ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIII, брой 8, 2019

Doosan DX350LC-7 с двигател по Етап V и хидравлика D-ECOPOWER

Doosan DX350LC-7 с двигател по Етап V и хидравлика D-ECOPOWER

22.11.2019
Обновеният 36-тонен верижен багер не само е оборудван с дизелов агрегат, който покрива суперстриктните екологични норми на ЕС по Етап V, но разполага и с иновативната хидравлична технология D-ECOPOWER на Doosan, осигуряваща по-висока производителност при по-нисък разход на гориво, както и по-плавно управление.
Технологията D-ECOPOWER използва хидравлична помпа с електронно управление на налягането в рамките на хидравлична система със затворен център. По този начин се постига до 26% увеличение на производителността и до 12% подобряване разхода на дизел в зависимост от избора на работен режим, обясняват от Doosan. Главният хидравличен разпределител със затворен център намалява до минимум загубите на налягане, докато помпата с електронно управление на налягането адаптира и оптимизира мощността на двигателя доста по-ефективно.
D-ECOPOWER разчита на девет сензора, за да следи количеството хидравлична течност, необходимо за изпълнение на конкретна задача, и прецизно отмерва нужната течност вместо постоянно да подава постоянно количество през системата, подобрявайки по този начин ефективността. Използва се софтуер, който по електронен път възпроизвежда всички предимства на хидравличната система с отворен център с много малко загуби на енергия.
За да покрие нормите за емисиите изгорели газове по Етап V на ЕС, DX350LC-7 се захранва от най-ново поколение дизелов двигател DL08 (284 к.с. при 1800 об./мин), собствено производство на Doosan. Икономичният агрегат е без рециркулация на отработили газове (EGR). Третирането на отделените газове става чрез комбинация от дизелов окислителен катализатор (DOC), филтър за частици (DPF) и селективна каталитична редукция (SCR). Благодарение на новата технология поддръжката на филтъра за частици е значително облекчена - такава не се налага до достигане на 8000 моточаса.