СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XII, брой 7, 2015

Да избереш своя златен връх

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД се насочва към строителство на 25-30-етажни сгради лукс в София: престижни и внушителни, но изтънчени и въздушно леки с всепроникващата си светлина. Гнездото на перспективно мислещия човек е някъде там.

Да избереш своя златен връх

Текст:
Пресофис „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ” АД
Снимки:
арх. Пламен Пламенов Мирянов


Да се впише и да се открои – едновременно. На тези условия трябва да отговори една сграда, за да бъде... забележителна. Не е нужно да бъдеш архитект, за да знаеш, че няма нищо по-трудно от това. А истинският архитект никога няма да се откаже от тази задача. В над двайсетгодишната си история архитектурно-строителната компания АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД намира смисъла и страстта в новото, което обаче вкоренява естествено и красиво в средата с нейните пластове от природа, история, култура.

Ако се разходиш из столицата – АРТЕКС строи само тук и изповядва дори в своето кредо любовта и предаността си към София – ще съзреш логото на компанията върху сгради, пред които неусетно си забавил крачка. Не са те спрели с височината си – тя е съобразена с останалите. Не са сенатрапили с крещящи цветове, а са предпочели достолепието на камъка, изисканото съчетание на нюанси. Не са „остров на благополучие“ сред безпорядък, а са облагородили средата с подобрена инфраструктура, със специално осветление и поддържани зелени площи. Впечатлила те е класата.

Открояването според АРТЕКС е именно в излъчването на класа: незаменимото с нищо друго чувство за мярка, самовзискателността и в замисъла, и в изпълнението.

Жилището трябва да израства в очите на собственика си всеки ден, казват в компанията, с адекватното вписване в средата, с оптималното разпределение на жилищната площ, с ниските енергийни разходи в дома и толкова още.

Защо, след като е спечелила лоялни клиенти и бъдещи клиенти с безупречно вписаните и открояващи се с елегантността си сгради, АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД търси нови пътеки и се насочва към свръхвисоко строителство в смесени многофункционални зони? (Предвижданите им адреси са на ул. „Златен рог“ срещу хотел „Кемпински“, бул. „Г.М.Димитров“ и на бул. „България“) Защото на София са присъщи динамиката и размахът. Те не липсват и на амбициозната, изцяло българска архитектурно-строителна компания АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД.

25-30-етажните сгради са по-скоро правило, отколкото изключение в един мегаполис, а София отдавна е мегаполис. Естествено е да се преоткриват терени с потенциал, да бъдат събуждани за по-интензивен и пълноценен живот. Вълнуващо е градът да расте на височина, силуетът да става по-стремителен, по-разнообразен, по-предизвикателен. „Небостъргачи“ според някои е силна дума за 75-100-метрови сгради, но всъщност всяка постройка, която се стрелва над останалите, е небостъргач. Във всички случаи ще изпъква и впечатлява, ще бъде интригуващо място в урбанистичния пейзаж.

Жилищната част на многоетажните АРТЕКС ще започва от височината на 6-ия етаж. До тази точка ще бъдат огромните фоайета, откритите пространства, на чиито колони ще кацне сградата. Въображението на ландшафтните архитекти ще сътвори зелени площи и зимни градини с езерца, а търговските площи, кътовете за тихи игри и кафе, детските площадки и спа центърът с вътрешен басейн – всички те ще оформят новото поколение луксозни високоетажни жилищни сгради.

Жилищата безспорно ще принадлежат към високия сегмент на пазара на недвижими имоти, но това не ги прави недостъпни за далновидните хора, които искат максималното за своето вложение. Диапазонът в размера на жилища е оптимален – от 77 кв.м. до 467 кв.м., което предполага разнообразие и в групата на собствениците. И самостоятелно живеещият професионалист, и многолюдното семейство може да намери подходящото за нуждите си жилище тук.

Мезонетите ще бъдат разположени през два етажа на последните панорамни нива на сградата. На някои етажи се допуска обединяване на съседни апартаменти. Сграда с такъв капацитет винаги може да предложи гъвкави решения за всякакви жилищни потребности.

В проектите всяка страна на сградата – думата „фасада“ сякаш звучи неуместно, тук всичко е на показ – отразява небето, облаците, лъчите на залезите и изгревите. Стъклените повърхности отнемат от усещането за тежест,създават чувството за импозантност, въздушност и лекота.

Разчупени и динамични, силуетите излъчват енергия, създават стимулираща среда за живот. Поради височините всеки прозорец предлага невъзможни другаде панорами, намагнитизира погледа навън. Съвременният човек все по-рядко търси кътче, в което да се изолира; има потребност от място, което го отваря към света и го вписва в него.

За да се включи сградата в диалог с природата, в момента оживено се дискутира „зеленият дизайн“ на балконите. С успешни опити в тази област – вижте само живата фасада на АРТ ГРИЙН на ул. „Оборище“! – АРТЕКС търси това озеленяване, което да накара сградата да диша, да качи природата в нея. От друга страна, като се имат предвид използваните от компанията суровини и материали, обитаването ще изисква ниско потребление на енергийни ресурси. В многоетажната сграда зеленият начин на живот е напълно осъществим.

Вярно е: за многоетажните сгради и у нас, и по света понякога се казва, че са „бездушни“ и „безлични“ – може би защото в устрема си нагоре някои от тях забравят как изглеждат, пренебрегват и детайлите. Затова в АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД се амбицират да докажат, че високата сграда може да поразява далеч не само с ръста си, а да буди удивление и да доставя наслада с красотата си. Характерно за компанията е да създава неповторим облик за сградите си, да вписва емблематичния детайл-символ на сградата. В ЕЛЕМАГ ДИПЛОМАТ например това е геометричната фигура, повтаряща се от фасадата през оформлението на общите части до вътрешните врати. В комплекса СТЕЛА БОЯНА емблематична е звездата с шестнадесет лъча, символично вграждащи вселенския ритъм, любовта и силната воля.

За да постигнат балансирана среда, зареждаща ума, въображението и сърцето, работещите в АРТЕКС се вглеждат и в хилядолетната традиция на фън шуй. Друг специален действащ символ в архитектурата на комплекса е голямата седмолъчна звезда, изградена в настилката под купола на класическата ротонда. Тази звезда има за цел да създаде баланс и да влее силна положителна енергия в комплексa.

София заслужава дръзки, неконвенционални, открояващи се сгради, които да генерират интерес към мястото си и перспективи в него; да заразяват с вярата, че именно сега е времето да се живее на висота. Тези възможности вече се предлагат от АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД – компанията, която винаги е търсила своя следващ златен връх.АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ

София 1000, ул."Неофит Рилски" 46
тел.:02/ 9800556, 9800557

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини