СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XII, брой 7, 2015

Метални окачени тавани

Метални окачени тавани

Сред различните материали за оформление на тавани престижна позиция заемат металните окачени тавани с присъщите им безупречни технически характеристики и естетически качества. Те лесно решават проблема със скриване на инженерни системи и различни недостатъци на повърхността на тавана, като същевременно осигуряват достъп до вътрешността за удобни поддръжка и ремонт. Практичност, звукоизолация и трайност са само част от предимствата им. Освен това, се предлагат в различни конструкции, цветове, повърхности и форми, което дава свобода в използването им в разнообразни творчески идеи.

Металните окачени тавани се появяват в САЩ след Гражданската война. Представляват здрави, красиви и дълговечни метални пластини за облицоване на тавани на принципа на окачване. Прекрасните им декоративни свойства и високи експлоатационни характеристики са подпомогнали бързото им разпространение. Устойчивост на влага, прах, температурни амплитуди, пожаробезопасност, екологична чистота и редица други предимства са направили леките и с прост монтаж метални окачени тавани един от най-популярните варианти за завършване на тавани в наши дни. Възможностите на съвременните технологии са обогатили качествата им и са ги направили още по конкурентни на пазара на материали за довършителни работи.

Днес металните окачени тавани се изработват от тънки листове алуминий или поцинкована стомана с различни декоративни покрития – прахово покритие от пулверизирани полиестерни частици или ролково покритие с органичен произход, с матов, гланцов или огледален завършек. Има производители, които предлагат всички цветове по RAL, перфорирани или микро-перфорирани, равни и огънати метални пана и ламели за окачени тавани, така че да не се създават ограничения в замисъла на дизайна. Освен декоративна, покритието има и функционална роля – то прави материала устойчив на механични въздействия.

Разнообразие при металните окачени тавани – видове, приложения, особености
Голямото разнообразие в дизайна, формите, цветовете и повърхностите на паната и ламелите, както и различията на системите за монтаж позволяват този тип тавани да се включат във всеки тип интериор и екстериор, независимо от предназначението на сградите и помещенията, като се започне от басейни и кино-зали и се стигне до гари, библиотеки и банки.

Метални тавани от касетъчен тип
Касетъчните метални тавани (с открита окачваща система) имат типичната конструкция на окачен таван с монтажни рамки и декоративни плочи. Особеност при тях е че не се прикрепват към рамките, а се слагат в клетките на окачващата конструкция. Те са с различни растери, перфорации и покрития. Комбинирането на гладки, перфорирани и с различни цветове касети може да създаде ексклузивен дизайн на всяко помещение. Касетите също могат да са плоски и обемни – излизащи от равнината на носещата конструкция. Металните пана се изработват от листове електрогалванизирана стомана с дебелина 0.45-0.7mm или алуминий с дебелина 0.4-0.8mm с нанесени по време на производството полимерни или метални покрития. Това им придава красив вид и приятна на пипане повърхност. Стандартните касетки са квадратни плочи 595х595mm. Предимства на тази разновидност метални тавани са многото цветове и възможностите да се правят модули с различни размери за специфични дизайнерски идеи по индивидуални поръчки. Простите монтаж и демонтаж гарантират бързо завършване на облицовката, а при повреда на някоя от касетите – лесна замяна с друга в стандартната клетка 600х600mm. Има и други стандарти, например 60х120mm. Възможни са различни комбинации на касетите и организиране на функционално и атрактивно таванно осветление. Като недостатък на тези касетъчни метални тавани може да се посочи по-високата цена на профилите в сравнение с тези за гипсокартон. Това е обяснимо: профилите в таванни системи от открит тип, макар и частично остават видими, така че трябва да са издържани естетически. Трябва да се има предвид, че тези тавани отнемат от височината на помещението и не са подходящи за ниски пространства.

Друг тип касетъчни метални тавани са тези от френски тип със затворен тип – скрита конструкция. При тях металните плочи се монтират така че напълно закриват хоризонталните метални лайсни – стрингери, на окачващата конструкция. Вертикални лайсни няма. Предимство тук е че може да се спести от височината на помещението, защото стрингерите могат да се монтират без окачване, направо на тавана. Тогава обаче, остава по-малко място за скрити инженерни системи.

Метални тавани от панелен тип
Панелните тавани пък се изграждат от метални ламели, които са широки около 300mm, а дължината може да е няколко метра. Те са много удобни за дълги коридори и съответстват на всички изисквания на съвременното строителство. Ламелите се произвеждат от стомана с 1.0mm дебелина с антикорозионно покритие или алуминий 0.6-0.7mm. Удобната конструкция за монтаж позволява замяна на панели за секунди. Тъй като материалът и покритието са много здрави, те издържат многократни монтажи и демонтажи. Има разновидности с перфориране, с допълнително акустично капсулиране за шумозащита и с повишена пожароустойчивост и удароустойчивост за спортни съоръжения. Съществуват варианти и с извити форми. За монтажа не е необходима окачваща система. Панелите се монтират на ъгли, фиксирани за стените. Между две съседни пана се слагат укрепващи профили по дългата им страна.

Метални тавани тип ламели
Линейните (ламелни) метални окачени тавани са гъвкави и могат да се използват за външно и вътрешно оформление на тавани. Широко разпространени са и се използват в обществени сгради, промишлени обекти, транспортни съоръжения, както и в областта на здравеопазването и образователните институции. Биват перфорирани, гладки и гофрирани. Ламелите са дълги 2-6m и са с различна ширина – по-широките са 80-120mm, а тесните – 15-20mm. Елементите може да са матови, гланцови, хромирани и огледални.

Клетъчни (решетъчни) метални тавани
Решетъчните метални окачени тавани разкриват нови хоризонти в областта на архитектурата на тавани. Поради своята геометрична структура (решетки, клетки тип пчелна пита) и разнообразието от цветове, те Ви позволяват да създавате различни варианти за интериорен дизайн. Системата им създава ефект на непрекъснат монолитен таван с комбиниране на визуални качества като лекота и прозрачност. Перфектно се съчетават с други видове окачени тавани. Използва се окачена система с U-образни профили или стандартна система с T-образни носещи профили.

Взаимноперпендикулярните линии на решетките, в съчетание с осветителни тела, създават интересни визуални ефекти на светлини и сенки. Решетките могат да отразяват светлината и повишават ефективността на осветлението. Може да се осигури достъп на естествена светлина за максимално спестяване на разходи за енергия. В допълнение към това навсякъде в таванното пространство могат да се определят места за допълнителни източници на светлина – достъпът до тях винаги ще бъде неограничен. Както при всички видове перфорирани метални тавани и решетъчните имат подобрени акустични характеристики. Решетъчните тавани са всъщност касетъчни, но заради по-различния им външен вид и допълнителни функции, често се разглеждат като самостоятелна група.

Вълнообразни метални тавани
Една артистична разновидност на металните окачени тавани са огънатите или вълнообразни тавани. Най-късото разстояние между две точки на вдъхновение често е крива. Може би затова архитектите през вековете са използвали сводове и куполи. В съвременната архитектура всеки може да има свои собствени причини да се възползва от огънатите метални пана за тавани. Някои от тях може да са създаване на повече пространство за въздуховоди или позволяване на дневната светлина да влиза в помещението, както и естетика, уникален дизайн и подобряване на акустиката.

Акустични метални тавани
Перфорираните метални тавани подобряват акустичните характеристики на помещенията и са предпочитани в кина, театри и всякакъв друг тип помещения, където се събират много хора или има шумни процеси. Те заедно в огънатите и решетъчните тавани предлагат и варианти с шумоабсорбиращи вложки от минерален произход, които засилват акустичните им свойства. Модерните производствени технологии позволяват огъване и перфориране по различни модели, както и разнообразие от цветове, така че да се удовлетвори търсенето на клиенти в различни сфери на приложение.

Защо металните окачени тавани са толкова често предпочитани?
Често за осигуряване на благоприятни условия в големи помещения (офиси, търговски и производствени площи, развлекателни заведения) собствениците са принудени да монтират сложни вентилационни системи, климатично оборудване и специално проектирана за целта система за осветление. Следователно, в пространството на тавана се натрупват голям брой кабели, тръби и други комуникационни линии. С помощта на металните окачени тавани всички тези инженерни системи могат лесно да се скрият в пространството между същинския и окачения таван. Достъпът за ревизия и ремонт е лесен. Паната се свалят и поставят за минути.

Друго предимство на тези тавани е лесният им монтаж. Използването на такива решения изключва необходимостта от течни смеси и мокри процеси в проекта. Това позволява тавани да се облицоват по всяко време на годината и да се запази чистота, като значително се намалява времето за ремонт на тавани с голяма площ. Ето защо популярността на този тип покритие, особено в големи помещения на обществени сгради, е много голяма. Кратките срокове за монтаж на големи обеми, малкото собствено тегло на квадратен метър, липсата на мокри процеси и технологичната съвместимост с други строителни системи правят металните тавани много предпочитани от проектанти и монтажници, тъй като значително облекчават работата им.

Още едно преимущество е пожаробезопасността им. Системите са изработени от незапалими материали, които при излагане на високи температури, не отделят токсични вещества. Следователно, използването на такива тавани в коридори, асансьори, стълбища и евакуационни линии е повече от оправдано. Устойчивостта на влага разширява възможностите за приложение дори в зони със 100% влажност и там, където има процеси на разлагане и размножаване на микроорганизми. Подходящи са и за вариращи температури. Затова можете да ги срещнете в аквапаркове, бани, плувни басейни, подземни и тавански помещения.