ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XVIII, брой 1, 2024

Варна подаде проектно предложение за закупуване на 60 електрически автобуса

Варна подаде проектно предложение за закупуване на 60 електрически автобуса

Община Варна подаде проектно предложение "Екологично чист транспорт за Варна", което предвижда закупуване на 40 соло и 20 съчленени електрически автобуса. Броят на превозните средства бе уточнен след проучване на пазара. Проектът е подготвен съвместно с общинския превозвач Градски транспорт по процедура "Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух", приоритетна ос 5 "Подобряване качеството на атмосферния въздух" по Oперaтивна програма "Околна среда 2014-2020 г."
Основната цел е обновяване на подвижния състав на Градски транспорт, като бъдат осигурени изцяло електрически превозни средства, съобразени с изискванията за нулево ниво на замърсяване на въздуха. С оглед нормалната експлоатация ще бъдат изградени, доставени и монтирани бързозарядни станции на обръщач "Владиславово", на обръщач "Почивка", зарядни станции в базата на Градски транспорт - Варна, както и трафопост. Бюджетът на Община Варна за проекта е в размер на 71 392 044 лв., осигурени безвъзмездно от Oперaтивна програма "Околна среда 2014-2020 г."
В края на юли бе обявена обществена поръчка за доставка и изграждане на 31 зарядни станции, които ще бъдат поставени в центъра на града. От тях 22 ще могат да се ползват безплатно и от гражданите и гостите на Варна.