ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XVIII, брой 2, 2024

Още шест области ще могат да подобряват ВиК инфраструктура с евросредства

Още шест области ще могат да подобряват ВиК инфраструктура с евросредства

Велико Търново е една от шестте новоконсолидирани области, за които предстои изготвяне на регионални прединвестиционни проучвания. Изработването им, за чието финансиране МРРБ вече подаде проект на стойност 23 млн. лв. по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", е условие за получаване на безвъзмездни европейски средства за доизграждане и модернизация на ВиК инфраструктурата в тези територии. Другите области са Габрово, Плевен, Софийска област, Търговище и Хасково.
Това съобщи във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Там тя участва в дискусията на тема "Образцова община" и връчи награди на отличени общини.
МРРБ вече изготви 14 регионални прединвестиционни проучвания за областите Бургас, Сливен, Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Пловдив, Кърджали, Ямбол, Стара Загора, Перник, Видин и Враца. ВиК операторите подадоха проектните си предложения към Управляващия орган на ОПОС и се очаква подписване на договорите. Първият от тях - за област Враца, вече е в ход. Изпълнява се и проектът на ВиК Смолян, за който през миналия програмен период такова проучване беше изработено пилотно.