СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина VII, брой 2, април 2010

Wienerberger за четвърти пореден път връчи световните архитектурни награди за иновативна и креативна керамична архитектура Brick Award 2010

Wienerberger за четвърти пореден път връчи световните архитектурни награди за иновативна и креативна керамична архитектура Brick Award 2010

Винербергер, най-големият производител на тухли в света и най-големият производител на керемиди в Европа, връчи своите годишни награди Brick Award 2010, с 21000 евро награден фонд. Двеста и шестдесет проекта от 32 страни са представени от архитектурни критици за тазгодишния конкурс. Международното жури от експерти, сред които Андреа Деплаза (Швейцария), Маси Маурицио (Италия), Раду Михайлеску (Румъния), Владимир Плотки (Русия) и Томас Рау (Холандия) избра победител от големия брой на участниците. Критериите за подбор включваха архитектурно новаторски външен вид с подходящо използване на тухлата като материал, както и изявена функционалност и опазване на околната среда на сградата.

"Човешката намеса в обкръжаващата ни среда оказва значително влияние върху нашето чувство за благосъстояние. Ето защо е важно за архитектурата, не само да задоволи настоящите изисквания, но и да допринесе за бъдещето на сградата. Особено ми е приятно да видя, че за много от проектите, които са участвали за тазгодишните награди Brick Award 2010, идеята за устойчиво развитие е изиграла важна роля", обясни Хаймо Шойх, главен изпълнителен директор на Винербергер. "Ние също обръщаме внимание на тази идея чрез нашата програма «Е4», която въплъщава нашата концепция за енергийна ефективност на керамичната сграда."

Наградите Wienerberger Brick Award 2010 бяха връчени по време на голяма гала вечеря на 8 април в музея на Лихтенщайн във Виена. Повече от 300 чуждестранни гости, както и съвета на директорите на Винербергер, присъстваха на церемонията.

Първа награда спечели новата сградата на парламента на Лихтенщайн, проектирана от архитектурно студио Хансйорг Гьориц.

Новата сграда на парламента на Лихтенщайн във Вадуц отразява много етапи от историята на развитието му. След отхвърлянето на първоначалния проект в първия конкурс за проектиране, проектът на арх. Хансйорг Гьориц печели втория конкурс през 2000 година. Завършената сграда е официално открита през 2008 година. Двете нови сгради на парламента се намират в подножието на хълма при крепостта под резиденцията на регентите и до официалната резиденция на главата на правителството на Лихтенщайн. Гьориц интерпретира първоначалния проект на сградата и създава две сгради, които със своите изчистени и форми подчертава градската архитектура на Вадуц. Последователността в използването на изключително и само жълта охра тухла постига пленително оформление на сградата чрез 680000 специално изработени тухли. Топлата светлина, която се отразява на разстояние от повърхността на тухлите създава специална атмосфера вътре и извън сградите.

Южноазиатски Документационен център за правата на човека в Ню Делхи, проектирана от Анаграм Архитекти взе втора награда.

Приложен дизайн и творчество са превърнали новата офис сграда на южноазиатския документационен център за правата на човека (SAHRDC) в Делхи в необичайно поетична сграда. На площ 50 кв м и с ограничен бюджет, архитектурното дуо Валбхав Димри и Мадхав Раман създаде пространствено ефективна и рентабилна офис сграда. По този начин двамата са преценили, че е важно да се защитят работните помещения от шума и визуалното отвличане на вниманието на улицата и от пряка слънчева светлина. Това е постигнато от външната страна на иначе минималистичната външна обвивка на сградата чрез сложна тухлена стена.

С трета награда от церемонията си тръгна Морян-Пьотен Хаус, Германия на архитект: Николаус Бинефелд. Тя привлича внимание с екологично чисти методи на строителство, дискретна и ефективна организация на пространството. Върху само 62 кв.м. сградата представлява своеобразен миниатюрен шедьовър. Облечена в тухли сграда излъчва силна, но традиционно рафинирана визия, която свидетелства за изобретателността, с която керамичната архитектура е планирана и изпълнена.

На церемонията бяха връчени и две специални награди: съответно на Обществени сгради, Република Мали с архитект Емилио Каравати и на сградата на Музея на архитектурата Хомбройх, Германия (Архитекти: Алваро Сиза, Рудолф Финстервалдер).

От 2004 година насам, на всеки 2 години Винербергер отличава най-креативните керамични структури в цял свят и техните архитекти. Повече от 260 проекта от 32 страни се надпреварваха в тазгодишното издание на световните архитектурни награди Brick Awards.РекламаПрелисти броя

още в рубриката

Новини

реклама