ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XVIII, брой 2, 2024

Първият европейски център за развитие на безизкопни технологии ще бъде открит в България

Първият европейски център за развитие на безизкопни технологии ще бъде открит в България

Уникален в световен мащаб Европейски център за развитие на екологични технологии за безизкопна рехабилитация на тръбопроводи ще бъде създаден в България.
Проектът за изграждане на технологичния център е по схема BG161PO003-1.2.03 "Създаване на нови и укрепване на съществуващи технологични центрове" и ще бъде осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Договорът за безвъзмездна финансова помощ беше връчен на официална церемония на 7-ми декември 2012 г. в присъствието на министъра на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
Бенефициент по проекта е Дружество по ЗЗД "Технологичен център за нови разработки в безизкопните технологии" с участници българската компания Строителна Механизация, Университет по архитектура, строителство и геодезия, София и Община Казанлък, като водеща организация в сдружението е Строителна механизация.
Идеята е центърът да подпомогне достъпа на специалистите във водния сектор до нови знания и технологии и да стимулира прилагането в практиката на резултатите от научните изследвания.
Очакванията са новосъздаденият център да се превърне в конкурентоспособно и устойчиво средище по компетентност в сферата на безизкопните технологии и да предоставя практически умения за различни специалисти във водния сектор, като представители на ВиК дружествата, общините, проектанти, фирми и студенти.
Центърът ще бъде изграден на територията на ПГ Иван Хаджиенов - Казанклък, която подготвя кадри в машиностроенето. Това ще даде възможност на възпитаниците на училището за пряк достъп до безизкопните технологии.
Проектът за създаването на технологичния център беше представен пред Борда на директорите на Международното общество по безизкопни технологии /ISTT/ от ръководството на Строителна механизация, които също са негови членове. Това се случи по време на провелата се от 12-ти до 14-ти ноември в Сао Пауло, Бразилия 30-та Международна конференция No-Dig 2012.
Ръководството на ISTT поздрави българските си партньори за отличната инициатива и сподели, че този център е уникален по своята същност в света. Председателят на ISTT Самуел Ариаратнам подчерта, че БАТТ може да разчита на подкрепата на международната безизкопна общност за тази инициатива, и че с удоволствие лично ще присъства на откриването на Първия Европейски център за развитие на екологични технологии.