ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XVIII, брой 1, 2024

Реконструират гара Подуяне в София

Реконструират гара Подуяне в София

На 02 май 2019 г. на жп гара Подуяне се проведе официална церемония "първа копка" за обект "Рехабилитация на гаров комплекс жп гара Подуяне", част от проект: "Реконструкция на гарови комплекси Подуяне, Искър и Казичане". Официалният старт на проекта беше даден от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, генералния директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" инж. Красимир Папукчийски, ръководителя на Управляващия орган на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" инж. Галина Василева, представители на изпълнителя, на надзора и други.
В изказването си инж. Папукчийски заяви, че компанията работи активно по реализацията на проекти, свързани с обновяването и реконструкция на гари и гарови комплекси. Тяхната модернизация, преустройство и ремонт е от голямо значение за имиджа на железопътния транспорт. Освен със средства по ЕСИФ, чрез които ще бъдат построени 2 нови гари - Обеля и Костенец, модернизирани 14 гари и 6 нови спирки, НКЖИ ще стартира със собствени средства модернизирането на още над 20 приемни здания в страната.
Проектът предвижда както реставрация на сградата и запазване на нейния досегашен облик, така и да бъде съхранен и вграденият в чакалнята павилион, с цел запазване автентичността на сградата.