СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина VII, брой 2, април 2010

Многофункционалните душ-кабини

Многофункционалните душ-кабини

Голяма част от съвременните апартаменти са далеч от идеалното по отношение на размерите. Стремежът за максимална ефективност на инвестициите често води до доста ограничени пространства в баните. Това налага използването на алтернативни на класическата баня варианти. Един от тях, който удовлетворява напълно изискванията на съвременния човек, са многофункционалните душ-кабини.

текст инж. Вера Ангелова

Душ-кабините са незаменими, когато става въпрос за максимално използване на ограниченото пространство в банята. Размерите им са особено практични в това отношение, пред вид на факта, че заемат половината от пространството, необходимо за стандартна вана.

Освен че спестяват място, някои душ кабини предлагат разнообразие от функции и процедури, за комбиниране на стандартното предназначение с различни допълнителни възможности за пълноценна почивка.

Многофункционалните душ-кабини са проектирани с идеята с едно устройство да се постигне максимална функционалност, като се комбинират действията на парна баня, хидромасаж, аромотерапия и други популярни процедури за разтоварване и преодоляване на стреса. Те се радват на нарастваща популярност при проектирането на луксозни апартаменти и жилищни комплекси, заради възможността да предоставят ежедневна висококачествена грижа за потребителите, при минимално заето пространство.

На практика, множеството от възможни функции при различните многофункционални душ кабини може да бъде съвсем различно. Спираме се на различните възможности, предлагани на пазара.

Отличителна черта на душ кабините с парна баня е наличието на покрив - без него просто е невъзможно да се задържи парата. Височината на "затворените" кабини варира обикновено от 210 до 240 cm. Разбира се, една такава душ кабина не може да замени напълно пълноценната финландска сауна. Популярната температура в сауните от 80°C не е проблем за разпространените материали за изработване на кабини, но при допир на част от тялото с нагорещената повърхност на кабината могат да възникнат изгаряния. Това е причината в мултифункционалните кабини да се прилага специален режим на работа, който дава възможност да се постигне ефектът на сауната или по-точно на парната баня - температурата е около 40-45°C, а влажността е почти 100%. За постигане на този режим е напълно достатъчно душ кабината да се включи за 20 минути (по-дълъг период не се препоръчва), тъй като при такава влажност, по-високата температура вече достига и може да премине прага на болезненото усещане на кожата.

Функцията хидромасаж се счита за задължителна във всяка многофункционална душ кабина. Но отново съществуват различни варианти – при някои кабини режимите за масаж могат да бъдат повече, а в други по-малко. Следователно, броят на дюзите в ред също може да бъде различен - от 2 до 12, а понякога дори повече. Принципите на осъществяване на хирдомасажа също са различни в различните продукти. Например, понякога има възможност не само за вертикален масаж на цялото тяло, но също и локален масаж на шията или раменете. Тъй като има място в кабината, процедурата може да се изпълни както в изправено, така и в седнало положение, като вторият вариант е доста по-приятен и пълноценен по отношение на резултатите. В допълнение, водата в някои модели, а не просто се излива, а също може да тече в определен режим.

От скоро на пазара се предлагат и нов тип кабини, които също трябва да бъдат класифицирани като многофункционални. Това са хидромасажните душ кабини с инфрачервено загряване. Инфрачервените излъчватели са специално проектирани така, че затоплянето на човешкото тяло в кабината да е цялостно. При дълъг престой в кабината (препоръчва се максималното време, прекарано в нея да е един час), в последните 10-15 минути от процедурата настъпва изпотяване. Този ефект е сравним с действието на класическата финландска сауна и има благоприятно действие върху здравето, освен безспорния ефект на разтоварване и почивка.

Комбинацията душ кабина и вана също е доста популярна. Хубавото на такъв дизайн е, преди всичко, че се съчетават предимствата на хидромасажната вана и душ кабините. Съществуват две разновидности на комбинираните кабини: вани с хидромасажна душ кабина, заграждаща само част от пространството над нея (кабината може да се намира както в центъра така и по краищата), и вана с кабина над цялата площ. Като правило, те са затворени отгоре (със своеобразен покрив), което позволява да се оборудват не само с хидромасаж, но и с парна баня. И в двата случая се предлага богата гама от варианти за конфигуриране – с възможност за хидромасаж може да бъде снабдена кабината или ваната, както и двете наведнъж.

В последно време особен интерес представляват възможностите за аромотерапия и, респективно, многофункционални душ-кабини с такава опция също се предлагат. При тях в задната част на стената са вградени специални дозатори, който се пълнят с конкретно ароматно вещество. При включване на функцията „ароматизиране“, то се добавя на ситни капчици към парата и така целият обем на кабината се изпълва с избрания аромат.

Възможностите за пълноценна почивка в една съвременна душ кабина, обаче, не се изчерпват само с изброените досега варианти. Хромотерапията също има доказан ефект и някои от съвременните кабини я предлагат като опция. При нея основния принцип е използването на влиянието на цветовете върху психологическото и емоционалното състояние на хората. Хромотерапията се осъществява с помощта на монтирани на тавана на кабината източници на светлина, чиито избор на цветове може да се регулира дистанционно.

