СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XII, брой 7, 2015

Конференцията по фасаден инженеринг на ЕТЕМ се проведе за трети път

Конференцията по фасаден инженеринг на ЕТЕМ се проведе за трети път

От ляво на дясно: Тобиас Валисер (LAVA), Венета Новакова (R&D Директор, ЕТЕМ Груп), Торстен Хелбиг (Knippers Helbig Advanced engineering), Мариета Зайкова (Маркетингови комуникации, ЕТЕМ България) и Кас Оостехуис (ONL studio).

За трети пореден път ЕТЕМ организира международна конференция за фасаден инженеринг, която се проведе на 7-ми ноември 2015 г. Повече от 400 гости от строителния бранш, архитекти и представители на институции бяха гости на събитието в София и имаха възможност да се запознаят с най-новите тенденции и концепции в световната архитектура и фасадния инженеринг. Сред лекторите на форума се откроиха световно признати имена, както и водещи български архитекти.

Конференцията бе открита с приветствие на инж. Венета Новакова, R&D директор в ЕТЕМ Груп. Тя представи най-новите фасадни решения на компанията, сред които и модулна фасада Е99, използвана при Капитал Форт. Инж. Новакова представи различни решения за сградна обвивка, които да отговарят на разнообразните изисквания на инвеститора - обвивка, която да допринесе за удължаване на жизнения цикъл на сградата, обвивка за финансово икономична ефективност или за добър енергиен мениджмънт. Тя сподели колко важно в един проект е неговото начало, проектирането му от страна на архитектите. Инж. Новакова отличи холистичния подход като успешния подход за проектирането на една сграда - започване от ресурсите, които ще се използват при нейното изграждане и връзките между отделните решения.

Арх. Димитър Паскалев от Студио Архитектоника представи иновативните възможности при фасадите от стъкло. Една от последните технологии, върху която архитектът работи, е използването на течаща вода в стъклопакета за ограничаване на слънчевата светлина и радиация. "Водата циркулира и отвежда слънчевата енергия, като по този начин фасадата абсорбира радиацията и се превръща в слънчев колектор", обясни арх. Паскалев. Според него това е един невероятен начин за енергийна ефективност на сградите, като има възможности за целогодишно отопление посредством буфери, които да съхраняват "погълнатата" енергия през по-топлите дни в т.нар. нулево енергийни сгради. Арх. Паскалев анонсира съвместен проект с ЕТЕМ, спечелен по Европейска програма InDeWag, за изграждането на индустриален дизайн на фасада със стъклопакет с вода, в който участват и експерти от Испания и Германия.

Проф. Кас Оостерхуис - съосновател на ONL (Oosterhuis_Lénárd) studio, сподели своя опит при създаването на дизайн, структура и обвивка на сградата. За него най-новият подход в дизайна на сгради е събирането на различни компоненти и материали т.нар. инклузивен дизайн. Инж. Торстен Хелбиг, съосновател и партньор в Knippers Helbig Advanced engineering, сподели с аудиторията последните иновации в областта на материалите и процесите.

Арх. Ангел Захариев, Студио A&A Архитекти представи предизвикателствата пред дизайна и връзката между архитектурата и продуктовия дизайн, както и връзката между архитектурата и технологичната акселерация. Той представи проект за сграда към вече завършения Бизнес парк София, който се отличава със своите линеарни елементи - вертикални линии от алуминий по фасада от алуминия.

Арх. Тобиас Валисер, създателят на Лаборатория за визионерска архитектура (LAVA), представи дигиталния дизайн и ролята му при проектирането.

Организаторите бяха подготвили и специална изненада за гостите - skype връзка с небезизвестния и вече познат на българската аудитория световен архитект и фасаден инженер Абдулмаджид Каранух. Той представи една от последните тенденции в архитектурния дизайн, в чиято основа е вселената и "пренареждането на реда във вселената", и даде за пример творението на Густав Айфел - Айфеловата кула, чиято концепция според него също е подчинена на подобен ред.

Тази година партньори на събитието бяха фирмите Elval Colour, Saint Gobain, Weber, Dupont и Italcementi Group.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини