СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина III, брой 4, юли 2006

Работим за постигане на целта ни - "Making the World a Better Home"

Ян Махачек, Главен изпълнителен директор на Saint-Gobain България

Работим за постигане на целта ни -

Уважаеми г-н Махачек, бихте ли представили основни дивизии на компанията Saint-Gobain в България пред читателите на сп. СТРОИТЕЛИ?
С удоволствие. В България имаме едно юридическо лице, което представлява общо девет бранда. Основните три са ISOVER, Rigips и Weber. Освен тях в портфолиото си имаме още Ecophon, Eurocoustic, Saint-Gobain Glass, Norton, Adfors и Formula.

ISOVER е направлението за изолации на групата Saint-Gobain, водещ доставчик в света на устойчиви изолационни решения за всички основни области на приложение в жилищни и нежилищни сгради. Чрез своите ефективни топло и звукоизолационни решения за изграждане на енергийно ефективни сгради, ISOVER осигурява на своите клиенти комфорт, като междувременно се грижи за опазването на околната среда. Марката разполага с най-добрите технологии за производството на стъклена и каменна минерална вата и непрекъснато развива и подобрява своите продукти.

Производството и дистрибуцията на строителни продукти на гипсова основа под марката Rigips, е основна част от бизнеса на Saint-Gobain със строителни материали – компанията е един от най-големите производители в света на гипскартон и гипсови мазилки със 135 производствени предприятия за гипсови продукти по целия свят.

Rigips предлага разнообразни системни решения, включително всички необходими компоненти за модерно сухо строителство и дизайнерско вътрешно преустройство. С марката Rigips се разработват, произвеждат и продават наред с гипскартон още аксесоари и изолация за приложение в сгради, както и за специално приложение. Така Saint-Gobain Rigips е компетентният партньор за съвременни и устойчиви решения за вътрешно строителство и дизайн, както и за висококачествени системи за звукоизолация, противопожарна защита, топлоизолация и за акустика.

Направление Weber оперира на българския пазар от 2001 г. с производство на иновативни и лесни за употреба продукти в областта на фасадните решения и интегрираните топлоизолационни системи, системи за полагане на плочки, индустриални подове и технически разтвори. Weber е лидер на пазара на строителни материали, предоставяйки иновативни решения за енергийна ефективност и опазване на околната среда. Основен приоритет на компанията, като част от мултинационалния концерн Saint-Gobain, е създаването, производството и разпространението на устойчиви и сигурни решения.

Ecophon и Eurocoustic разработват и произвеждат акустични панели и системи за окачени тавани, които подобряват работната среда, като повишават комфорта и производителността на потребителите. Всеки заслужава добра акустична среда. Всеки ученик заслужава да чуе и да разбере учителя си, на всеки пациент трябва да се спести стресовата звукова среда, всеки офис служител трябва да бъде в състояние да се концентрира върху задачите си и да общува нормално с колегите си, всеки служител грижещ се за децата заслужава да бъде чут и никой работник не трябва да рискува безопасността си заради шумна работна среда.

Saint Gobain Glass e първообраза на компанията, водеща началото си още през далечната 1665 година. Първото име на компанията е Manufacture royale des glaces и както е известно на всички е създадена, за да произведе огледалата в двореца Версай. 356 години по-късно вече предлага иновативни решения за висококачествени стъкла, подходящи за всеки вид сгради. Където живеете, където работите и където ви е необходима сигурност, енергийна ефективност, звуков и светлинен комфорт.

Като марка на Saint-Gobain, Norton предлага най-широкото портфолио от решения за рязане, шлайфане, смесване и полиране. Компанията разработва абразиви повече от 130 години.

Фокусиран върху строителните и индустриалните пазари, ADFORS предлага решения, базирани на пълна гама от текстилни и покривни технологии, използващи фибростъкло, синтетични влакна и естествени влакна. ADFORS е надеждният и иновативен световен лидер в областта на техническия текстил, предлагащ най-адаптираните решения, за да отговори нa нуждите на своите клиенти.

Изследванията и иновациите са в основата на стратегията на Saint-Gobain Formula. Компанията е фокусирана както върху непрекъснатото усъвършенстване на продуктите, процесите и услугите, така и върху разработването на индивидуални решения за нуждите на клиентите си. Saint-Gobain Formula произвежда висококачествен гипс, като има технически възможности за производство на индустриални мазилки, пригодени за различни специализирани промишлени приложения.

Saint-Gobain е една от 100-те най-иновативни компании в класацията на Clarivate Top 100 Global Innovator ™ 2021 за десета поредна година. Кои са последните иновации на компанията в сектор строителство?
Да, компанията е номинирана за първи път през 2011 г. От тогава Saint-Gobain има:
- повече от 4000 патента;
- финансирани над 100 академични дисертации;
- разработени основни продуктови иновации на всички свои пазари, за да запази лидерските си позиции, съчетавайки производителност, ползи за клиентите и устойчивост;
- подобрени производствени процеси, като особенно значение има намаляването на енергията и ресурсите за производството;
- иновации в обслужването на клиенти и управлението на веригата за доставки, по-специално благодарение на цифровите технологии и използването на данни и изкуствен интелект.

Въпреки безпрецедентната здравната криза, Групата, която има над 3600 изследователи, е инвестирала 428 милиона евро в научноизследователска и развойна дейност през 2020 г. За да се защити и подобри стойността на тези иновации се подават повече от 400 патента всяка година, като по този начин се засилва лидерската позиция на компанията на пазарите, на които оперира.

Saint-Gobain има осем центъра за научноизследователска и развойна дейност по целия свят, които са подкрепени от многобройни звена за развитие, посветени на конкретни бизнеси или географски райони. Тези осем центъра - три във Франция и по един в Бразилия, Китай, Германия, Индия и САЩ - предлагат на цялата група широк спектър от експертни познания в областта на материалите и технологичните науки.

Огромен процент от продуктите, които компанията предлага днес, не са съществували преди 5 години. Това включва всички сектори в строителството, топло и звукоизолационни материали, гипсови продукти, продукти на циментова основа и т.н. На бързо променящите се и силно конкурентни пазари, повече от всякога иновациите са в основата на нашата стратегия. Нашите екипи са напълно мобилизирани, за да посрещнат основните предизвикателства на нашето време, особено научните и технологичните, за да постигнем нашата цел - "Making the World a Better Home".

Бихте ли запознали читателите на сп. СТРОИТЕЛИ със стратегията Habitat на Saint-Gobain?
На английски език "Habitat" е мястото, на което живеем. На френски език означава жилищните условия.

За Saint-Gobain - Habitat се отнася за начина ни на живот, където грижата за комфорта, за сигурността и естетиката, те вървят ръка за ръка с грижата за околната среда.

Амбицията на Saint-Gobain е да бъде световен лидер в хабитат пазара, предлагайки иновативни решения, които отговарят на глобалните предизвикателства на икономически растеж, енергетика и околна среда.

Уповавайки се на международния ни опит и основните тенденции в сектора, вече можем успешно да определим, че бъдещите домове:
- ще консумират минимално количество енергия;
- ще осигуряват още по-комфортна жизнена среда;
- ще обединяват иновации от всички фирми, които формират строителния сектор, включително майстори и занаятчии.

Това са и трите основни направления на нашата хабитат стратегия.

Концепцията Multi Comfort предлага комфорт за всеки, навсякъде, независимо от вида на сградата. Какво съдържание е вложено и как се прилага тя на практика?
Сградите MULTI COMFORT са проектирани да осигуряват комфорт и безопасност, като в същото време отговарят на предизвикателствата за устойчиво строителство и ефективно управление на ресурсите, изцяло съобразени с максималната защита и опазване на околната среда. Те използват по-малко енергия и ресурси и генерират по-малко замърсяване и отпадъци.

Концепцията за MULTI COMFORT съчетава в себе си оптимална интериорна среда, осигуряваща необходимото ниво на свеж въздух, както и топлинен, визуален и акустичен комфорт.

Изменението на климата е факт и всички ние трябва да направим повече, за да спрем или поне да забавим този процес. Особено когато става въпрос за сградите, които използваме ежедневно. В резултат на урбанизацията въздействието на човешките дейности върху околната среда непрекъснато се увеличава. В индустриализираните страни, сградите вече изразходват 40% от нашето потребление на енергия - най-вече за осигуряване на отопление или охлаждане. Голяма част от тази енергия се губи поради неефективни системи или неоптимизирано проектиране на сгради. Крайният резултат е, че ако не променим навиците си на строителство, потреблението на енергия и свързаните с него действия, изменението на климата ще продължи да намалява качеството и продължителността на нашия живот.

Дизайнерите и архитектите обикновено работят с цел да проектират ниско енергийни и екологични сгради и къщи. Устойчивото строителство се стреми да използва енергийно ефективни строителни материали и да отчита пространството, което заема. Например ориентиране на сградата или къщата по начин, който да ни позволи да използваме оптимално естествената светлина и топлина. Този екологичен подход спомага и за повишаване на комфорта на обитателите, например с по-добро качество и температура на въздуха в помещенията.

Международният студентски конкурс на Saint-Gobain събира на едно място млади и талантливи участници всяка година. Разкажете повече за идея и цели на конкурса.
Всяка година студентският конкурс Multi Comfort кани студенти по архитектура и инженерни науки да разработят проект за развитие, като същевременно спазват визията за иновативно жилищно пространство, отговарящо на най-взискателните критерии. Журито, съставено от водещи фигури от света на архитектурата, представители на общината, която е задала проекта и членове на Saint-Gobain, гласува за проекта, който най-добре отговаря на целите на концепцията Multi-Comfort: устойчив дизайн и оптимизирана енергийна ефективност за топлинен, акустичен и визуален комфорт и качество на въздуха в помещенията.

Тази година предизвикателството бе да се превърне постиндустриалната зона на компанията Coignet в Сен Дени (Франция) в зона за живот, учене и отдих в сърцето на голямо зелено пространство, като се зачитат както историческото наследство, така и нуждите за устойчивото развитие на модерните квартали. Повече от 200 университета от 38 държави взеха участие в състезанието.

Какви са активностите на Saint-Gobain България за създаването и обучението на новото поколение кадрите в строителния бранш?
Освен безпорния лидер в лицето на международния студентски конкурс, компанията има програми с почти всички специализирани училища в страната. COVID кризата промени до голяма степен начина на провеждане на събитията и се дигитализира изключително бързо, но това което наблюдаваме е, че това поколение млади и отговорни хора всъщност предпочитат този метод на комуникация. Освен събитията организирани от нас, участваме и в други инициативи като Акаедмия Лидерите, например.