СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина VIII, брой 1, март 2011

125 години Bosch – 125 години „Техника за живота“

125 години Bosch – 125 години „Техника за живота“

Bosch празнуват двоен юбилей. През 2011г. Bosch-групата празнува своята 125-та годишнина, както и 150 години от рождението на своя основател. На 15 ноември 1886г. Роберт Бош основава своята „Работилница за фина механика и електротехника“ в Щутгарт, полагайки основите на бъдещия глобален доставчик на технологии и услуги. От тогава трите направления в дейността на групата Bosch – Автомобилно оборудване, Индустриална техника, както и Потребителски стоки и Сградна техника – развиват своите продукти, следвайки мотото „Техника за живота“.

Днес Bosch развива дейността си чрез повече от 300 дъщерни дружества и регионални компании в над 60 страни и има 280000 служители по целия свят. Международната търговска мрежа от компании и партньори обхваща 150 страни, което гарантира, че продуктите и услугите на концерна ще продължат да присъстват на важните разрастващи се пазари и в бъдеще. Марката е представена за първи път в България през 1911г. чрез компанията Arie. Осемдесет и три години по-късно, през 1994 г., Bosch основава своето дъщерно дружество в България със седалище в София.

„Нашите клиенти, както и всеки, който е използвал продуктите на Bosch, са изиграли важна роля за успешната 125-годишна история на компанията“, казва Франц Ференбах, председател на борда на директорите. Херман Шол, председател на общото събрание на собствениците и надзорния съвет, се съгласява и добавя: „Много от иновативните ни технологични постижения са резултат от плодотворното взаимодействие с нашите клиенти. А духът на иновациите съпътства компанията ни и днес чрез нестихващо търсене на нови бизнес сфери, пазари и технологии.“

За групата Bosch двойният юбилей ще е водещото събитие на 2011г. Компанията ще отпразнува двете годишнини чрез множество дейности по целия свят, включително около 200 мероприятия за служителите си. Първата от тези дейности е интерактивният юбилеен уебсайт, който вече е онлайн. В този мултимедиен свят на Bosch може да се пътува във времето и да се изживее не само историята на фирмата, но и най-съвременните технологии.

Със своите 3800 заявки за патенти всяка година и повече от 3,5 милиона евро годишни инвестиции за изследователска и развойна дейност компанията цели да запази фокуса си върху иновациите и в бъдеще, като по този начин полага основите за по-нататъшен устойчив растеж. Bosch се превърна в един от водещите световни производители на дизелови и бензинови инжекционни системи и автомобилни системи за безопасност, като ABS – антиблокираща спирачна система и ESP® – електронна стабилизираща програма. Bosch също е един от най-големите доставчици на електроинструменти, термотехника, домакински електроуреди и системи за сигурност. Направлението „Индустриални технологии” има всепризната водеща роля в технологиите за задвижване и управление. Този сектор на дейност включва също отдели за опаковъчни технологии и соларна енергия.

С отговорност към бъдещето, Bosch инвестира в пазари с висок потенциал, като например възобновяема енергия и електромобили. Съответно около 50 процента от годишния бюджет за изследвания и разработки се отделя изключително за продукти, които пестят енергия и ресурси. Едновременно с това компанията от десетилетия разработва нововъведения, чиято ежедневна употреба спестява значителни количества енергия в световен мащаб – при автомобилите, домакинските електроуреди, както и в отоплението, охлаждането и климатичните инсталации.РекламаПрелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини

реклама

  • Сдружение Топливо