СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XII, брой 6, 2015

LED осветление за индустриални помещения

В годините на поскъпването на основните източници на енергия човечеството има неотложна нужда от модерни технологии за икономия на горива и електроенергия, както и за опазването на природата на нашата планета. LED осветлението определено ще има водеща роля в тази насока. През изминалите няколко години тези осветителни тела отбелязаха огромен напредък както по отношение на качеството, така и по отношение на цената. Най-често използваните LED осветители поевтиняха на половина, а в същото време повечето реномирани фирми ги предлагат с 2 години гаранция, което е достатъчно доказателство за качеството на светодиодното осветление.

Необходимостта от използването на LED осветление е еднакво голяма както за битови нужди, така и за бизнеса. Светодиодите (LED) са в употреба в продължение на повече от десетилетие, осветяват всичко от светофари и мобилни телефони до компютри и телевизори, поради тяхното изключително ниско потребление на енергия, дълъг живот и високо качество на светлината. Въпреки че технологията не е нова, светодиодите вече предлагат уникални и завладяващи характеристики за индустриални приложения. LED са по-трайни, по-надеждни и нямат изисквания за поддръжка (например, подмяна на лампите/тръбите след изгаряне, смяна на баласт при повреда), свързани с традиционното осветление. При правилно проектирани и избрани осветителни тела, LED могат да работят добре при всякакви температурни среди, по своята същност са контролируеми поради мигновеното включване/ изключване и затъмняване и са много по-енергийно ефективни, в сравнение алтернативните решения за осветление.

Традиционните промишлени светлинни източници споделят няколко от тези характеристики, ако имат такива. Това е така защото, за разлика от с луминесцентните лампи с висока интензивност (HIF), с високоразрядните лампи (HID), натриевите лампи с високо налягане (HPS) и метал-халогенните лампи, LED всъщност са полупроводници, а не електрически крушки. Тази основна разлика е източник на много от заблудите, заобикалящи светодиодите.

Предимства на LED
Въпреки, че първоначалните разходи за закупуване на LED са по-високи от тези за луминесцентни лампи, в най-добрия случай разликата в цената е краткотраен въпрос за решаване. За разлика от последните десетилетия, когато енергията, свързана с разходите за осветление, играеше сравнително малка роля при решенията за покупка, бързо увеличаващите се цени на енергията се трансформира в използването и като основен двигател на разходите за промишлено осветление.

Тъй като интелигентните LED са значително по-енергийно ефективни от луминесцентните лампи или дори обикновените LED, те са не само по-рентабилни в сегашните условия, но и е наложително тяхното използване в среда с нарастващи енергийни разходи. В резултат на това много индустриални организации вече не са склонни на компромис с техния незначително по-кратък период на първоначална възвръщаемост, който обикновено се измерва в месеци, а не в години, за едно десетилетие или повече от значително по-високи разходи за енергия. От чисто финансова гледна точка, закупуването на не-LED осветление вече не е логично.

Причина за премахването на поддръжката и разходите за обезвреждане на живак, както и предимствата на LED са непреодолими. Пестенето на енергия чрез обновяване на осветлението на съоръженията с LED далеч надхвърля всякакви единични спадове в цените на LED базираните тела.

Основните фактори, свързани с промишленото осветление са първоначалните разходи и потреблението на енергия, като често се цитира сравнението между компютър за обработка на чипове и неподходящи светодиоди. Да, цената на LED чиповете намалява, но голяма част от разходите за светодиодно осветление е в системата, която е изградена около този чип, така че потенциалния спад на цената на чипа ще засяга само около една трета от цената на осветителното тяло.

Един бърз поглед към оперативния бюджет на едно типично съоръжение показва, че осветлението е едно от най-големите му енергийни натоварвания. Чрез намаляване на потреблението на енергия от 50% до 90% (в зависимост от приложението и производителя), LED се изплащат обратно в енергоспестяване много повече, отколкото някога може да се начислява чрез единични спадове в цените на LED. Ако не друго, възходящото развитие на цените на енергия прави изчакването още по-скъпо. Не се плаща да се чака, а се заплаща да се действа.

В много приложения до голяма степен LED осветлението със сигурност успява, включително уличното осветление. В индустриалния сектор, успехът е дошъл основно в две области - хладилни съоръжения и складове. Всъщност технологията се използва редовно в хладилни складове, където факта, че светодиодите не излъчват топлина е нещо добро за хладилната система. Освен това в склада е важна гледната точка, защото работниците присъстват само спорадично в специфични области на склада, така че тези инсталации могат да се възползват напълно от възможностите за затъмняване на LED въз основа на сензори за присъствие или мрежово управление. Мрежовият специалист в осветителни системи Digital Lumens съобщава, че в студени складови приложения негови клиенти постигат до 90% икономия на енергия.

