СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина VII, брой 2, април 2010

Дворецът на изкуствата "Кралица София" във Валенсия

Оперният театър наречен Дворец на изкуствата Кралица София е проектиран от испанския архитект Сантяго Калатрава, роден във Валенсия. Целият проект и изпълнението му отнемат 14 години. По този повод арх. Катавала споделя: „Заради отдаденото време и размера на проекта и заради включването на музика в него, този проект е най-емоционалният и му посветих най-много време досега. Той представлява взаимнозависима връзка между зрители, музиканти и артисти”.

текст Анастасия Янкова

Сградата е шедьовър на модерната архитектура, без съмнение тя ще се превърне в символ на Валенсия, също като Операта в Сидни, Австралия. Тя е като голяма скулптура, изобилстваща със символизъм.

В миналото Валенсия – третият по население град в Испания, сякаш е стоял в сянката на Мадрид и Баеселона по отношение на изкуство и култура, но новият Дворец на изкуствата със сигурност променя това. Разходите, които местните власти правят за целият проект възлизат на ? 120 млн., а крайната им цел е да застроят по възможно най-атрактивен начин теренът между старата част на града и крайбрежния район.

Дизайн и интериор на Оперния театър
Всъщност оперният театър е част от огромен комплекс, замислен и проектиран в по-голямата му част от един архитект (Сантяго Калатрава) и наречен Град на Изкуствата и Науката. Целият комплекс възлиза на ? 400 млн., построен е върху отдавна пресушеното корито на река Турия и се състои от пет зони: полусферичен Планетариум/IMAX кино с лазерно шоу, Дворец на изкуствата “Кралица София”, Музей на науките “Принц Филип”, Пасаж (пешеходна алея) и Океанографски парк на открито. “Градът” и прилежащите му зони се използват денонощно като място за отдих и развлечения. Няма съмнение, че Градът на изкуствата и науките стимулира развитието на Валенсия - през последните няколко години броят на туристите в този испански град е нараснал повече от два пъти.

Дворецът на изкуствата „Кралица София” е разположен по главната ос на целия проект, която го свързва през огромния терен с полусферичния Планетариум/IMAX кинотеатър (сграда, наподобяваща човешка очна ябълка, с очната кухина и клепача, разположена над водно огледало) и надлъжния Музей на науките “Принц Филип”, завършен през 2000 г. Дворецът се състои от три зали. Главната сцена е с капацитет 1 800 места и там могат да се изнасят симфонични концерти, да се играят балет и театър, както и да се представя опера. Друга зала, наречена „Аулата на маестрото” (Майсторска зала) предлага места за 400 зрители и е предвидено в нея да се провеждат конференции, кръгли маси, да се изнасят научни лекции или да се представя детски театър. Третата зала е т.нар. „Горен салон” или амфитеатър с капацитет 1 700 места. В нея може да се провеждат специални музикални събития или поп- концерти, придружени от светлинни ефекти, видео стени и др. Цялата сграда е с капацитет около 4000 места в три различни зали (едновременно могат да се провеждат три различни мероприятия или представления.

Цялата среда и архитектура на сградата е внушителна, тъй като се разпростира върху повече от 87 000 м2 с градини и повече от 10 000 м2 паркови басейни, атрактивни потоци и свързващи алеи и пътеки. Самата сграда е висока 70 м с обща площ около 40 000 м2.

Покривът й или „щръкналото перо” е най-впечатляващият детайл. Неговата дължина достига 230 м, състои се от два елемента, наподобяващи раковини, които обгръщат сградата навсякъде отвън. Тези раковини са изработени от ламинирана стомана и тежат приблизително 3 000 т. Двойката стоманени раковини са покрити с бяла мозайка от парченца начупени плочки - традиционната керамична мозайка, широко използвана от Антони Гауди. Фината керамична мозайка от външната страна заедно с белият бетон придават специфична блясък на сградата денем и нощем. Покривът се поддържа от две колони, едната от които се намира в западния край на конструкцията, а другата в средния участък на източния край.

Основната форма на сградата е купол под голяма стоманена каскада, крепяща се на две опори, като източният край на покрива се издава напред без никаква опора. Метална конструкция с формата на перо се проточва над сградата, тръгвайки от една подсилена бетонна опора. За строежа на сградата е използван предимно бял бетон.

Общата дължина на сградата е 163 м, а ширината й – 87 м, като се имат предвид начупените форми на проекта, които му придават лещовидна форма. В проекта се преплитат две ясни цели – мултифункционален център, обединяващ различни по характер изяви и представления и същевременно това да не са просто зали, а място, което да се превърне в отличителен белег на градския пейзаж. И така се стига до причудливата форма, която напомня кораб с кръгли портали или счупена черупка на яйце, в чието ядро е основната зала.

Отличителните характеристики, които привличат окото са две тесни обвивки, които сякаш се издуват на върха на овална основа като абстрактен елемент или панделка, издухана нагоре от вятъра. Оригиналният дизайн на арх. Калатрава ще позволява на зрителите да гледат репетициите през стъклени панели и да се наслаждават на гледката от „палубите” на наподобяващия кораб оперен театър. Морската тема се преплита много умело с месторазположението на сградата – коритото на река Туриа, както и близостта на океана.

Основната зала (1 800 места) е ядрото, около което се заражда сградата във външен и структурен аспект. Тази зала е разположена в структурната подпора на сградата, образувана от начупената повърхност и вътрешните кутии на белия бетон.

Фоайето за срещи се простира около основната зала, осигурявайки обиколен път за достъп до стаите зад сцената; спираловидно наклонено стълбище показва, че има изходи от залата на различни етажи (височини).

Майсторската стая е разположена в западната част на сградата. Достъпът до нея е през гланото стълбище, което води до различните тераси на сградата. Над тази зала има кафене, а отдолу – гардеробна. Тази стая е специално проектирана за живи изпълнения на малки музикални групи, а може да служи и за провеждане на конференции.

Амфитеатърът е с капацитет 1 500 места, отличава се модерно озвучаване, кино и видео системи за живи концерти и шоу програми, както и възможност за прожектиране върху огромни екрани, по време на представление в залата.

Има още няколко стаи, необходими при поставянето на представления, опера, театър и други. Това са работилници, помещения за оператори, осветители, звукоозвучаване и гримьорни. С сградата е предвидено обширно място за декори, техника, сценичен инвентар, гардероби. Има няколко репетиционни зали – за театрални постановки, музикални представления, балет или оркестри. Те са свързани с гримьорните стаи, местата за почивка и кафенето. В сградата се помещават и офисите на цялата администрация, артистичната и техническа дирекция, VIP гримьорна, индивидуални гримьорни за солисти, хорове, оркестри и други.

Авангардното градче във Валенсия вече се нареди сред най-оригиналните проекти в света. Основната му цел - да събуди ентусиазъм у милиони посетители към изкуството и науката, е вече изпълнена и ни очаква да му се насладим отблизо.