СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина VII, брой 3, май 2010

Sunways и ПРОФИЛ И представиха възможности за архитектурна интеграция на фотоволтаици

На 14 април Sunways и ПРОФИЛ И организираха семинар на тема „Архитектурна интеграция на фотоволтаични инсталации в сгради”, на който присъстваха заинтересовани от тази специфична тематика специалисти от строителното и архитектурното проектиране и възобновяемите енергийни източници.

В началото на презентацията Аксения Триова от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма очерта икономическата и законовата рамка за интегриране на фотоволтаични инсталации в сгради в контекста на новите европейски директиви. Тя акцентира върху основните моменти в Директива 2009/28/ЕС за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници, която е ключов документ от пакета климат-енергетика 20-20-20. Беше акцентирано върху възможностите за интегриране на PV инсталации в сградите с РЗП >1000 кв.м, в съответствие с действащия Закон за енергийна ефективност.

Във втората част на презентацията, лекторът Бенямин Зонтаг, Проект мениджър BIPV в Sunways, представи накратко фотоволтаичните системи Sunways, разработени с цел постигане на максимална производителност и максимален добив. Компанията произвежда моно и поликристални соларни клетки с висока ефективност, соларни модули и инвертори, с което е една от малкото в бранша, които предлагат всички системни компоненти на фотоволтаичната система.

Конкретно за интегриране в покриви и фасади, Sunways преедлага клетки с прозрачен дизайн, които осигуряват контрол на естествената светлина, едновременно с производството на електроенергия. Самите отвори могат да бъдат да бъдат с различна форма, за да се съчетават максимално добре с архитектурната концепция на конкретния проект. Компанията дава възможност за избор и между шест различни цвята на клетките, няколко стандартни размера на клетките и неограничени възможности за остъкляване на фотоволтаиците.

Решения на база тези продукти вече са реализирани в цял свят като особен интерес представлява интеграцията на PV панели в сградата BMW Welt в Мюнхен.
Фирма Профил И е дружество с 16-годишна история, специализирано в търговията и производството на изделия от алуминий. От 2008 година компанията развива направлението Фотоволтаика, работейки с водещите немски фирми Sunways и Terrafix.