Казусът за LED не е чак толкова ясен в по-широкия сегмент на промишлени приложения. Във фабрики с работници, разпръснати из производствения цех, често има по-малък шанс за реализиране на затъмняване, защото работниците се нуждаят от осветлението. Нещо повече, някои собственици на бизнес просто имат нагласата да искат да е светло. Клиентите, които посещават добре осветена фабрика, могат да възприемат светлините позитивно, мислейки, че фабриката работи, но могат да възприемат негативно затъмнените зони.

Качество на LED светлината
Качеството на бялата светлината се определя от два показателя - цветна температура (CCT) и индекс на цветопредаване (CRI). Цветната температура определя дали бялата светлина изглежда топла (червеникава), неутрална или студена (синкав). Стандартните дефиниции за CCT позволяват редица вариации в цвета, който лесно може да бъде разпознат от зрителите, дори когато стойността на CCT е същата. Следователно основна грижа на LED производителите е осигуряване на наситеност на цветовете. Те използват различни схеми за подбор на светодиодите, за да се гарантира равномерен цвят за всички осветителни тела от серията.

По скалата от 0 (най-лошо) до 100 (най-добро), CRI измерва способността на източника на светлина да възпроизвежда вярно цветовете на обектите сравнени с идеален източник на светлина - например слънцето или лампа с нажежаема жичка. Повечето офис, търговски, образователни, медицински, и жилищни пространства изискват минимален CRI от 70 до 90. Много LED осветителните тела с бяла светлина на разположение днес, постигат CRI = 80 или по-добър, сравним с много CFL лампи, кварцови метал-халогенни лампи, както и някои студено-бели флуоресцентни тела, достатъчни за по-голямата част от приложенията.

Поради известните недостатъци на стандартния CRI тест за LED осветление, някои LED осветителни тела с ниски CRI резултати визуално произвеждат приятна светлина и предават цветовете по подходящ начин. Цветова скала за качество (CQS) е стандарт за цветопредаване, който по-добре отчита уникалните свойства на LED източниците на светлина и в момента е в процес на разработка. Докато се внедри CQS или друга подобна алтернатива, светодиодните източници с ниски CRI резултати трябва да се наблюдават лично, за да се оцени тяхното цветопредаване.

Контролиране на светлината в промишлени сгради
Във фокуса на промишлените и производствените дейности винаги стоят три неща: реализиране на висока енергийна ефективност, постигане на най-голяма точност и най-добра надеждност. За да се гарантира, че винаги всичко е в ред, осветлението трябва да отговаря на най-високите изисквания. За да бъдем по-точни, то трябва да подобри визуалния комфорт, да предложи максимална сигурност, да помогне да се избегнат грешки и принудително спиране на производството. Освен това, системата трябва да бъде гъвкава, разширяема и лесна за управление. Освен това тя трябва да предложи подходящ интензитет на светлината, дълъг живот и кратки периоди на възвръщаемост. По същия начин трябва да се използва изкуствена светлина само ако наистина е необходимо, а именно, ако няма дневна светлина или е достъпна прекалено малко дневна светлина и само тогава, когато хората се намират в стаята. Този огромен брой изисквания се изпълняват от системата за управление на светлината DALI PROFESSIONAL. Висока производителност на системата за управление на светлината DALI PROFESSIONAL е особено подходяща за сложни приложения, като осветяване на големи площи с различни и променливи изисквания за осветление.

Чрез системата DALI PROFESSIONAL, когато е необходимо, светлината в по-малко посещаваните райони може да бъде затъмнена до минимум и усилена чрез сензори. С използването на DALI стандартите, това е възможно дори за всяко отделно осветително тяло. Сензорите за яркост позволяват само толкова изкуствена светлина, колкото е необходимо, за да бъде добавена към районите с дневна светлина. Освен това, осветителната инсталация може да бъде конфигурирана индивидуално за да изпълни променящите се изисквания по всяко време с помощта на свободния DALI професионален софтуер.

Приложение на LED осветление в складове
Складовете често работят 24 часа в денонощието. Осветлението играе важна роля в осигуряването на операциите да се извършват безопасно и ефективно. Въпреки това, дейностите често се провеждат в райони с голям трафик, напускащи други осветени, но на практика неизползвани. Трябва да се помисли за устойчиви решения за осветление в складовите помещения, които могат да намалят повсеместно сметките за енергия, но все още се срещат много специфични изисквания за осветление. Осветителните тела с LED светлинни източници не само са предназначени за намаляване на консумираната електроенергия и поддръжката, а те също така предоставят високо качество на светлината с добро цветопредаване, за да се оптимизират условията на труд за персонала.

Производствена зона с нисък таван
В света на индустрията светлината е производителност. Ефективното осветление не само поддържа хората фокусирани и съсредоточени, то също така „светва“ техните задачи, подобрява работата и продуктивността им. Ползите са ясни при по-малко произшествия и увеличаване на производството.

В производствена зоната, необходимостта от подобряване на производителността при запазване на безопасността е по-критично, отколкото в други области. Като се прибави към това и нарастващият натиск за понижаване на потреблението на енергия, става ясно как осветлението играе жизнено важна роля в тези зони. Замяната на старите инсталации с най-новите LED решения ще доведе до малки разходи за електричество. Чрез въвеждането на интелигентна осветителна система с LED осветителни тела, която се адаптира към променящите се дейности, ще се получи още по-голям комфорт на работните места.

Производствена зона със среден и висок таван
Независимо от размера или обхвата на съоръженията във фабриката, инсталирането на LED осветителни тела ще предотврати скъпите и трудни замени на лампи, ще минимизира рутинната поддръжка и ще намали разходите за енергия. С гъвкави, регулируеми греди и високи нива на осветеност, се подобряват зрителните условия и се увеличава продуктивността. Следователно, можете да превключите към по-екологична, енергийно ефективна работна среда и подобряване на благосъстоянието във фабриката.

Хранително-вкусова промишленост
В хранително-вкусовата промишленост безопасността не само е важна, тя е от решаващо значение. Използват се стабилни и водоустойчиви осветителни тела, които защитават лампите от влага и храната от опасни стъклени частици. Техния дълъг живот също така намалява риска и разходите, свързани със спиране от производството за да се заменят лампите. Повреденото осветление в производствените съоръжения също е опасност за персонала.

Контролна зала 24/7
За да се поддържа производителността в контролната зала, служителите трябва да работят ефективно и денонощно. Въпреки това, без ползите от естествената дневна светлина да ги държи свежи и бдителни, работещите нощен труд могат да станат по-малко продуктивни, да загубят концентрация или да направят скъпа грешка.

Съвременно решение с LED осветителни тела носи динамиката на дневна светлина в работната среда, създава стимулираща, "натурална" осветителна атмосфера и позволява на хората да контролират осветлението според личните им предпочитания. Палитрата от светлина усилва чувството за благополучие, подобрява концентрацията, мотивацията и производителността. Системата от осветителни тела позволява на хората да приспособят осветлението, за да отговаря на техните задачи и настроение и създаване на подходящи условия.

Производствени офиси
Офисите в промишлените предприятия често нямат качеството на светлината, която помага за подобряване на концентрацията и производителността. Все пак, това не означава, че трябва да бъдат осветени с енергийно източващи решения, които хабят ресурси и вредят на околната среда.

Изкуствената светлина може да изиграе важна роля за подобряване на начина на работа на офис персонала, чрез създаване на спокойна или вдъхновяваща атмосфера. Удобните осветителни тела поддържат естествените ритми на хората и, когато са съобразени със задачата, да се увеличи чувството за удовлетвореност.

Паркинги и осветление на външните зони
Паркингите и външните зони на промишлените обекти трябва да са сигурни и приветливи за служителите и посетителите. Но ако се осветяват 24 часа на ден е не само скъпо, а също и загуба на ценни ресурси.

Паркингът често е първия аспект, който хората виждат. Правилното осветление ще го направи по-привлекателен, с добра видимост и без сенки. Съществуват решения, които са предназначени за контрол на разпределението на светлината, осветяване на големи площи и осигуряване на плавна индиректна светлина, насочвайки хората към врата. Използването на по-енергийно ефективни светлинни източници за външни пространства, които изискват само осветяване след залез слънце също ще направи голямо спестяване на енергия. С добавяне на функции, като теле-управление и възможности за затъмняване, ще се контролират разходите за осветление.

Промишлено осветление обещава да бъде един от следващите пазарни сегменти, в които LED базираното светодиодно осветление започва да се измества газоразрядните лампи и луминесцентното осветление. Високите първоначални разходи са ограничени до степента на възприемане в такива приложения. Въпреки това, собствениците на фабрики и предприятия започват да се възползва от предимствата на LED.

Интересът към LED осветлението винаги е висок, тъй като промишлените съоръжения все повече увеличават своята енергийна ефективност, устойчивостта и ограничаване на разходите като основни показатели за капиталови инвестиционни решения.