Самия подбор на цветове зависи от конкретните нужди на ползващия кабината, като за ефективността на терапията трябва да се познава влиянието на отделните цветове върху състоянието на човека. Доказано е, че синьото има отпускащ ефект, и отлично подготвя тялото за почивка, предразполагайки към сън или медитация. Зеленото е цветът на вътрешната хармония. То влияе благоприятно на съня и контролира състоянията на раздразнение при нервни разстройства. Неговата неутрална енергия има голяма възстановителна сила, способстваща за постигането на пълно душевно спокойствие. Този естествен цвят е ефикасно средство в борбата с главоболието, невралгията, намалява кръвното налягане, успокоява очите и подобрява остротата на зрението.

Жълтият цвят подобрява концентрацията и помага да се преодолее състоянието на депресия. Той е известен със способността си да създава добро настроение и общо усещане за задоволство и щастие. За червеното се знае, че стимулира самоувереността и стабилизира психологичното състояние, виолетовото помага да се преодолее стреса, а оранжевото оказва благоприятно въздействие при борбата с основателни и неоснователни страхове и неврози.

Многофункционалните душ кабини със звукотерапия са снабдени със стереосистема, която може по време на процедурата да възпроизвежда различни стимулиращи активната релаксация на тялото и ума звуци – шумоленето на гората, песента на птиците, падането на дъждовни капки и множество други варианти, имащи отпускащо влияние върху организма. Разбира се, има и варианти, които дават възможност за слушане на музика от радио или електронен носител. При тях от особена важност е да са проектирани така, че шумът от течаща вода не заглушава музиката.

Изборът от многофункционални душ кабини на пазара е голям, но при вземането на решение коя е най-подходяща за конкретен проект, не трябва да се обръща внимание само на детайлите или на броя на функциите, но преди всичко да се оцени качеството на душ кабината като цяло. Основното, което трябва да се знае е, че практически най-масово използваният материал при производството на една душ кабина е пластмасата. Разбира се, става въпрос за напълно безвредна пластмаса, но качеството на материала, както е известно, варира силно от един производител до друг.

Внимание трябва да се обърне и на размерите на кабината – когато тя е по-малка от 80 х 80 см, използването й не е достатъчно удобно и ергономично.

Важен елемент на душ-кабината е нейния под, при избор винаги трябва да се уверите, че той е добре укрепен. Често срещана практика, особено при акрилните основни плоскости за душ кабини, е те да се опират само на една контурна рамка, като нейните „крачета“, предаващи натоварването, са разположени в ъглите на кабината. В този случай съществува опасност подът да се деформира значително под тежестта на използващия кабината човек. За да не се случва това, е необходимо да се избере такава душ-кабина, при която основата освен с опорна рамка и крачета в ъглите разполага и с напречно укрепване или допълнителна опора, разположена в центъра.

За изработване на пода на кабината, производителите на по-луксозни продукти използват лят мрамор (известен още като полимермрамор). Това е материал, който се характеризира с много добри топлотехнически качества и отлично поглъщане на звука.

Друго изискване към подовете на душ-кабините е да не бъдат хлъзгави и да гарантират безопасност при ползване. Обикновено този проблем се решава с помощта на релефни фигури или ивици върху пода. Рискът от подхлъзване по този начин е сведен реално почти до нула. Понякога се предлагат и водоустойчиви постелки за под от специално обработени естествени материали или полимери.

Преди оборудването на дадена баня с многофункционална душ-кабина, е желателно да се провери дали водния напор в района, където е разположена сградата е достатъчен за поддържане на всичките й функции. Например, за да работи нормално функцията „хидромасаж“, налягането на водата при потребителя трябва да е минимум 1,5 bar. Важно е да се вземе предвид също, че напорът се променя значително в рамките на деня, в зависимост от потреблението и зависи силно от етажността и използваемостта на сградата.

Когато се вземе решение за закупуване на многофункционална душ кабина с парна баня или с инфачрвено лъчение, не бива да се забравя, че престоя в нея при всяка процедура е продължителен и трябва да се избере кабина с удобна седалка. Все пак за да се постигне желания ефект върху организма са необходими най-малко 20 минути. Самата седалка не бива да бъде твърде малка и да не е много дълбока, като в същото време не е прекалено ниска, нито много висока. Друго важно изискване към душ-кабините с парна баня е стените и тавана им да са изработени от топлоустойчива пластмаса.

Оборудването на една баня с многофункционална душ кабина е най-добре да стане на фаза проект, като се предвидят всички особености и изисквания на монтажа. Но в много малка част от случаите това е така, най-често се налага монтирането на кабината в съществуващи бани, което неизменно налага съпътстващи ремонтни дейности.

Многофункционалните душ-кабини са създадени с цел да осигурят на ползващите ги пълноценна почивка за ума и тялото, затова и потребителския им интерфейс е леснодостъпен и интуитивен. В по-голямата част от моделите, функциите се управляват от електронно табло. Обикновено на него са изобразени всички функции, като светлинен индикатор показва кои от тях са включени в даден момент.

Многофункционалните душ-кабини са особено лесни за използване, но трябва да се произвеждат и експлоатират в съответствие с минималните изисквания на стандарта прБДС EN 60335-2-105:2005/A1:2008 „Битови и подобни електрически уреди. Безопасност. Част 2-105: Специфични изисквания за многофункционални душ-кабини“. Този стандарт се отнася за безопасността на електрически многофункционални душ-кабини за битови и подобни цели, обявеното напрежение на които е по-малко от 250 V за еднофазни уреди и 480 V за други уреди. Като цяло, той не взема под внимание използването на уреди от малки деца или хора с психически отклонения, оставени без наблюдение, или игра на малки деца с уреда.