СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 6, 2014

Генераторите CPG предоставят много повече от стандартно електрозахранване

Разговор с Карел Райчев, Мениджър Дизелови генератори CPG

Генераторите CPG предоставят много повече от стандартно електрозахранване

Г-н Райчев, представете продуктите на CumminsPower Generation, които ИПО предлага у нас.
CumminsPowerGeneration, или накратко CPG, е световен лидер в разработката и производството на дизелови и газови генератори, както и в дизайна, производството и доставката на интегрирана генераторна екипировка.

Фирмата самостоятелно извършва цялостната комплектация на дизеловите генератори, които включват двигателя, генератора, системата за автоматика и окончателната сглобка. За разлика от други производители на системи за електро-захранване, CPG са единствените дизелови генератори, които са проектирани, изградени и тествани изцяло от един единствен производител. Всички компоненти на захранващата система – двигател, алтернатор, електроника, филтри и т.н. са проектирани и произведени от CPG за оптимална работа на цялостната система. Toва означава значително по-малко резервни части, улеснена инсталация на системата и ускорено въвеждане в експлоатация.

Дизеловите генератори са фабрично проектирани да посрещнат всички изискванията за надеждност, качествено захранване, номинална работа и ефективност. Произвеждат се в продуктов диапазон, вариращ от 8 kVA до 3500 kVA, така те са подходящи за всяко резервно, основно или аварийно електрозахранване. При моделите дизелови генератори с вграден цифров контрол PowerCommand се позволява паралелна работа с други подобни или със захранваща мрежа от генератори.

Разкажете за иновативните технологии при дизеловите генератори CPG. С какво се отличават?
Едно от нововъведенията на CPG е уеб базираният софтуер (PowerSuite 5.0), който помага за изчисляване на необходимата мощност на генератор за определен проект. С уеб базираната програма, достъпна след безплатна регистрация, всеки клиент (проектант, изпълнител, инвеститор) може да заложи всички консуматори, които иска да резервира (ел. двигатели, осветление, UPS-си, климатични инсталации, помпи, противопожарни инсталации и т.н), както и напрежението което е необходимо (средно или високо).

Така програмата според специфичните потребности на всеки товар ще подбере най-подходящия генератор, като на съхранения проект могат да бъдат правени промени, както и да бъде споделян между няколко потребителя.

Друга интересна новост от CPG е специално разработената от тях система за отдалечен мониторинг. Серията устройства PowerCommand 500/550 предоставят удобен метод за дистанционно наблюдение, измерване и контрол на основните параметри на дизеловия генератор. Нововъведената система дава достъп за наблюдение от всеки персонален компютър без необходимост от специален софтуер. Данните се получават от контролната система на генератора в реално време, като обхващат цялостната система. Наблюдението на двигателя включва информация за обороти, налягане на маслото, температура на охладителната течност, напрежение на системния акумулатор, брой стартирания и др.

Какво трябва да знае потребителят, когато закупува дизелов генератор?
Изборът на дизелов генератор е комплексен процес, при който трябва да се вземат предвид множество фактори. Първоначално е важно клиентът да е наясно за какво е необходим дизеловият генератор. Приложението на генераторната система може да бъде като основен или резервен източник на електрозахранване. Също така е ключово да се определи необходимата мощност на генератора, като се определи общата мощност на електрическите товари, които могат да бъдат включени едновременно към нея. За равномерното натоварване на генератора е необходимо мощността му (в kW) да е около 20-30% по-висока от общата потребителска мощност на товарите.

Шумозащитеността също е важен фактор, на който трябва да се обърне внимание. За генератори, разположени в помещения, където важно условие е нивото на шума, за редуциране на нивото на шум е необходимо допълнително шумоизолиране.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини