СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 7, 2016

Започваме строежа на обект номер 1000

Разговор с инж. Евгени Борисов, Директор на МСК

Започваме строежа на обект номер 1000

Инж. Евгени Борисов е завършил Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия през 1996 година, със степен магистър, по специалност Промишлено и гражданско строителство.
Притежава богат международен опит и има изпълнени обекти в 10 страни в Европа, като е заемал различни позиции в големи компании като Fitzpatrick Construction Ltd., UK, Taisei Corporation, Total Construction Services и Телелинк, където управлява Дирекция Инфраструктурни проекти.


Инж. Борисов, МСК участва в изграждането на много от големите и обществено значими проекти в страната. Бихте ли представили компанията за читателите на списание Строители?
МСК е създадена през 1965 година и през годините участва в много от емблематичните строителни обекти в страната, като реактор и машинна зала в АЕЦ Козлодуй, Зала 1 на НДК, ТЕЦ МИ, Лукойл Нефтохим. В началото на ноември, съвместно с Катедра Метални, Дървени и Пластмасови конструкции към Университета по Архитектура Строителство и Геодезия ще отбележим 40 години от пускането в експлоатация на едно ненадминато и до днес по своите параметри за България съоръжение - Аспаруховия мост във Варна. В по-ново време изграждаме хипермаркети и складови бази на основните търговски вериги в страната - Технополис, Практикер, Офис 1, Метро, Била, Карпет Макс. Собствената производствена база за метални конструкции и опитния инженерно-технически и производствен персонал ни дават възможност да участваме в обекти като Арена Русе, където изградихме уникалната покривна конструкция, красивата конструкция на фудкорта на София Ринг мол, монтирахме 5,500 тона в новата инсталация за тежки остатъци в Лукойл Нефтохим Бургас, произведохме и монтирахме моста на бул.Люпчев и Сахаров в Младост, много от мостовете на Метрополитен София и много други.

Кои са текущите проекти на компанията?
През септември във Варна беше открит новия и най-голям магазин и склад на Офис 1, който построихме, като главен изпълнител. Извършихме разширение на складовата база, както и цялостен ремонт на съществуващия магазин на Практикер в Русе. В процес сме на изграждане на 20,000кв.м. складови площи около Елин Пелин както и съпътстващата инфраструктура. Изпълняваме метални конструкции в сградите на СПС тауър и Сити тауър в София. Изпълняваме сложен проект за газификация на Тец МИ 2, металната конструкция, ограждащите панели и покрив на складова база на Тилком в София. Подписахме договор за изграждане на 28,000кв. метра офис площи в София - проект който очакваме да стартира до края на годината. Това ще е обект номер 1000 в нашата 51 годишна история.

Извън страната участваме в проект за разширение на работеща рафинерия на Exxon Mobil в Антверпен, Белгия. Exxon Mobil е световния лидер в преработката на петрол в света и като американска компания налага изключително високи стандарти относно безопасността и качеството. Одобрението на всяка фирма да бъде допусната до обекта отнема месеци. Освен договори, застраховки, гаранции се предоставят точни справки за всички регистрирани инциденти и какви мерки са взети. Всеки от хората трябва да премине и специализирани обучения за работа в рафинерия. Клиентът провежда теоретични и практични изпити на работниците преди да им позволи да работят на обекта. Проектът в Антверпен ще ни даде възможност да привикнем към добрите практики на западните компании и ще е добра референция за нашето бъдещо развитие.

Какви са вашите преимущества на конкурентния строителен пазар?
На първо място - качеството. Реално сме въвели в работата процедури гарантиращи изискванията на стандартите. Производствената ни база за метални конструкции е сертифицирана за най-високия клас на сложност EXC 4. Сертифицирани сме по EN 1090. Разполагаме с 4 международни инженери по заваряване.

Също така предоставяме пълния спектър от услуги в строителния процес – от самото проектиране, съдействие за съгласуване с експлоатационните дружества и разрешение за строителство, както разбира се и реалното строителство на обекта. Стремим се да даваме решения в целия процес на изпълнение помагайки на инвеститорите да се ориентират в многобройните казуси изникващи в този комплексен процес.

Инвеститорът може да спести бюджет от избора на правилните решения и технология и ние се опитваме да му помагаме.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини