СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 6, 2014

MILD HOME е първата концепция за зелено еко селище в България

MILD HOME е първата концепция за зелено еко селище в България

MILD HOME е двугодишен проект, съфинансиран от ЕС, в който Столична община, в сътрудничество с БТПП и Европейския институт по труда, е партньор заедно с Румъния, Австрия, Унгария, Гърция и Сърбия. Той е насочен към определяне на задължителните параметри на дизайна и начало на изграждането на нова типология на гражданско строителство – MILD HOME, което буквално означава моята модулна, интелигента, на ниска стойност, тип „Направи си сам“, с почти нулева консумация на енергия къща за „зелено“ еко селище (ЗЕС). Като част от проекта в началото на 2014 г. беше организиран конкурс за най-добър модел за ЗЕС, състоящ се от сгради с почти нулева консумация на енергия и с възможност за изграждане от типа „Направи си сам“. В рамките на обявения срок бяха подадени 8 проекта, оценени по: ниска цена, възможност за „Направи си сам“ подход, енергийно потребление, екологични материали и решения.

Председател на журито беше проф. д-р арх. Александър Александров, рък. на катедра Градоустройство към Архитектурен факултет на УАСГ, а зам.-председател – арх. Симеон Симеонов, главен архитект на район „Връбница”. За победител беше обявен екипът Green Art, следван от Green Team. Третото място си поделиха Студио Н65 и на арх. Николай Славов. Броени дни след края на конкурса най-добрите предложения бяха представени на специален MILD HOME форум в Унгария.

Една от основните цели на конкурса беше да се представи на идеен етап интелигентна и почти нулево-енергийна къща за зелено еко селище. Задачата изискваше колективна работа на урбанисти, архитекти, строителни инженери и инженери по отопление, вентилация и климатизация. Според журито, представените проекти са успели да представят добри и енергоефективни градоустройствени решения с добра ориентация и разположение на сградите, инфраструктура и алтернативна мобилност в рамките на селището. Сред изводите от конкурса е необходимостта от промени в законодателството, които да позволят регламентираното използване в строителството на материали като кирпич, слама, глина, което пък неминуемо ще улесни екологичното жилищно застрояване.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини