СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 6, 2014

Ще продължим да работим по диалога и връзката с клиентите ни

Разговор с г-н Иво Колев, Изпълнителен директор на Марисан

Ще продължим да работим по диалога и връзката с клиентите ни

Г-н Колев, кои са новостите около дейността Ви и поводите Ви за гордост от изминалата година?
Новостите около МАРИСАН през последните 1-2 години не са малко. Пуснахме много нови продукти на пазара в няколко, нови за нас, продуктови направления. Пуснахме в действие две нови производства. Първото (през 2012 г.) за производство на вододисперсионни бои, грундове и пастообразни мазилки и второто (през 2014 г.) за производство на поливинлацетатни лепила и продукти. В началото на годината изцяло обновихме производствената линия за производство на фасадни профили и декорации. Гордеем се с отличието, което получихме през 2013 г. за най-добра българска фирма, както и с поканата от немския Университет за приложни науки в Wildau за участие в съвместен проект, заедно с индустриални партньори от Германия, Дания и Полша. Проектът има за цел разработката на нов материал на полиуретанова основа. Най-много ни радва доверието, което ни оказват нашите клиенти и признанието, което получаваме от тях. Забелязваме го от отзивите, които ежедневно получаваме от доволни клиенти относно нашите продукти, както и по постоянния ръст на продажбите в почти всички дивизии на МАРИСАН. Това показва, че хората са доволни от нашите продукти и решения, с което се гордеем.

Известни сте с това, че предлагате иновативни продукти, актуални на пазарните тенденции. Кои са последните продукти от гамата Ви, за които бихте искали да разкажете?
През последните 2 години най-активно се съсредоточихме в разработване на нови продукти за хидроизолиране на циментова и битумна основа. Гамата от продукти е доста обширна и включва широкопознатите конвенционални битумни мембрани с и без посипка, битумни керемиди и подпокривни мембрани, битумни грундове на водна и органична основа, битумни пасти и обмазни хидроизолации, битумни ленти и уплътнители. Линията се допълва с няколко специализирани продукта, като например тези за пътно и индустриално хидроизолиране. Всички продукти са разработени на основа SBS модифициран битум, който е многократно по-подходящ за нашите климатични условия и, притежаващ отлично поведение при много ниски и високи температури.

Друг акцент през изминалите 1-2 години бе разработката на широка гама продукти за лаково-бояджийския сектор, която пуснахме на пазара през 2013 г. Предизвикателството тук беше подготовката на екологично чисти продукти, изцяло щадящи околната среда – на водна основа и без вредни изпарения. Тази част от лаково-бояджийската гама ще пуснем поетапно на пазара в началото на 2015 г.

Разбира се, не пренебрегваме и нашите традиционни продукти, които се стремим непрекъснато да подобряваме и развиваме. В лабораториите ни постоянно се тестват нови материали и суровини от най-ново поколение, продуктите се адаптират към тях, формулировките им се актуализират и подобряват. По този начин, всички наши продукти непрекъснато се развиват и вървят в крак с новостите в технологиите, като перманентно се подобряват.

Имате богата гама от продукти с различни приложения. Може ли да се говори за по-голям потребителски интерес към конкретна продуктова група?
Традиционно, потребителският интерес в областта на хидро- и топлоизолационните системи е най-голям. Причините за това са комплексни. От една страна – тазгодишният интерес към хидроизолациите е увеличен от непрекъснатите дъждове през цялата година и проблемите, които те създадоха (наводнения и редица други проблеми в жилищата на хората от засегнатите региони), както и многобройните ремонти след това. От друга страна, все повече хора осъзнават че добрата хидроизолация е от изключителна важност за един здравословен и комфортен климат в жилищата. Влагата и образувалият се мухъл нанасят щети, които могат да бъдат отстранени изключително трудно впоследствие и на доста висока цена. От тази гледна точка, все повече хора предварително търсят добра защита.

Хидроизолационните ни продукти от серията Хидрозол традиционно се радват на голям интерес от страна на клиентите ни. Така например, пуснатите на пазара тази година битумни продукти за хидроизолиране под тази марка също бяха възприети много добре. Интересът към топлоизолационните системи ТЕРМОФЛЕКС също расте с всяка изминала година. На всеки вече е ясно, че разходите по топлоизолирането се избиват много бързо, като само след няколко години вече наистина се спестяват пари. Масово вече се монтират все по-дебели топлоизолации, като ако преди няколко години средната дебелина беше от порядъка на 4-5cm, то сега вече е около 7-8cm. Все повече се търсят и материали с увеличени топлоизолационни характеристики, както тези на графитния EPS, който има с около 20% по-добри свойства при еднаква дебелина. Системите за полагане на керамични покрития ТЕРАФЛЕКС също се радват на много голям потребителски интерес. Лепилата, фугиращите смеси и цветните уплътнители и силикони под тази марка предлагат много голямо разнообразие, като са се доказали със своето безкомпромисно качество.

Какво променихте във фирмената политика, за да запазите лидерски позиции, предвид състоянието на пазара последните години?
Състоянието на перманентна криза в сектора на строителството в последните години накара много от играчите на него да променят своята политика и поведение. Това разбира се не изключваше и нас. Започнахме с това да преосмислим нашата визия за нас самите. Опитахме се да избягаме от краткосрочното мислене и реакции и да започнем да планираме дългосрочно. Разработихме стратегически план за това как искаме да се развиваме и си поставихме цели, както дългосрочни, така и краткосрочни. Част от тези цели включваха разширяване на продуктовото ни портфолио. Вкарахме много и изцяло нови продуктови групи – общо над 190 нови продукта в направленията „Фасадни бои и пастообразни мазилки“, „Вододисперсионни интериорни бои“, „Бои, лакове и импрегнатори за метал, дърво и камък“, „Моментни, монтажни и технически лепила“, „Полиуретанови лепила, уплътнители и пени“, „Технически аерозоли и спрейове“, „Битуми, битумни хидроизолациии и мембрани“ и др.

Освен новите продукти, разбира се, продължаваме да развиваме и разширяваме традиционните направления, в които работим от години. Разработихме няколко нови топлоизолационни системи, увеличихме продуктите на гипсова основа. Имаме нови лепила за керамика в клас „Премиум“, както и нови хидроизолационни решения на циментова основа. Целта ни беше да се превърнем в доставчик на цялостни решения – било то топлоизолационни, хидроизолационни, фасадни или други. А цялостните решения в строителството са сложни конструкции, които са съставени от знания, множество продукти, които трябва да работят като един, с гъвкава възможност за доставка и монтаж, адекватно гаранционно и следгаранционно обслужване.

Следващата ни крачка по този нов, модерен път, който смятаме за правилен, и по която работим в момента, е тази на прехода от доставчик към партньор на нашите клиенти. Партньор, на който всеки един клиент може да се довери и да поиска съвет, независимо от задачата, която му предстои – изграждане и проектиране на нов обект или саниране и ремонт на съществуващ такъв.

Какво да очакват клиентите на Марисан в бъдеще? Как виждате Вашето развитие?
Ще продължим да работим по диалога и връзката ни с нашите клиенти, разширявайки каналите, по които те могат да комуникират с нас и да споделят проблемите, които имат и на които търсят решения. На база тази комуникация и информацията, която получаваме, ние не само развиваме нашите продукти, но и разработваме нови, разширявайки продуктовата ни гама. По този начин клиентите ни могат да очакват, че ще продължим да подобряваме нашите продукти в насоката, в която те имат нужда и която очакват от нас, както и да получават нови и адекватни решения на проблемите, които имат.

Точно с тази цел сме започнали промени в комуникационните ни канали с клиентите. Извършва се например актуализация на фирмения ни сайт, който трябва да стане по-интерактивен и да даде възможност на клиентите ни да водят диалог с нас, посредством него. Ще продължим да разработваме и интегрираме различни полезни инструменти в сайта ни (ще спомена няколко от тях - калкулатор, симулатор, конфигуратор, база данни с конструктивни детайли, софтуерни библиотеки за различни програми и др.), които да пестят времето на клиента, да му помогнат да разбере защо и откъде произтича проблемът, който има, да избере правилния продукт, който му е необходим за неговото решение, да види какъв ще бъде ефектът от предприетите действие, от гледна точка на строителната физика, или пък просто да му даде възможност да се информира.

Целта ни е клиентите да видят в наше лице партньор, към който да се обърнат и, на който да се доверят във всеки един момент от проекта, който предстои да предприемат или проблема, който трябва да решат, а не просто като на някой, който се опитва да им продаде някакви продукти. В тази насока искаме да се развиваме и мисля че вече сме започнали.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини