СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 7, 2016

Предлагаме най-доброто решение за външна топлоизолация

Разговор с г-н Емилиан Григоре, Мениджър техническа поддръжка на Rockwool за Балканите

Предлагаме най-доброто решение за външна топлоизолация

Групата ROCKWOOL A/S е сред световните лидери в изолационната индустрия, предлагайки както продукти така и решения в основните области на приложение на изолациите - жилищни, обществени, търговски или с индустриално предназначение. Компанията допринася за изграждането на енергийно ефективни сгради, защитени срещу пожар, с добра акустика и приятен вътрешен климат.
Групата ROCKWOOL е основана през 1937 г. Към днешна дата над 10 400 служители в повече от 40 държави обслужват клиенти в голяма част от света. Централата на Групата се намира в предградие на Копенхаген. Групата развива широка дейност в Европа и последователно разширява производството, продажбите и обслужващите дейности в Русия, Северна Америка, Индия и Източна Азия. Така заедно с добре развита мрежа от търговски партньори, осигурява глобално присъствие на продуктите и системите си в цял свят. На българския пазар ROCKWOOL стъпва през 2000 г.


Г-н Григоре, бихте ли представили компанията Rockwool и основните Ви дейности?
Компания Rockwool е сред световните лидери в изолационната индустрия и в производството, както на продукти така и на системи от каменна вата. От 1937 година, когато е започнало производството на продуктите от каменна вата и изолационните системи, при които се използва. Говорим за продукта каменна вата, но понякога става въпрос за системи и решения, като: системите за външна топлоизолация (ETICS), системи за вентилирани фасади, системи за покривни изолации, тавани, подове и много други. Rockwool има над 11000 служители с представителства в повече от 35 страни по света. Групата развива широка дейност в Европа, като централата на компанията се намира в близост до Копенхаген, Дания. Разбира се развиваме дейността си в Европа, Азия, Северна Америка, Русия и Израел.

Бихте ли дали повече информация за новите продукти и системи на RocКwool?
От 1937 година когато е започнало производството, ние продължаваме да се занимаваме и произвеждаме продукти от каменна вата. Никога не сме опитвали да се произвеждаме или да заменим производството с други видове продукти, както нашите конкуренти. Занимаваме се и произвеждаме системи, които се асоциират с този материал.

Що се отнася за продуктите, бих казал, че притежаваме една от най-иновативните и важни технологии в момента и това е Dual Density. Уникална технология, за която само Rockwool има патент. Това е продукт, който предлага предимства без конкуренция в сравнение с други изолационни системи. Какво ни носи технологията, първо механичното изпълнение на продукта дава много добри топлоизолационни свойства, като коефициентът на топлопроводимост ламбда - λ е с много добри стойности за всеки един наш продукт. Благодарение на тази технология нашите продукти съчетават отлични механични и топлоизолационни качества в една плоча. В крайна сметка имаме едни много добри продукти и най-надеждната технология за тяхното производство.

Друг продукт е Frontrock Max PLUS, това е нов продукт за фасади с коефициент - λ = 0,035. Това, което е важно и искам да се отбележи е, че този продукт може да бъде използван, не само за фасади на еднофамилни къщи, но също така и за жилищни блокове и апартаменти. Както в България, така и в Румъния има програми за саниране на всички жилищни блокове и апартаментите. Санирането е много важно и актуално и този наш продукт е особено подходящ за тази цел. Считам, че нашите продукти наистина са много добри и са най-доброто решение за външни топлоизолации.

Също други продукти, които бих искал да спомена от нашето портфольо са новите - Аcoustic и Аcoustic Еxtra. Тези продукти са сравнително нови, не само за България, но и за Балканите и са много добри и подходящи да се влагат в системи за преградни стени и за скатни покриви. Разбира се тук ние говорим не само за отлична звукоизолация, като в същото време тези два продукта притежават и много добри топлотехнически свойства, противопожарната безопасност, стабилност на размерите и не на последно място - паропропускливост.

И разбира се, кои са продуктите и системите на Rockwool, които смятате, че ще бъдат добре реализирани в България?
Фокусът на компанията за българския пазар са разбира се, както нашите нови продукти, така и покривни и тавани системи, но смятам, че главният фокус ще бъдат продуктите за фасади и външни изолации. Защото, както казахме всички жилищни блокове и кооперации ще бъдат реновирани, тези материали ще трябва да бъдат използвани и разбира се, те са много добра комбинация между звукоизолационни материали, противопожарни изолационни материали и изолация. Като пример, сега външните изолации тук се изпълняват с EPS. Какво да кажем за EPS, материалът е и добър, но и не е добър. Защо казвам това? Трябва да сме внимателни с пожарната безопасност, трябва да подсигурим хората при възникнала опасност, в същото време и паропропускливостта, трябва да защитим сградата и в частност стените и таваните от появата на мухъл. За това предлагаме нашите продукти на пазара, които предлагат несравнимо по-добри показатели спрямо EPS продуктите.

Читателите на нашето списание са специалисти, като архитекти, строителни компании и проектанти. Какво бихте им казали, имате ли послание към тях?
Тъй като говорим за архитектура, смятам, че архитектите трябва да знаят, че трябва да обръщат по-голямо внимание на противопожарната безопасност, звукоизолацията вътре в сградата, здравето на хората вътре в сградата, а не само за естетическия вид на сградата. По мое мнение, когато говорим за архитектите те са проектанти на естетическия вид на сградата, така че да изглежда добре отвън, но да е приятен и защитен вътрешният климат в сградата. В същото време, трябва да се помисли и да се проектира така, че да не бъде шумно, а в същото време да бъде сигурно, да бъде възможно да се евакуират хората, при аварийни ситуации, така че да не се озовават в „капан“. Така че това е моето послание, да се погрижим за всички аспекти.

Бихте ли коментирали с няколко думи, участието Ви на организираното събитие, Строителството на бъдещето?
Много съм щастлив, че това събитие се състоя и ние участвахме в него. Миналата година направихме опит да го реализираме, преди известно време се опитахме отново, но разбрахме, че е много трудно такова събитие да бъде организирано и да споделиш мнения и информация заедно с архитектите в България. Така че наистина съм щастлив, че този форум се осъществи. Бих казал, че събитието е успешно. Забелязах, че участниците бяха повече от 100 човека, което надмина нашите очаквания и сега бих казал, че със сигурност ще направим отново такъв форум. Разговаряхме с Председателя на Камарата на Архитектите и планираме следващата сесия да се случи много скоро. Ще се установи, като добра практика, която да продължи и в бъдеще.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини