СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина V, брой 6, ноември 2008

SAINSBURY’S избира Reynaers за мащабен проект в Мейдънхед

SAINSBURY’S избира Reynaers за мащабен проект в Мейдънхед

Преди пет години Сейнсбърис пристъпи към осъществяване на мащабна програма за облагородяване на северният градски център на Мейдънхед. Разположена съвсем близо до кметството и главната улица, градската среда е наистина отблъскваща – там е неприятно изглеждащия тухлен колос на стария супермаркет Сейнсбърис с малка офисна част и два паркинга отстрани.

Планът за реконструкция предвиждаше офисите, супермаркета и един паркинг да бъдат съборени. Новият план включва сграда със същите функции плюс жилищна част, но в съвсем друга форма. Желанието на инвеститорите от Сейнсбърис да построят голям магазин с паркинг, по-голяма офисна сграда и 150 жилища за подпомагане финансирането на проекта бе реализирано благодарение на добрата работа на архитектите, подпомогнати и от гъвкавите решения на системите Reynaers.

Лицето на магазина се оказа едно от най-големите предизвикателства за архитектите от Chetwood Associates – вместо да се разположи входа с изглед към градския център, градоустройствения отдел на местната община настоява той да бъде от северната страна на сградата, така че клиентите да преминават покрай нея, за да стигнат до магазина. Това налага входът, заедно с двуетажния магазин, да гледат към околовръстния път и архитектите се нуждаят от продукт, притежаващ добри топло и шумоизолационни качества и същевременно изглеждащ достатъчно елегантно. Визията се оказва изключително важна и за инвеститорите от Sainsbury`s, които искат да избегнат грешките от миналото и да бъдат прозрачни и привлекателни. Тук вярното решение се оказа системата Reynaers CW 50 SC. Тя следва извивките на сградата и работи без тежки капачки отвън. Жилищната част е изпълнена със система Reynaers CS 68, която е избрана заради техническите си характеристики и добрата изолация. Проектът демонстрира многообразието и гъвкавостта на системите Reynaers и различните архитектурни визии, които могат да се постигнат с тях, а също така е и едно обещаващо начало на облагородяването на градската среда в Мейдънхед.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини