СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина V, брой 6, ноември 2008

Състояха се традиционните Дни на Autodesk в България

Събитието събра над 400 български специалисти в съответните области

На 27, 29 и 30 октомври в София се проведоха традиционните Дни на Autodesk в България, на които бяха представени иновативни и водещи софтуерни решения в областта на архитектурата, строителството, CAD/CAM и геопространствените информационни решения.

Сред основните теми бяха перспективите пред Autodesk в модерното проектиране, представени от Пол Липованчук – Autodesk; координация и контрол на архитектурния проект посредством набиращата скорост платформа Revit на базата на строително-информационния модел BIM; употребата на BIM в конструктивната част на проекта, както и във ВИК, ОВК и електро проектирането и кумулативните ползи от употребата на тези софтуерни решения.
Особено внимание беше обърнато и на и използването на Civil 3D в инвестиционното проектиране и пътно проектиране.

В сесията за съвременно териториално устройство и ГИС, открита от Имре Ковач, мениджър на канала за Източна Европа, беше представена основната концепция на Autodesk в решенията за нуждите на териториалното планиране, кадастър и ютилити сектора.
Разнообразни теми и примери от приложението на продуктите на Autodesk AutoCAD Map3D, Map Guide Enterprise и Topobase в България представиха Пламен Доков и Стефан Далаков (Каниско ООД), Иван Кунчев (Мапекс АД), Росен Петков и Наталия Александрова (Зенит Гео ЕООД).
На 29 октомври 2008 г, в рамките на Дни на Autodesk 2008 се проведе пресконференция по повод успешното приключване на проекта за доставка на ИТ оборудване и софтуер за 100 компютърни кабинета в 92 професионални гимнации. Събитието бе организирано от Autodesk, оторизираният дистрибутор БиЕмДжи и Парафлоу Комуникейшънс.

Проектът BG2005/017-353.10.01 “Развитие на човешките ресурси и насърчаване на заетостта” е финансиран по програма ФАР. С неговото приключване за първи път в образователната система на професионалните гимназии в България се въвежда обучение с най-добрия в света специализиран софтуер за триизмерно проектиране.
Доставчикyt на софтуера по проекта, фирма БиЕмДжи, е доставила 780 лиценза за съвременен 3D софтуер за проектиране и дизайн от Autodesk.

„Включването на дигиталното проектиране в образователния процес дава голям шанс за професионална реализация на младите хора, тъй като им позволява да работят виртуално в проектантски колективи в международен мащаб”- каза Георги Харизанов, изпълнителен директор в БиЕмДжи.
БиЕмДжи предвижда да проведе и безплатно обучение на преподавателите в професионалните гимназии.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини