СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 7, 2016

Юбилеен семинар по повод 40 години Аспарухов мост

Юбилеен семинар по повод 40 години Аспарухов мост

Юбилеен семинар по повод 40 години от откриването на един от най-значимите строежи в страната - Аспарухов мост, се проведе в началото на месец ноември в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Домакини и организатори на събитието бяха катедра Метални, дървени и пластмасови конструкции (МДПК) при УАСГ, с председател на инициативния комитет - ръководителя на катедрата проф. д-р инж. Николай Рангелов. Съорганизатор на конференцията бе компания МСК, изпълнявала строителството на съоръжението, представлявана от инж. Евгени Борисов, директор на МСК.

Семинарът бе открит на официална церемония от проф.Николай Рангелов, който анонсира събитието, като един своеобразен виртуален мост между поколенията. Гости и участници на семинара бяха някои от преките участници в проектирането, производството и монтажа на стоманената конструкция на моста, които споделиха своя опит и преодолените предизвикателства при изпълнението на това значимо съоръжение. Аспаруховият мост единствената връзка през плавателния канал, свързващ Варненското езеро с Черно море. Участниците и организаторите отдадоха заслужено уважение към всички работили по проекта.

По време на събитието бяха обявени и победителите в ежегодния конкурс - Най-добра дипломна работа, към катедра МДПК при УАСГ. Конкурсът се провежда вече десета година с цел да формира творческото мислене на студентите и да скъси дистанцията между университета и практиката. Тази година, седем участника в конкурса, показаха активност и амбиция със своите работи. На церемонията по награждаване, инж.Евгени Борисов, връчи трета награда на Диан Стоянов, с втора награда бе отличена работата на Симона Колева, а специалната награда - за творческо отношение към стоманените конструкции, бе присъдена на Павел Тошев.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини