СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина V, брой 6, ноември 2008

Метрото в Дубай

Метрото в Дубай

Замислено като най-големия градски инфраструктурен проект, новото метро на Дубай, което се строи в момента, е също така и първата система за обществен транспорт в Обединените Арабски Емирства. Може би метрото в Дубай е също единственото в света, при което едновременно се изграждат 2 линии с дължина 70km и над 40 метростанции.

текст инж. Вера Ангелова

Когато се спомене „строителство в Близкия изток”, непременно ще се сетим за Дубай. Въртящи се градски конструкции, острови във формата на палмови дървета или с формата на картата на света, сгради, оформени като шахматни фигури, увеселителни паркове със супер-герои, както и най-високите световни сгради – всичко това вече е или в процес на изграждане в миниатюрното емиратство, или пък в процес на планиране като поредния „нов голям проект”.

И ако за Дубай реализирането на строителни проекти, които бият всички рекорди, не е нещо необичайно, то новата метросистема ще бъде наистина уникална. С историческото си място като пръв проект за обществен транспорт в ОАЕ, това вероятно ще бъде и най-големият градски инфраструктурен проект на планетата. Една от причините, поради които Дубай толкова се нуждае от система за обществен транспорт, са системните задръствания по пътищата през целия ден. Понастоящем в Дубай на глава от населението се падат повече превозни средства от където и да било другаде по света – 541 на всеки 1000 жители, според проучване на Агенция „Пътища и транспорт“. По този показател емиратството изпреварва значително Ню Йорк (444) и Лондон (345). Бързо нарастващият брой на населението се очаква да утежни още повече проблемите с транспортната инфраструктура, като това ще има и икономически последици. Задръстванията в трафика струват на икономиката около 1.25 милиарда щатски долара ежегодно, което се равнява на 3.15% от брутния вътрешен продукт. Освен нарастващото население, се увеличава и броят на туристите, посещаващи Дубай (целта е ежегодният им брой им да достигне 15 милиона към 2010г). Всички тези фактори подлагат на изпитание транспортната инфраструктура на страната. Пренаситеността и силно натоварения трафик са наистина сериозно предизвикателство. Метросистемата, която се изгражда в момента, има за цел да облекчи задръстванията и да намали времето за пътуване.

Начало на строителството
Вземайки предвид всичко това, основополагащите работи по строителството на метрото започват през февруари 2006 година. Очаква се първите две линии – Червената и Зелената да бъдат завършени преди края на 2010, (като за Червената е посочен срок 2009г.). Линиите ще минават под земята в централните части на града, а в останалата част от маршрута си по надземни повдигнати виадукти.
Изграждано под ръководството на дубайската Агенция „Пътища и транспорт“ и с изпълнители консорциумът Dubai Rapid Link (DURL) и представителите на японската тежка индустрия на Мицубиши - Мицубиши, Oбаяши и Kaджима, както и турската компания Yapi Merkezi, дубайското метро ще бъде най-дългата, напълно автоматизирана система за релсов транспорт в света. Червената линия с дължина 52.1 km ще има 35 спирки, като маршрутът й ще започва от пристанището Джебел Али и ще отива до свободната зона на летището. Зелената линия с 22 спирки и с дължина от 17.6 km ще тръгва от Фестивалното градче на Дубай и ще стига до терминали 1 и 3 на Международното летище на Дубай и до Рахидия. Текущите разчети предвиждат по тези две линии да пътуват над 1.2 милиона пътници на ден.
За 2011г. е предвидено завършването на Синята линия, чиято дължина е 47.0m и свързва Международно летище на Дубай с летище Джебел Али, покрай Пътя на емиратите. Последният метро-диаметър – така наречената Лилава линия с дължина от 49.0m, отново ще превозва пътници от Международно летище на Дубай до летище Джебел Али, но минавайки покрай Пътя на Aл Кайл. Нейното завършване се очаква през 2012 година.
Според предварителните данни мотрисите на метрото ще бъдат без водачи, като ще има купета първа класа и отделни секции за жени и деца. Широките прозорци на вагоните ще разкриват пленителни гледки към града.

Подземно строителство
Подземните секции ще се състоят от тунели, изградени с тунелно-пробивни машини („къртици“) и покрити тунели по системата „cut and cover“, допълнителни шахти и шахти за достъп. Ще бъдат изградени 10.7 km тунели с вътрешен диаметър от 8.5 m, двоен релсов път, тунелна конструкция с 10 платна, седем допълнителни шахти за вентилация и изходи за извънредни ситуации, както и 14 къси шахти за достъп до тунелните галерии и 1.7 km покрити тунели в четири отсечки на маршрута. Тези конструкции се отличават с няколко характерни особености: те ще бъдат първите мащабни тунелни работи, изпълнени с тунелно-пробивни машини (ТВМ) и първите тунелно-минни работи в ОАЕ; за първи път ще се предприеме пробиване на тунели в пясъци и изключително слаби скали с пясъчно-каменна структура с много висока степен на пропускливост; ще се прилагат съвременни технологии за изграждане на перманентни диафрагмени стени и строителни методи отгоре-надолу за допълнителните шахти и покрити тунели.
Първата отсечка между площада Юнион и станциите Бирджуман ще минава под Дубай Крийк. Там се използва една от трите тунелно-пробивни машини (ТВМ) на Mitsubishi, които балансират налягането на земните маси, така наречената “Al Bugeisha”. Употребата на такъв тип машина се налага поради факта, че освен всеобхватния пясък, има и наличие на големи количества подпочвени води. Алтернативният метод – сондажно пробиване с бентонитов разтвор и отстраняване на отпадъчния материал, не е бил счетен за подходящ, тъй като земното налягане на 35 m от повърхността е 200 kpa. Използването на тази система също така означава свеждане на вибрациите до минимум, нещо изключително важно, тъй като машините минават само на 4m под най-дълбоко разположените пилоти и на 8m под Дубай Крийк на повърхността.

Надземни конструкции
При надземните конструкции повечето мостове ще бъдат изградени от предварително изляти и впоследствие напрегнати сегментови платформи с U-образно или кутиеобразно напречно сечение на носещите гредови конструкции. Премостваните разстояния от гредите варират от 17 дo 72 m. По-голямата част от платформите са с размеридо 44 m ще бъдат монтирани с помощта на седем потрални крана. Различни по-малки кранове ще се заемат с работата по повдигане на второстепенни по-леки елементи на по-малки височини. По продължение на 47-километровия виадукт на Червената линия, предварително излятите сегменти ще се монтират на място над подпорите. При по-големите разстояния (над 44 m) сегментовите платформи ще се монтират, като се използва метода на балансираните свободно носещи греди със специално произведени за целта придвижващи механизми.

Подпорната конструкция на виадуктите се състои главно от цилиндрични колони, поддържани изливни монопилоти с голям диаметър. Главите на колоните са произведени от предварително излята бетонова черупка със сложна двойно извита архитектурна форма и сърцевина от армиран бетон, напрегнат посредством многоетапен процес на напрягане след бетонирането им.
Главното предимство на предварително излятите и напрегнати впоследствие сегментни виадукти е скоростта на сглобяване и монтиране, както и фактът, че те не оказват влияние на съществуващия пътен трафик. Сегментите на виадуктите се произвеждат във фабрика с промишлена площ от 540 000 m2 в Джебел Али, където се съхраняват до момента на доставката. На самия обект се извършва повдигането им, монтирането, връзката между отделните елементи и напрягането на общата конструкция чрез временно и постоянно напрягане.
По-голямата част от издигнатите надземни релси на Червената линия вървят паралелно на магистралата Шейх Зайед от Бур Дубай дo Джебел Али. Една по-къса отсечка ще тръгва от летището на Дубай и ще стига до градския център Дейра. Зелената линия ще има две секции с издигнати надземни релси от две страни на Дубай Крийк – от страна на Дейра и на Бур Дубай.

Разрастване на мрежата
През следващия етап на развитие се предвижда пускане в експлоатация на Синя линия, която ще минава покрай Пътя на емиратите, и Лилава линия покрай магистралата Ал Кайл, която ще бъде експресен маршрут между Международното летище на Дубай и новото Международно световно летище на Дубай (JXB), най-голямото в света, което също е в процес на изграждане в момента.
Към настоящия момент строителството е в напреднала фаза по всички централни точки на планираната транспортна инфраструктура. Обсъжда се и възможността за свързване към местната железопътна система. В етап на приключване е и проучването за възможностите за удължаване на Червената линия до границата с Абу Даби.