ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XVIII, брой 1, 2024

Подписаха договор за изграждане на водната инфраструктура в община Силистра

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на Районна пречиствателна станция за отпадъчни води, доизграждане на канализационната мрежа и частична реконструкция на водопроводната мрежа на град Силистра. Проектът се финансира от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." и е на стойност 72,5 млн. лв.
Около 46 хиляди жители в община Силистра ще споделят ползите от реализирането на проекта, като в пречиствателното съоръжение ще постъпват отпадъчните води на Силистра, Айдемир и Калипетрово.
На церемонията по подписването министър Караджова отбеляза, че този проект е част от изпълнението на Дунавската стратегия за опазване чистотата на Черно море. "Забележително постижение е, че около 200 тона годишно азот и фосфор ще се отстраняват и няма да се изливат в река Дунав. С реализацията на проекта ще бъде осигурена модерна инфраструктура, която ще е в полза за населението и икономиката на Силистра", акцентира министър Караджова.
"Това е най-големият проект, който общината ще изпълнява. Надяваме се, че с него ще се повиши качеството на живот на жителите и гостите на града и ще се намали дисбалансът между инвеститорския интерес и съществуващата водоснабдителна инфраструктура", каза в отговор кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов.
В Дунавския регион по "Околна среда 2007-2013 г." са договорени проекти на обща стойност над 381 млн. лв. и са извършени плащания за над 63 млн. лв.