СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина II, брой 1, януари 2005

Нови тенденции в мазилките на варова основа представи Sky Colors

Нови тенденции в мазилките на варова основа представи Sky Colors

В края на изминалата година в София фирма Sky Colors организира публична презентация и демонстрация на италиански интериорни и екстериорни бои и мазилки.

текст Вела Динкова

Фирмата предлага на български пазар продукти за декоративни решения на италиански фирми производители. На събитието Данило Паницо, мениджър на IMPEX, представи варови, акрилни и силиконови бои и мазилки и показа специални техники на нанасяне за получаване на разнообразни ефекти.
“Мазилките на варова основа на IMPEX са дишащи, изсъхват бързо и издържат без да се напукат през годините или обезцветят дори при агресивните условия във Венеция.” – сподели г-н Паницо.
Поради специфичния си състав продуктите на варова основа предпазват третираните повърхности от развитие на мухъл, плесени и бактерии. Сериите Linea Antica и Stucco Antico имат широк спектър на приложение и позволяват постигане на различни ефекти, в зависимост от техниките на нанасяне. Линията Stucco da Vinci е разработена на варова основа със специални инертни минерали и добавки от растителен произход. Подходяща е за нанасяне върху всякакви видове мазилки на варова основа. Серията Marmorino включва подбрани мраморни прахове и мраморни пясъци и други минерални съставки, основно вар и добавки, които спомагат за захващане на изделието към третираната повърхност. Смеси от този род се използват от векове в Италия, а днес IMPEX ги представя в осъвременен вариант, съчетавайки древните формули с модерните технологии. Чрез различни светлосенки Marmorino Naturale създава мраморен ефект. Характерното венецианско декоративно покритие с античен вид се постига с Marmorino Venezia. Продуктите Marmorino Tintoretto се използват за декориране в сребърни, златни и бронзови оттенъци, които се изменят според ъгъла на падане на светлината.
IMPEX представи и акрилни покрития с мраморен пясък, кварц и пигменти, с голяма устойчивост на външни въздействия, със слаба водна проводимост и висока паропропускливост. Riviera е водоотблъскваща акрилна мазилка за вътрешни и външни стени. Полага се върху мазилки на циментово-варова основа и позволява на зидарията да диша. Дава възможност за оформяне на повърхности с ефект на старинна мазилка. Edel Dcor Riviera е друг акрилен продукт за вътрешни и външни стени, който придава на мазилката старинен вид, т.е. с него стените са като патинирани от времето.