СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина III, брой 4, юли 2006

Инстал Инженеринг СВ модернизира производството си и предлага водопроводи от нова генерация

инж. Стоян Стоянов, Директор Производство в Инстал Инженеринг СВ ООД

Инстал Инженеринг СВ модернизира производството си и предлага водопроводи от нова генерация

Уважаеми инж. Стоянов, бихте ли разказали повече за читатели на списание Строители какви са актуалните тенденциите в изграждането на водна инфраструктура?
През последните години значимостта на водопотреблението значително се повиши по целия свят. Тенденциите в тази област са насочени към иновации и модернизиране в производството на пластмасови системи за пренос на вода, както за питейнобитови така и за промишлени цели. Производители на тръби и суровини непрестават да търсят начини да подобрят характеристиките на материалите, които да са по-ефективни и природосъобразни.

В отговор на световните тенденции, Инстал Инженеринг напълно обнови и модернизира своята производствена база. Нашата основна цел е да произвеждаме качествени изделия чрез екологични методи на производство. Индустриалната ни база обхваща площ от 22 000кв. м. и 7 000кв. м. покрита площ, с внедрени иновативни производствени линии и европейски системи за контрол от най-висок клас.

Ние разработихме и патентовахме собствени системи за захранване, отопление и охлаждане чрез алтернативни източници на енергия, с което намалихме значително енергийните разходи за производство. Също така инсталирахме технологични системи за рециклиране, чрез които при производството на ИНСТАЛПАЙП тръбите не се отделят отпадъчни продукти. В допълнение към природосъобразната политика, екипът на Инстал Инженеринг използва технологично развити суровини, екструзия и изпитващо оборудване, за да произведе тръбопроводи, които се използват по целия свят.

През 2021 г. увеличихме производствения капацитет на фасонни части от полиетилен и полипропилен, чрез инвестиции във високотехнологични автоматизирани линии за рязане и заваряване на тръби и сегментни фитинги от ф20 до ф1200мм. Иновативните машини не само автоматизират процесите и увеличават скоростта на производство за единица време, но увеличават прецизността на всеки детайл и повишават качеството и здравината на изделието. С машините за челно и електро заваряване на фасонни части, особено важно за големи размери тръби до 1200мм, се гарантира правилното изпълнение на операцията, в резултат на което заварените един за друг елементи се, превръщат в еднокомпонентна система и отделните части не се различават една от друга. Непрекъснатата полимерна структура от връзки между фитингите и тръбите създава много добра якост в тръбната система. Друго предимство на автоматизирано челно заварените сегментни фитинги е, че те запазват гладката повърхност в тръбната система и плавността на посоката на потока, а това намалява загубата на налягане и турбулентността на системата и предпазва от корозия и ерозия.

Към момента, нашата фирма произвежда най-големите HDPE тръбопроводи и сегментни фитинги в България с размери ф700 и ф900 за общините Панагюрище, Пирдоп, Стамболийски. Досега в България не бяха произвеждани изделия от такъв мащаб и за нас беше предизвикателство да се справим, но с екип от професионалисти и с дългогодишен опит в областта, преодоляхме трудностите и произведохме тръбни системи, отговарящи на всички действащи стандарти при спазване на високо качество на компонентите.

Друг продукт, с който се гордеем и който е уникален за европейския пазар, са тръбопроводите ни за минерална вода. За да посрещнем нуждите на крайните потребители от по-здрави и изръжливи продукти, създадохме ново поколение тръби- INSTALLPIPE PP-RCT-GF с размери до ф 630мм. Те са изключително алтернативно решение на стоманените, медните, полибутеновите и тръбите от нормален ППР за пренос на флуиди с високи температура и налягане.

Какви са предимствата на INSTALLPIPE PP-RCT-GF тръбите?
В основата на технологията на INSTALLPIPE PP-RCT-GF тръбите е последна генерация полипропилен с усъвършенствана кристална структура (PP-RCT), подсилен и стабилизиран по специален метод със стъклофибърни влакна. По-финната кристална структура комбинирана с подобрена хомогенизация води до значително по-голяма здравина и устойчивост при по-високи температури. INSTALLPIPE PP-RCT-GF тръбите за минерална вода са проектирани да издържат до продължителна експлоатация при 95°С, запазвайки температурата на водата по целия є път от извора до СПА консуматора.

Освен на високи температури, нашите тръби издържат и на по-големи натоварвания. За сравнение, за 50 години употреба при 70°С, SDR 7.4 (DIN 8077), PP-RCT-GF тръбите могат да издържат до 12.9 MPa, а стандартните полипропиленови тръби до 8.1 Mpa. Това дава възможност проектантът да постигне по-голямо налягане при еднаква дебелина на стената на тръбата или да повиши дебита като използва по-тънкостенна PP-RCT-GF тръба и да намали разходите.


Едно от основните предизвикателства при използването на пластмаси (ППР, ПЕ, Полибутен и др.) е тенденцията да се разширяват когато са изложени на топлина. Това беше основният фактор, за да създадем технологията на интегрирано фибростъкло в полипропилена. Нашите тръби, са екструдирани изцяло от стъклофибърен полипропилен PP-RCT-GF, който придава допълнителна устойчивост и здравина на материала.

INSTALLPIPE-PP-RCT-GF тръбите се отличават с близо 400% по-малко линейно разширение (0,035 мм/(K·м) в сравнение със стандартните полипропиленови тръби и тези с алуминиева вложка. Тръбата с фибростъкло е по-твърда и се използват по-малко укрепващи елементи при запазване на трасировъчната линия, поради което този тип тръби имат най-ниските инсталационни разходи. Освен това, единствено при този вид изделия могат да се използват компенсатори за компенсиране на усилия от линейни удължения.

Този вид тръби са все още иновация и не са широко разпространени, но са най-добрият продукт на световния пазар. Инстал Инженеринг е единствен производител на преизолирани топлопроводи, специализирани за минерална вода в Източна Европа. Върховата технология, която използваме за експандиране на топлоизолация от разпенен пенполиуретан с отлични изолационни свойства, дава възможност за пренос на гореща вода на големи разстояния, без да се променят температурата и свойствата на водата. При дължина на тръбопровода от 12-15км, температурата на минералната вода се понижава с не повече от 2°С до 3°С. Тръбите и фитингите с марка INSTALLPIPE през изминалата година са продадени в около 54 страни в Европа и Близкия изток, с гаранция за дълъг живот различни температурни линии и спестяване на енергия.