СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина III, брой 4, юли 2006

Hoval е доказана и разпознаваема марка на българския пазар

инж. Костадин Джампалски, управител на Ховал ЕООД

Hoval е доказана и разпознаваема марка на българския пазар

През 2021 фирма Hoval отбелязва 10-та си годишнина в България. Г-н Джампалски, каква е равносметката за изминалия период?
Изминалите 10 години бяха един прекрасен и позитивен период. През лятото на 2011 г. Hoval отвори офис в България с двама служители, а днес вече сме увеличили екипа на фирмата четири пъти, което е естествено развитие, благодарение на гласуваното доверие и растящия брой изпълнени обекти и доволни клиенти. Hoval спечели доверието на много сериозни инвеститори в индустриалния и жилищния сектор, някои от които ни се довериха не само за един проект, а за всички свои реализации в България - като партньорите ни АББ и Линднер. Някои от най-големите ни проекти Асарел Медет (реновация), спортната зала Арена Бургас, заводите на Витте Аутомотив, АББ, СКФ, Триза, Италдууд, Мултивак, Етем, Либхер, Костал и мн. др. Hoval осигурява комфортна работна среда в много производствени сгради като Осрам, Хамбергер, BHTC, МД Електроник, Вили Елбе, Вирма, Шпинер, Палемонтех и др. В жилищния сектор изградихме добро партньорство с Линднер в изграждането на Резиденшъл парк, фази 2 и 3. Щастливи сме, че системните ни решения се доказаха и са много добре приети в логистичните халета на DHL, CargoPartner, Gebruder Weiss, RGS, ORBICO и мн. др. Спортните зали, които реализирахме, са едни от най-добре климатизираните - например Арена Асарел, Арена Бургас, зала Фестивална, зала Триадица, Марек Дупница, Баскетболна зала ЦСКА, спортни зали в Пловдив, Велико Търново, Перущица, Габрово и др. Отопляваме и климатизираме хотели, болници, търговски сгради и дори студио за подводни снимки в Киноцентър Бояна. Голяма гордост е за нас и факта, че все повече хора намират отлично решение за комфорта в дома си със системата ни за вентилация HomeVent® и много къщи и апартаменти вече се наслаждават на здравословен въздух и по-висок стандарт на живот. За тези 10 години можем да обобщим, че виждаме положителна тенденция в осигуряването на комфорт в сградите. Клиентите ни, са все по-добре информирани, следят световните тенденции и залагат на здравословната среда, ефективността и минималните разходи при избора си на ОВК системи. Уверени сме, че и занапред Hoval ще продължи да бъде предпочитан партньор и доказана и разпознаваема марка на българския пазар.

Кои са последните технологични и продуктови новости?
Hoval като производител с дългогодишна история се стреми да бъде една крачка преди въвеждането на новите европейски норми, за да може своевременно продуктите ни да отговорят на изискванията. Най-новият ни продукт е газовият кондензен котел UltraGas®2. Той отговаря на всички нужди на пазара - максимална ефективност, сигурност, рентабилност и изключителна компактност. Той е продължение на първото поколение котли UltraGas®, но с усъвършенствана технологията за оползотворяване на енергията и завишена ефективност, той е готов и за новата тенденция за работа с възобновяеми газове, а в бъдеще и с водород.

В продължение на казаното, как българските ви клиенти приеха новите решения на компанията?
Новите продукти винаги се приемат изключително позитивно от клиентите ни. Те знаят, че Hoval се води от мотото си да опазва енергията и околната среда. Избирайки Hoval, клиентите си осигуряват сигурност и дълъг живот на инсталациите. Благодарни сме на факта, че все повече клиенти ни гласуват доверие и избират нас не само като доставчик, но и като партньор във времето. От няколко години Hoval в България има и сервизен отдел, чрез който осигуряваме регулярен сервиз и поддръжка, а това увеличава доверието на клиентите ни, защото гарантира безпроблемна работа на съоръженията години напред.