СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина III, брой 4, юли 2006

Първи проект по енергийна ефективност в промишлеността реализиран от Енемона АД

Пивоварна Ломско пиво АД е първият проект за енергийна ефективност в промишлеността реализиран от Енемона АД. Той е на стойност около 500 000 лева и ще донесе икономии на пивоварната от над 165 000 лева годишно.
Енемона разработи 7 вида енергоспестяващи мерки, като е отчетено взаимното влияние и изключване на отделните мерки, за да бъде направена оценка на икономията на енергия, специфичните енергийни характеристики и тяхното съответствие с изискванията за сертифициране на промишлени предприятия съгласно Закона за енергийна ефективност: повишаване коефициента на полезно действие на основния работен котел ПКМ 6.5 чрез подмяна на основни съоръжения и автоматизирано управление; подмяна на съществуващите и монтаж на допълнителни кондензни гърнета с инверсно бутало; възстановяване изолацията на тръбопроводи и резервоари за пара, топла вода, ледена вода, кондензат и мазут; енергоспестяващи и хигиенни мероприятия в бутилиращ цех - топлоизолация на ограждащи стени, подмяна на съществуващата дограма с PVC дограма, монтаж на окачен таван; реконструкция на системата за осветление; ремонт и профилактика на пастьоризатор, миялна машина, резервоар за топла вода 70 м3 и резервоар за студена вода 300 м3; мониторинг на енергийните системи в завода и оптимизиране режима на работа.
След прилагането на енергоспестяващи мерки е извършен анализ, според който с увеличаване на производството от базисните 9 191 065 л. бира годишно на 12 500 000 л., реализираните икономии възлизат на: гориво - 240,31 т/год.; ел. енергия - 408,73 MWh/год.; финансови средства - 165 262 лв./год.
Вследствие на предварителния анализ относно екологичните ползи от проекта, икономията на електроенергията и топлинната енергия след прилагане на мерките по енергийна ефективност годишните спестявания възлизат на 300,535 MWh електроенергия и 176,7 t/мазут. От съществено значение е намаляването на емисиите на парникови газови. За период от 5 години и при планиране на обем от реализация на продукцията 12 500 000 литра/год. в края на периода, намаляването на емисиите ще възлиза на 1 029 тона еквивалентно количество СО2.