ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XVIII, брой 2, 2024

Изложенията "Save the Planet", "Save the Life", "Smart Cities" и "Енергийна ефективност и възобновяема енергия"

В периода 11-13 март 2015 г. В София ще се проведат изложенията "Save the Planet", "Save the Life", "Smart Cities", изложение и форум "Енергийна ефективност и възобновяема енергия". Организатор на събитията е Виа Експо.
В контекста на необходимостта от ефективно и щадящо природата управление на отпадъците, изложението "Save the Planet" ще представи съвременните технологии в сектора и ще насърчи тяхното по-широко прилагане в Югоизточна Европа. Участниците ще имат възможност за обмяна на опит и нови контакти с представители на бизнеса, общини и държавни институции, браншови асоциации и университети от цяла Европа.
Австрия е стратегически партньор на "Save the Planet" 2015. За 6-та поредна година ще се реализира и Австрийски павилион.
Профил на изложителите: Третиране на отпадъци; Събиране на отпадъци; Управление на депа и оператори; Технологии и оборудване за компостиране; Транспортни средства и технологии; Енергия от отпадъци; Рециклиращо оборудване и технологии за стъкло, метал, отпадъци от електрическо и електронно оборудване, хартия, пластмаса, гума, текстил и строителни отпадъци; Консултантски услуги.
Актуални теми ще бъдат включени в паралелната конференция - добри примери, законодателство, стратегии и др.
Целта на "Smart Cities" е да провокира вниманието на обществото, институциите и бизнеса към големите възможности на новите технологии за изграждане на екологична дългосрочна визия на съвременните градове, в които до 2050 г се очаква да живеят около 6,3 млрд. човека.
Изявата ще покаже ефективни решения за използване и спестяване на енергия, мобилност, устойчивост и максимизиране на градските системи.
Днес 80% от европейците живеят в урбанизирани територии - градовете заемат само 2% от територията на земята, но изразходват 75% от енергията и отделят 80% CO2.
Концепцията за интелигентни градове дава отговор на въпроса как да се намали консумацията на ресурси и екологичният отпечатък, от една страна, а от друга - да се повиши качеството на живот.
Профил на изложителите: управление на енергия, интелигентни мрежи и съхранение на енергия, интелигентни сгради, осветление, ИКТ, е-мобилност, транспорт, реакция при извънредни ситуации в градски условия.
Паралелната конференция ще разгледа добрите световни практики.
Целта на "Save the Life" - изложение и конференция за управление и контрол при бедствия и аварии за Югоизточна Европа, е да популяризира международния опит и технологии, както и да повиши чувствително информираността на институциите, бизнеса и населението. Внимание ще се обърне и на международните системи за реагиране, механизми за координация и финансиране на подобен род дейности.
Необичайните климатични промени и случващите се промишлени аварии във всички краища по света налагат необходимостта от инвестиции в съоръжения и технологии за наблюдение, ранно предупреждение и оповестяване, минимизиране на щетите, подобряване на контрола и безопасността  в такива ситуации.
Само през изминалата година са регистрирани около 900 екстремни събития с тежки последствия върху хората и държавните бюджети. Климатичните промени са реалност и в Югоизточна Европа. Регионът е уязвим поради високата бедност на населението и са наложителни общи действия, тъй като природните бедствия не се ограничават само на териториите на отделни държави, а имат трансграничен характер. Като член на ЕС България може да се възползва от съществуващите политики и инструменти на съюза.
Събитието е насочено към: инфраструктурни оператори, ръководители на противопожарни служби, спасителни, военни, охранителни и правителствени организации, общини, експерти по градско планиране, архитекти и др.
Профил на изложителите: Управление и контрол на бедствия и аварии; Превозни средства; Оборудване за техническа поддръжка; Сеизмично инженерство; Градоустройство; Специално оборудване и услуги за дейностите по оказване на първа помощ; Застраховане и управление на риска; Безопасност на работното място и средата, в която живеем; Лични предпазни средства; Здравословни условия на труд; Третиране на опасни отпадъци; Оборудване за наблюдение и сигнализация; Защита от експлозия; Радиационна защита; Защита от шум/вибрации; Пречистване на въздуха; Електрическа безопасност; Безопасност на транспорта; Ергономия и др.
Изложението ЕЕ и ВЕ ще представи най-новите технологии, чрез които може да се постигне устойчиво развитие в дългосрочен аспект. Целта е да се насърчи тяхното по-широко прилагане, да се създадат партньорства и осъществи обмяна на опит. Събитието е място за среща на представители на бизнеса, общини и държавни институции, университети, изследователски центрове, браншови асоциации от цяла Европа.
Профил на изложителите: енергийноефективни решения за отопление, охлаждане, вентилация, осветление; енергийноефективно строителство; възобновяема енергия - слънчева, вятърна, геотермална, хидро- и биоенергия, енергия от отпадъци, ресурсна ефективност и др.
Форумът: Лектори от европейски институции и асоциации ще разгледат въпроси, свързани със законодателството, финансови инструменти, технологични новости и добри практики. Интерес ще предизвика сесията на Euroheat & Power "Бъдещето на топлоцентралите в Европа".
Осезаемите промени в климата, изчерпването на природните ресурси и постигането на целите на ЕС насърчават страните от Югоизточна Европа да инвестират в нови технологии и да трансформират своите енергийни системи.
В региона е налице голям потенциал за диверсификация на енергийния микс чрез използване на възобновяеми енергийни източници, като се гарантира по-голяма сигурност и независимост. Друг приоритет е подобряването на енергийната ефективност.