СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина III, брой 4, юли 2006

Работим качествено, с хъс и желание

Христо Иванов, управител на ВХВ ООД

Работим качествено, с хъс и желание

Уважаеми г-н Иванов, какви са новите предизвикателства пред ВХВ и как се справяте с тях?
Живеем в динамични времена, за жалост изпълнени с противоречиви сигнали относно безоблачното бъдеще пред обществото ни. През последните 2-3 години рязко се промениха приоритетите в обществото, промениха се хората, икономиката и социалния живот. Подобни катаклизми променят плановете и дават нова насока за развитие. В частност, глобалните изменения засягат всяка икономическа единица, всеки индивид. За всички е ясно, че плановете от 2019 вече не са актуални, а новите са краткосрочни и винаги под въпрос. Стремежът за оцеляване направи фирмите още по-гъвкави, съчетано с динамиката в икономиката и бурната работна среда, предположи едва ли не виртуозни изпълнения.

При нас ситуацията не е по-различна. Това, което ни поддържа на ниво е първо доброто име, добрата практика, която следваме и се стремим да развиваме. ВХВ ООД продължава да произвежда и монтира метални конструкции с високо качество - факт, който не подлежи на компромис. От своето създаване през 2003г. фирмата постепенно се е превърнала в еталон за работа. Смело мога да заявя, че по начина на работа и качество на предлаганите услуги сме предпочитан еталон за сравнение. Не случайно фирмата бе единствена от България одитирана и одобрена за изпълнение на метална конструкция за нов завод на Мерцедес в Кечкемет, Унгария. Бяхме избрани за изпълнител на нов завод за термопанели в близост до Пловдив – 12000m2 и на нов завод за производство на полиетиленови опаковки до Асеновград – 5400m2.

Бихте ли разказали и за други проекти, по които работите?
През последните години сме изпълнили конструкции за най-значимите национални обекти, като Рудник Ада Тепе - Дънди прешъс, Крумовград. Предизвикателство бе изграждането на нов навес на КПП Капитан Андреево без спиране на потока от тирове, сградите на КПП Рудозем-Ксанти и много други. Към настоящия момент сме изпълнили и доставили конструкция и за Швеция.

Няма да коментирам скока в цените на основните суровини и материали - по темата се изписа много, но фактите показват, че при желание има верни пътища. Тук проличава възможността и желанието у фирмите за запазване на пазарен дял, качество, а не на последно място - запазване на служителите. Ситуацията наложи бързо да се ориентираме, да преразгледаме ценова политика, да си преподредим задачките - всичко с цел адекватност към ситуацията.

На каква фаза е новата база на фирмата в Пловдив?
Новата база, в непосредствена близост до завода, е един мащабен за нас проект. По време на строителството направихме промяна и сега завършваме Логистична база с хотелска част и ресторант. Местоположението е от съществено значение - добра логистика, близост до основни пътни артерии, непосредствено до летище Пловдив. Предвиждаме завършване през 2023г., като хотелската част е планирана от типа "Селф сървиз" - с активна онлайн рецепция. А, за по-голямата площ от складовите помещения вече имаме подписани договори за наем.

Комплексът включва още кухня, подходяща за кетъринг и ресторант, който да обслужва и служителите на фирмата. Както знаете, опитваме се да се грижим добре за служителите - осигуряваме служебен транспорт, безплатният обяд отдавна е традиция във фирмата, в добрите времена предлагахме семейни и СПА уикенди на служителите. Осъзнаваме, че процесът е взаимен и няма как да очакваш съвестно и отговорно изпълнение на възложените задачи, ако ти не спазваш принципите и не работим като един екип. Ситуацията ясно показва, че човешкия ресурс е най-важен.

В заключение, какви очаквания за развитие имате?
Не се наемам да давам прогнози относно бъдещето на бранша, но знам едно - работи съвестно, работи много, работи с хъс и желание - нещата ще се случат!