СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина V, брой 6, ноември 2008

REHAU с нов енергийно ефективен административeн и логистичен център в София

Сградата е първата в България, която се отоплява и охлажда от възобновяеми енергийни източници

Управителят на REHAU за България, инж. Пламен Пенчев, и Председателят на Управителния съвет на компанията за Австрия и Югоизточна Европа, д-р Петер Надиг, откриха новия административно-складов център на фирмата в квартал Казичене. На официалното събитие присъстваха представители на държавната администрация, на австрийското и немското посолство, клиенти и партньори на фирмата.

Центърът се състои от административна сграда и открити и закрити складови помещения. Това е първата в страната сграда, която се отоплява и охлажда изцяло от възобновяеми енергийни източници.
Проектирането и изпълнението на комплекса утвърждават последните въведения на REHAU в областта на енергийната ефективност като: геотермия, лъчисто отопление и полимерни фасадни системи, като по този начин REHAU поставя началото на нов вид строителство в България.

Комбинацията от геотермални инсталации и лъчисти системи за отопление и охлаждане, позволява икономия на енергия - до 75% при отопление и до 85% при охлаждане, както и значително намаляване на емисиите на СО2. Употребата на такъв тип системи е възможна не само за единични сгради, но и за цели квартали. Чрез подобни нововъведения десетки жилища в Германия получават много по-евтина и екологично чиста енергия, като неслучайно страната е сред водещите лидер по използване на възобновяема енергия.
Сградата на административно-складовия център REHAU е остъклена от четирите страни с фасадни енергоспестяващи системи, чрез които се постига отлична топлоизолация на големи площи на остъклената част, малки площи на плътната част, подобрено съпротивление на вятър и интегрирани нови технологии.

„С построяването на новия административно-складов център, освен желанието ни да дадем пример за ново ефективно строителство, целим и още по-бързо и ефикасно обслужване на нашите клиенти”, подчерта инж. Пламен Пенчев в своята реч на откриването и добави, че необходимостта от нова административна сграда със складова база е възникнала поради постоянния растеж на компанията в България през последните години.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини