СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 6, 2014

Ще подобрим работата с настоящите клиенти и ще привлечем нови

Разговор с г-н Георги Загоров, Управител на Турботракс и Турбос Хют България

Ще подобрим работата с настоящите клиенти и ще привлечем нови

Г-н Загоров, от началото на септември поехте управлението на Турботракс и Турбос Хют България. В началото, бихте ли се представили накратко? Как приематe новата си позиция?
Работя в компанията от 16 години. Първоначално работех в една от другите структури на бившия собственик на ЮБН Ауто, а когато направиха фирма за продажба на товарни автомобили, ми предложи да се заема с продажбите на камиони. Аз съм с икономическо образование, но харесвам предизвикателствата, така че като всеки млад човек бях готов да се пробвам на ново поприще. Всичко започна като на шега, а от друга страна по онова време пазар на нови товарни автомобили почти нямаше. Купуваха се предимно втора употреба.

Тогава с представителите на DAF формулирахме общи критерии, за да бъдат те сигурни, че в България имат фирма и специалисти, които да могат да подготвят компетентно документите за трансграничен лизинг. Аз пък бях теоретично много добре подготвен, защото през 1994 г. специализирах бизнес администрация в Белгия, и можех да се заема с всяка задача, свързана с финанси и търговия.

През 1999 г. лизингът, подкрепен от холандското правителство, спря, а ние нямахме официален договор за дилърство с DAF. Започнахме партньорство с белгийската Турбос Хют и след 2000 г. започнахме да продаваме камиони на лизинг с техен финансов ресурс. Кандидатствахме за търговски и сервизен партньор на DAF през 2005 г. Търговски директор съм от 2002 г. Всъщност търговски директор е твърде гръмко казано, защото аз по онова време бях сам. Това обаче ми помогна да опозная бизнеса от всичките му аспекти. И днес, ако се наложи, мога да измина сам целия процес на продажбата на един камион – от оферирането, през договора до предаването на ключа на клиента. През 2007 г. белгийците от TurboTrucks купиха 50% от компанията, а в края на 2010 г. и останалите 50% от акции (50%). Вече 100% собственост на Турбос Хют Груп, ЮБВ Ауто по-късно бе прекръстен на Турботракс България, защото всички дилъри на компанията носят това име. Предложението да стана управител на Турботракс и Турбос Хют България, е както признание за моята досегашна работа така и голяма отговорност. Това е едно ново и по-голямо предизвикателство за мен, което ми дава нова енергия и импулс.

Какви приоритети и цели сте си поставили, заставайки начело на компанията? В тази връзка, предстоят ли някакви промени във фирмената политика?
Много искам фирмата да изпълни съдържанието на думата партньор. Такъв е и девизът на групата – „Вашият партньор на пътя“ (Your partner on the road). Какво разбирам под това? Първо – да се увеличи синергията между отделните звена във фирмата, защото според мен в това отношение има какво още да се желае. Второто е още повече да се комерсиализира организацията – т.е. всички хора, които имат пряк контакт с клиентите да бъдат още по-комуникативни. В нашия бизнес не е достатъчно да разбираш от своята дейност, трябва да разбираш и от хора и да имаш правилен подход към всеки клиент. Трето – искам да продължим да модернизираме компанията. Не само като материална база, а да използваме всички възможни системи, които да подобряват работата на фирмата. Например от началото на тази година въвеждаме SAP – това ще подобри контрола и ще даде възможност за по-добри управленски решения.

Споделете за някои от новостите в дейността на компанията, които касаят продуктовата гама или фирмени кампании и начинания.
Имаме много нови неща. В началото на 2014 г., DAF представи новите серии Euro 6 CF Construction и LF Construction, които са специално проектирани за работа в строителство. Отличават се със здравина, подобрена проходимост, голям клиренс и множество оптимизирани детайли. Те са с изключително подобрени off road параметри, нови оси, нови предавателни числа на диференциала, повишена защита срещу външни влияния, улеснен достъп до всеки един детайл. Вложени са изцяло нови елементи и системи, подобряващеи активната и пасивна безопасност. Така DAF вече разполага с цялата продуктова гама, от най-леките до най-тежките камиони, за всички възможни приложения и напълно отговаря на новото си мото “Always the right solution” („Винаги правилното решение“).

Стартирахме програмата на DAF First Choice. Тази програма е нова за цяла Европа, а българският дилър Turbotrucks България е един от „пилотните“ дилъри, които започват работа по нея. Нейната цел е да се предлагат автомобили втора употреба само в рамките на официалната дилърска мрежа и завода. Важното е, че тези автомобили трябва да отговарят на 2 условия: да не са по-стари от 5 години и да са с реален пробег, не по-голям от 500 хил. км. Когато камионът се предлага по програмата First Choice, клиентите могат да бъдат сигурни, че тези две ограничения са спазени. Това са т. нар. „млади употребявани камиони“.

Стартирахме и нов, голям проект за рециклиране на турбокомпресори. Турбос Хют е един от най-големите дистрибутори в Европа на всички големи марки турбокомпресори. С направлението „Турбокомпресори“ фирмата оперира в 5 държави –Белгия, Холандия, Франция, България и Румъния. Годишният й обем на продажби е около 70 хил. турбокомпресора. Компанията е насочена предимно към продажбата на нови турбини, но извършва и рециклиране на 12-15 хил. турбокомпресора годишно. До момента тази дейност се изпълнява основно в Белгия и Холандия, но е взето решение тя да бъде концентрирана поетапно в България. Първите стъпки вече са направени.

Последната новост е, че на IAA 2014 в Хановер, DAF ще представи изключително тихия модел CF Silent, предназначен основно за градска дистрибуция в нощните часове, когато в много европейски градове има ограничение за децибелите на движещите се превозни средства.

Бихте ли споделили очакванията си за бъдещото развитие на Турботракс България и Турбос Хют България?
Финансовата стабилност, модернизация на материалната база, нови пакетни предложения и услуги за нашите клиенти, които да им позволят да се концентрират върху собствения си бизнес, а не да се занимават с ремонти и поддръжка на автопарка, като целта е това да направи настоящите ни клиенти доволни и обгрижени, както и да доведе нови. Ако това не е така, няма как да изпълним и най-добрите си намерения. Ние не можем да си позволим да сме на загуба в името на някакви по-далечни перспективи. Това е важно не само за клиентите и партньорите, а и за служителите. Това ни прави предвидими и стабилни. Сигурен съм, че с тази политика още повече ще подобрим работата с настоящите клиенти и ще привлечем нови. Винаги давам личен пример в работата си и се надявам колегите да го следват.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини