СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XII, брой 7, 2015

Фирма ЕНЕВ увеличи дела си от поръчки за частни клиенти

Разговор с Енчо Енев, Управител на фирма Енев

Фирма ЕНЕВ увеличи дела си от поръчки за частни клиенти

Трудовата кариера на г-н Енев, свързана с дейността на ф-ма Енев, започва през 1980 г. Изпратен е в Италия да специализира проектиране и производство на AL дограма от тогавашния Алуминиев комбинат в Шумен. След 2,5 месечна специализация застава начело на производството в цеха за дограма. В продължение на 5 години е обучил много кадри, някои от които и до днес са собственици на фирми за дограма. През 1986 г. се премества в „База за развитие и внедряване“ към комбината и работи като проектант на дограми и окачени фасади до 1991 г., след което основава ф-ма Енев.

Г-н Енев, бихте ли направили кратко представяне на фирмата?
ЕНЕВ е семейна фирма, основана през 1991 г. В нея работят дъщеря ми, която е главен счетоводител, синът ми с който движим цялостната дейност на фирмата. Нашата дейност е насочена към втория етап от строителството на жилища и обществени сгради. Непосредствено след грубия строеж започва нашето участие по фасадното им оформление. Изпълняваме AL и PVC дограма, окачени фасади, облицовки, както и някои по специфични архитектурни елементи, слънцезащити, перголи, козирки, кръгли колони и др.

Какви са тенеденциите в тази област последните години?
В последните години се наблюдава една много голяма тенденция към завишение на критерия на българския клиент. Поради голямото предлагане в бранша, клиентите имат възможност да получат по-пълна информация за продукта и да изберат какво да поръчат гледайки съотношение цена - качество. Съществува динамична надпревара между производителите на профили. Увеличават се непрекъснато размерите на профилите на термично прекъснатия мост, броят на камерите при PVC профилите техните шумо- и топлоизолационни показатели. Същата е и картината при водещите производители на стъкла в Европа. Увеличава се възможността клиентът да получи дограма с характеристики, за които доскоро само си е мечтал. Този процес оказва голямо въздействие и на дейността на фирма ЕНЕВ, увеличи се делът на поръчки за частни клиенти, желаещи да получат дограма с много добри параметри и гаранции за качество.

В каква друга насока фирмата продължава успешно развитието си?
Друга насока, в която фирмата ни продължава да се развива, е огъването на профили. Огъваме всички системи на българския пазар AL и PVC.

За нови профили имаме създадена организация за производство на екипировка в кратки срокове. Освен стандартните профили за дограма огъваме фасадни колонки, ригели, подкапачки и капачки.

Освен производствената дейност, фирмата извършва и търговия. Разкажете малко повече за това направление в дейността Ви.
Да, освен производствена дейност фирма ЕНЕВ извършва и търговия с поликарбонатни плоскости. Представители сме на фирма KOSСON - Швейцария. Търговската ни мрежа се състои от седем борси в по-големите градове на страната, предстои ни откриване на нова борса в Пловдив.

Поликарбонатните плоскости и панели постоянно увеличават приложението си в строителството, в много от случаите, като заместител на стъклото, за покривни остъкления, прозорци на производствени помещения, спортни зали, козирки, навеси и зимни градини.

Новост в производството на поликарбонат са новите видове. Антитермик – против прегряване в помещенията и тип Антиконденз за басейни и др. За подобряване на качеството и удължаване периода на експлоатация на поликарбоната фирма ЕНЕВ разработи машина за термично запечатване на камерите на разкроените листи. По този начин се отстранява възможността от конденз и замърсяване, което до този момент компрометираше материала.

По какви обекти работи фирмата напоследък? Разкажете за някои от тях.
По-големите обекти, по които работим напоследък, са болнични заведения. Завършихме наскоро новооткритата МБАЛ гр. Плевен и Онко болницата в гр. София.

В начален етап е производството за МБАЛ Сърце и Мозък гр. Плевен. Фирмата ни успя да се съхрани в годините на криза без да намалява производствения си капацитет. Считам че кризата вече е зад гърба ни, и че сме пред прага на нов бум в строителството.РекламаПрелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини

реклама