СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XII, брой 6, 2015

Строителни машини

иновативно оборудване и аксесоари

Строителни машини

До известна степен една машина е толкова добра, колкото добри са съставните й части и независимо дали става въпрос за фундаментални изисквания, като гуми и компоненти за двигатели или допълнително оборудване, което все повече се прилага, например камери и системи за определяне на тегло, всички те имат ключова роля. Качеството и експлоатационните разходи са важен елемент на етап производство, но за тях трябва да се държи сметка и през целия живот на машината. Затова и в статията ще разледаме някои от новостите при оборудването и аксесоарите за машини.

Никой производител не може да си позволи да се освободи от отговорност, след като дадена машина вече е продадена, тъй като наличието на сервизно обслужване може да се окаже ключов фактор при избора на клиентите. Докато изискванията по отношение на комфорт, нисък разход на гориво и висока производителност са решаващи преди да бъде избран определен модел, то не по-малко важни са и експлоатационните разходи.

SKF е специализирана в производството на ролкови лагери, уплътнения, мехатроника, смазочни системи и сервиз. Компанията разширява гамата си от затворени сферични ролкови лагери, увеличавайки броя на техните приложения. Благодарение на затворената си сферична конструкция, необходимостта от поддръжка на лагерите намалява. Същевременно е гарантирана постоянна висока производителност при тежки условия на работа. В повечето случаи затвореният вариант може да бъде заменен с отворени лагери, което от своя страна позволява приложенията да бъдат актуализирани просто и ефективно от финансова гледна точка. Компанията отбелязва, че подобряването на чистотата при затворения вариант увеличава експлоатационния живот на лагерите. По време на монтаж, поддръжка и експлоатация, отворените лагери могат да бъдат изложени на въздействието на различни замърсители, което може значително да намали дълготрайността им. При затворените сферични лагери на SKF във вътрешността на лагера се поддържа висока степен на чистота и това увеличава живота им. В замърсена среда, затворените лагери издържат до четири пъти по-дълго от отворени сферични лагери. Според SKF, при определени условия, може да се приеме, че затворените ролкови лагери модел Explorer нямат нужда от повторно смазване. Тъй като лагерите не се нуждаят от допълнително външно затваряне, освен когато са изложени на възможно най-агресивната среда, монтажът им е улеснен, което намалява разходите за престой и поддръжка на машините. В допълнение, запечатката на практика елиминира риска от изтичане на смазочен материал, което често се свързва с конвенционалните отворени лагери и външни уплътнения, свеждайки до минимум въздействието върху околната среда. Цялата серия от сферични ролкови лагери Explorer на SKF е обновена с нов патентован процес на термична обработка, благодарение на който допълнително се увеличава експлоатационният живот при замърсена среда или при липса на достатъчно смазочен материал.

Намаляването на времето за престой е нещо, към което производителите на турбокомпресори също се стремят. Според Cummins Turbo Technologies дебатът около турбокомпресорите и двигателните технологии в строителството, както и в по-широкия сектор извън пътното строителство исторически е насочил вниманието на бранша към по-висока надеждност и дълготрайност. Фирмите, които оперират на тези пазари, трябва да сведат до минимум времето за престой на оборудването си, за да няма финансово отражение върху бизнеса им.

Нови предизвикателствa
Строителните компании са изправени пред предизвикателството непрекъснато да идентифицират и да предотвратяват проблемите предварително, както и да насрочват периодите на ремонт, за да намалят вероятността от отказ на механизацията, тъй като това може да се отрази неблагоприятно на ефективността и доставките. Въпреки че този въпрос остава жизненоважен за сектора, е възможно да има и други промени на пазара, за които производителите на оригинални строителни машини и техника трябва да бъдат подготвени, с оглед да гарантират, че техните клиенти са готови за бъдещето. Наредбите за вредни емисии доминират както над механизацията за пътния сектор, така и над оборудването извън него. Тъй като правителствата продължават усилията си към намаляване на въглеродните емисии, съвсем естествено е и други превозни средства и машини да бъдат разглеждани по-строго. Cummins Turbo Technologies стриктно изпитва и изследва механизацията си в редица условия още на етап проектиране, за да гарантира, че машините са годни за пускане на пазара и отговарят на строгите стандарти за намаляване на вредните емисии при запазване на високи нива на надеждност и дълготрайност. Компанията също така влага време и усилия за максимално точно определяне на бъдещата експлоатация на машините, така че технологиите, които предлага да отговорят на изискванията на клиентите. Производителят предлага интегрирани системни решения за оптимизиране ефективността на турбо машините с последваща обработка и филтриране на отработените газове, осигурявайки по-висока производителност с намалени вредни емисии, както и издържливост на машината при тежки условия на работа. Към моделите, които не са предназначени за пътно строителство, ще бъдат добавени съществуващи технологични решения за постигане на по-големи икономии на гориво, както и по-ниски нива на вредните емисии. Като пример може да бъде посочено новото поколение турбокомпресори за 16-литровия и по-горните класове – серията 800/900/1000, включваща последен модел турбокомпресорни компоненти, които ще подобрят ефективността с 10%. Известни са редица методи за адаптиране на турбокомпресори, с оглед съзадаването на по-чиста и ефективна изпускателна система, а икономичният разход на гориво е приоритет за сектора. Производителите трябва да бъдат подготвени за бъдещи наредби и изисквания за вредни емисии и да имат предвид промените, пред които ще бъдат изправени при разработване на подобни технологии. Следва да се помисли и за финансовото отражение върху разходите на строителите, гарантирайки, че машините им ще продължават да отговарят на изискванията за вредни емисии, докато цените на горивата се покачват. Не на последно място, не трябва да се забравя основния стремеж на сектора да се сведе до минимум времето за престой на механизацията.

Компанията Oerlikon Drive Systems, с двете си производствени марки Oerlikon Graziano и Oerlikon Fairfield, е съсредоточена на пазара за строителна механизация извън пътния сектор. Производството е предназначено за четири региона – Северна и Южна Америка, т. нар. EMEAR (Европа, Близкия Изток, Африка и Русия), Китай и Индия. За Русия Oerlikon планира участие в изложението CTT Moscow за представянето на новата си технология с хибридно електрическо задвижване, за която е в очакване на патент. Производителят описва новата технология като пълна серия задвижване от двигателя към колелата, включвща иновативна система за възстановяване на енергията, която е първата разработена от компания, специализирана в технологични решения за задвижване. В областта на производството на оси за машини извън пътния сектор, фирмата ще представи новата си система Shifting Solutions, която предоставя интегрирани решения при строителни приложения с високи изисквания. Портфолиото на Oerlikon Graziano GA за грейдерни машини е допълнено от ново поколение пълни трансмисии. Гамата се състои от пет различни модела, отговарящи на изискванията за моторни грейдери с оперативно тегло от 10 до 20.5 тона. Тези модели са конструирани с цялостна тандемна система, както и с влажни спирачни дискове на колелата, което оптимизира спирачната ефективност, без проблеми с прегряването и отговаря на всички изисквания за безопасност.

Oerlikon разработи и цялостен продукт за обучение на инженери за компанията Nylacast, която отвори своя академия за инженери – Engineering Training Academy. Nylacast Engineering Training Academy разполага с редица специализирани учебни зали, включително с модерна стая симулатор, която позволява на студентите да учат и да трупат практически знания и увереност при работа с машините в контролирана, симулативна среда, преди да се отправят към реалните производствени бази. Машинната стая е оборудвана с голям брой ръчни машини в умален мащаб, тъй като според Nylacast в епоха, когато машините са контролирани от компютри е важно да се запомни, че компютрите ще направят само това, за което са програмирани.

Новата хибридна задвижваща технология на Oerlikon Fairfield ще бъде демонстрирана в Русия при представянето на гамата от PR оси за колесни товарачи до 32 тона. Предимствата за крайния потребител включват влажни спирачни дискове, монтирани преди окончателната редукция с по-малко натоварване и максимална продължителност на експлоатационния живот, гарантирайки най-доброто представяне с ниски нива на прегряване, когато машината работи продължително с висока скорост. Технологичните иновации винаги са били стратегически важни за Oerlikon Drive Systems. В последните години компанията работи за усъвършенстване на човешкия ресурс, чрез инвестиции в обучения на работниците на всички нива и позиции. Конкурентноспособността е подобрена, благодарение на продуктови иновации, инвестиране в нови технологии, реорганизация на работните места, стандартизация и модернизация на бизнес процесите.

Надеждна работа
Базираната в Германия Hawe Hydraulik представи нов размер на модела си V60N от серията осови бутални помпи. Ключовите параметри на помпата, включващи работен обем до 1300m3 за оборот и максимално налягане до 450 бара, показват мощността на помпата, но специфичното й предимство е, че е единствената осова бутална помпа от този размер, която предлага стандартно ограничение за въртящия момент на скоросната кутия на превозното средство, към което е прикачена. Моделът V60N-130 е особено подходящ за товаро-чувствителни сиситеми, работещи при налягане до 400 бара и снабдяват хидравличните консуматори с различни нива на налягане и/или променлив обем на потока. Според Hawe, сферата на приложение на помпата включва строителна механизация, бетон помпи, общи товарни кранове, комунални превозни средства, както и такива за отпадъци и горски превозни средства. Товаро-чувствителната система и селекцията от интелигентни контролери превръщат помпата в енергийно ефективно устройство за хидравлични системи, което допринася за съответствието с разпоредбите за вредни емисии. Високото работно налягане, с което е конструирана хидравличната система, позволява на компанията да намали размера и теглото на всички компоненти от хидравличното управление. По данни на производителя, наред с други приложения, това е от особена важност за конзолните рамена при крановете или бетонпомпите, които стават все по-дълги. Помпата е закрепена с фланцова връзка директно за скоростната кутия на съответното превозно средство. По този начин мощността на двигателя се предава директно на помпата, без излишни загуби. С ширина от 130mm, помпата е идеална за тесни малки пространства, а корпусът, който се състои от две части, е здрав и дълготраен.

Безпроблемна работа
Смазочните материали играят важна роля за доброто функциониране на дадена машина и Evonik Oil Additives провежда редица полеви тестове с различни видове хидравлични строителни машини и техните оператори. Тестовете са предназначени за определяне подобрението при консумация на гориво, когато хидравличната течност бъде сменена от стандартна едносезонна течност с широко разпространената в търговската мрежа многосезонна течност, произведена по технология и страндарти на Evonik Dynavis. В тази връзка, операторите са помолени да регистрират разхода на гориво преди и след смяната на хидравличната течност, както и да изразят личните си впечатления относно каквато и да е промяна, която са забелязали в представянето на машините при работа с двете различни течности. Evonik отбелязва, че операторите докладват намаление при консумацията на гориво средно с 10%. Тестовете са проведени с две компании в Германия – строителна и пътностроителна, италианска компания, специализирана в изграждане на тръбопроводи, както и с белгийска фирма за разрушаване и рециклиране. Планират се и допълнителни полеви тестове извън Европа.

Използването на биоразградими хидравлични течности е по-добре възприето в днешно време. Рапичното масло, използвано в ранните години, през 1990 г. до голяма степен е заменено от синтетични естери. В тази връзка, базираната в Улм, Германия компания Hermann Bantleon споделя, че за около пет години използването на хидравлични масла на основата на PAO (Polyfaoline) също се е увеличило. Това са синтетични въглеводороди (HEPR). Според Hermann Bantleon точно определение на био – масло все още не съществува. Дискусиите по този въпрос често са доминирани политически и не се основават на научни факти. Ясно е, че био – маслата не трябва да са токсични и следва да са биоразтворими, за да не замърсяват околната среда. Както може да се очаква, с използването на био-масла могат да бъдат съхранени ценни ресурси. С увеличаване на производителността и разнообразието от машини, компонентите са обект на постигането на по-голяма предавателна мощност и дълготрайност. Маслата и експлоатационните материали често се вземат под внимание едва в самия край на процеса на проектиране. Важни взаимодействия не се отчитат, което често води до висока стойност на гаранционния или сервизен ремонт. Ранното включване на маслото в концепцията за дадена машина осигурява значителна добавена стойност за производителите и крайните потребители. По този начин отрицателните фактори на влияние могат да бъдат регистрирани и отстранени в най-ранен етап. Оборудването и съоръженията в крайния етап на разработка включват компоненти, които са разработени и тествани според конкретните нужди и позволяват постигане на висока мощност. Разработчиците на Hermann Bantleon заявяват, че са направили нова стъпка с разработването на хидравлично масло, базирано на PAO (Polyfaoline). Освен, че осигурява добро представяне на машината, маслото е биоразтворимо. По данни на производителя маслото Avia Syntofluid PE-B гарантира добро поведение при стартиране на машината при температури до -40°C, без необходимост от загряваща фаза. Течността има широк температурен диапазон, както и широко приложение и не е агресивна към уплътнения и маркучи. Маслото не проявява хидролитична нестабилност в присъствието на вода и показва много добра температура и вискозитет, като в същото време демонстрира потенциал за икономия на гориво.

Горивен филтър
Racor Filter Division Europe е подразделение на Parker Hannifin и наскоро представи горивен филтър и воден сепаратор модел Snapp, който е предназначен за двигатели, работещи с дизелово гориво, бензин и биодизел. Като цяло Hеrmann Bantleon се стреми към по-ранното включване на смазочна течност в концепцията за дадена машина. Специалистите от Racor обясняват, че частиците във въздуха от околната среда могат да замърсят горивото доставено на работната площадка или машинните резервоари, поради което е задължително преди да бъде подадено към двигателя, то да бъде максимално филтрирано, за да се избегнат скъпоструващи щети по прецизните компоненти. При препоръката за качествено филтриране, новият Snapp горивен филтър и воден сепаратор предлага пробив в областта на високоефективната бързо циркулираща фитлрация. Подобно на други такива горивни филтри, които същевременно са водни сепаратори, Snapp филтърът се състои от пластмасов корпус с прозрачна чат, която позволява визуална проверка на горивото. Въпреки това, корпусът е конструиран без уплътнения и връзки, което прави смяната на филтъра бърза, чиста и безпроблемна. Корпусът може да бъде захванат неподвижно на определeно място, посредством включената метална скоба с бързо захващащи сглобки, което гарантира, че времето за настройка и престой на машината е сведено до минимум. Филтърът може да бъде прилаган при малки двигатели с мощност до 104kW или с разход на гориво 98 литра на час.

Сензорен екран
Строителната механизация все по-често е снабдена с камери и монитори. Според Orlaco камерите и мониторите, които фирмата произвежда, са удароустойчиви и гарантират ясна картина при екстремни условия. Тъй като операторите може да имат много ограничена видимост около машината, добрата картина е от особено значение за справяне с големите участъци без видимост. Сред последните устройства на компанията са серията усъвършенствани камери Amos, водоустойчив монитор до 305mm воден стълб, както и устройствата iPad Remote и Communicator. Наименованието AMOS означава Advanced CMOS или усъвършенстван CMOS сензор, благодарение на който камерата има по-висока чувствителност. Оператори, които работят в постоянно запрашена и замърсена среда, както и при снеговалеж и дъжд, вече могат да разчитат на непрекъсната видимост, благодарение на новото попълнение от Orlaco, камерата All Time Vision Camera. Новата камера изпраща към оператора непрекъсната картина в реално време от задната част на машината, без значение какви са условията на работната площадка.

Nokian Heavy Tyres представи нова свиваща се зимна гума за зимно поддържане на пътища и снегопочистване. Nokian Hakkapeliitta TRI предлага напълно нова технология и ползи за потребителите за същите приложения. Дизайнът на грайфера е революционен, с протектори и активатори, като каучуковата смес е специално проектирана за да гарантира най-висока степен на сцепление и най-добрата възможна обработка, без да е застрашено икономичното приложение. Резултатите от тестовете, проведени от Nokian Hakkapeliitta TRI показват, че в сравнение с вече високите нива на сцепление на TRI2, Hakkapeliitta TRI е с 25% по-добро сцепление при лед и 23% при сняг.