СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 7, 2016

Работим като екип, така че всичко да е напълно постижимо

Разговор с арх. Христо Минковски, архитект в Арт Е Строй

Работим като екип, така че всичко да е напълно постижимо

Арх. Минковски, EM Building е модерна и луксозна, административна сграда. Бихте ли казал за нашите читатели, какви бяха предизвикателствата пред Вас при нейното създаване?
Всъщност аз не съм автор на първоначалния проект, но въпреки това се занимавам с него почти от самото начало. Тогава съвместно с г-н Терзиев съблюдавахме и обсъждахме създаването на проекта от арх.Тихомир Казаков, който е автор на основната идея и облик на сградата. Задачата ми, когато поех проекта беше разработването на техническата фаза и детайлите на сградата, а крайната цел - модерна и функционална сграда. Съвместно с

г-н Терзиев и екипа работил по сградата създадохме окончателния вариант и реализацията на EM Building. При създаването на сградата срещахме множество предизвикателства, но основното беше тя да бъде интегрирана в архитектурния образ на района и да представлява естествено продължение на околния силует.

Разкажете повече за иновативните материали и технологични решения, които сте използвали при създаването на сградата?
Всички вложени материали са съвременни от най-висок клас и са съобразени с изискванията на инвеститора. Симбиозата между добра идея и качествено изпълнение винаги дава добри резултати. Като основен материал изграждащ облика на сградата, бих отличил естествения камък, който присъства в по-голямата част от визията и създава нейния облик. Предизвикателствата бяха да облечем фасадата и същевременно да оформим интересни детайли, които да подчертаят характера на EM Building.

Друг ключов елемент са зелените площи по фасадата на сградата. Направихме ги с цел терасите да бъдат едно по-привлекателно място, където нашите наематели биха могли да прекарват част от времето си за релакс и почивка. Озеленяването на сградите е иновативна строителна практика и все повече се налага във връзка с концепцията за екологизиране на строителството. Реализирането на тези все още “нестандартни технологии” за озеленяване е интересно начинание водещо до създаването на модерна инфраструктура.

Относно интериора на сградата мога да кажа, че е изпълнен в модерен и изчистен стил. Стремили сме се да съчетаем цветове, материали и осветление, с които да създадем луксозна обстановка. Дизайнът на общите части кореспондира изцяло с общия облик на сградата, като основен акцент отново са естествените материали. Създадохме също така интериорни проекти на някои от офисите, като ги оформихме спрямо изискванията на нашите клиенти.

Благодарение на фирмите, с които работим - на техния професионализъм и сериозен опит, успяхме да доведем нещата до желаните резултати. В процеса на работа осъществихме множество срещи, на които съгласувахме детайлите. Като цяло работихме съвместно, така че всичко да е синхронизирано и напълно постижимо. Като цяло съм впечатлен от луксозните материали, които използвахме в сградата и това, че г-н Терзиев е склонен и да инвестира в това, защото смятам, че това е основен проблем в реализацията на архитектурните проекти. Не всеки инвеститор е готов да вложи необходимите средства, за да получи добър резултат. Често се създават проекти, които сами по себе си изглеждат прекрасно, но в последствие материалите биват поевтинявани от инвеститора и съответно резултатите не са толкова добри.

При EM Building се получи точно обратното, бяха вложи необходимите средства, така че изпълнихме цялостно проекта, който дори надградихме.

Имаше ли особености, които трябваше да бъдат съобразени? Какъв е акцентът на сградата и каква беше основната цел при създаването на EM Building?
Основната цел на сградата беше да бъде създадено съвременно и луксозно работно място за нашите клиенти, съчетано с перфектна локация. Това е основен принцип на работата ни в Арт Е Строй. Ние сме компания насочена към създаването на луксозни съвременни сгради и превръщането им в успешни инвестиционни проекти.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини