СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина V, брой 6, ноември 2008

Националната опера и балет е сред отличените сгради на годината

Националната опера и балет е сред отличените сгради на годината

Националната опера и балет получи наградата Сграда на годината 2008 в категорията "Сгради със специално предназначение". Лично зам.-министърът на културата Иван Токаджиев получи приза от инж. Велин Александров, мениджър "Продажби" в Теразид и член на журито на конкурса.

Проектът е за реконструкция, адаптация и реставрация на сградата на Националната опера и балет в София с РЗП 30 000 кв.м. - в частта й за зрителна зала, оркестрина, фоайета, ВИП зали, кулоари, репетиционни, гримьорни, административни, технически, санитарни и складови помещения. Сградата е строена от 1947 г. до 1957 г. по проект на арх. Лазар Парашкеванов, изготвен през 1922 г.

Проектът, направен през 2007 г. от арх. Константин Пеев, включва иновационни за България строителни технологии. Уникална е новата подвижна оркестрина с автоматизирана хидравлика, издигаща я на височина 2.50 м. до нивото на сцената, което увеличава сценичната площ с 200 кв.м. Това позволява провеждането на грандиозни спектакли и големи концерти в Националната опера и балет.

Нови са стенните акустични покрития и част от декоративните орнаменти с ефект на позлата. Прецизно е реставрирана композицията "Небе" на проф. Дечко Узунов върху потона в зрителната зала. Строително-реставрационните работи се извършваха от сложно технологично скеле с височина 20 м.

19-членното жури определи голямата награда "Сграда на годината" да получи комплексът "Св. Тома" на нос Хумата, край Аркутино. Комплексът, чийто инвеститор е ГБС-Инвест, взе награда и в категорията "Ваканционен комплекс на годината".

За "Сграда на публиката" беше избрана жилищна сграда "Жаклин" на Софбилд енд Ко, която взе приза и в категория "Жилищни сгради и комплекси". В раздела "Градски хотели" отличието беше присъдено на "Метрополитън хотел София" с инвеститор Вълканов и Миланов Ко, а при ваканционните хотели бе отличен "Парк хотел Пирин" в Сандански с инвеститор Роял 99.

В категорията "Обществени сгради с бизнес предназначение" победител е "Офис сграда на енергийни компании" на Риск Инженеринг. Търговски и изложбен автоцентър "Овърдрайв" на Ренесанс в Горни Лозен е "Търговска сграда на годината", а новопостроеният логистичен склад на Софармабеше определен за Производствена сграда на 2008.

Специална награда за "Най-мащабен проект, демонстриращ хармонично съчетание на строителство и природна среда" организаторите връчиха на Клуб Хаус Блексирама в Балчик с инвеститор Блексирама.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини