СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 3, 2018

Проведе се Кнауф Академия 2018

Проведе се Кнауф Академия 2018

На 20.04.2018 г. се проведе Кнауф Академия 2018, организирано общонационално мероприятие съвместно от Кнауф България, Кнауф Инсулейшън и Кнауф АМФ.

Представителите на трите направления на немската компания Кнауф се събраха отново под мотото „Заедно градим доверие“, за да представят най-новите тенденции и системни решения в няколко аспекта. Огюст Пере казва, че архитектурата е изкуството на организиране на пространството, но то се изразява чрез материалната си структура. Съвременните изисквания към материалната структура на архитектурата са многобройни и все по-високи. Актуалните eвропейски нормативи определят 7 съществени изисквания: за конструктивна устойчивост, безопасност при пожар, хигиена, достъпност, защита от шум, енергоефективност и устойчиво използване на природните ресурси. Организаторите концентрираха вниманието върху две от тези изисквания в някои техни специфични аспекти: Устойчиво ползване на природни ресурси и Пожарна безопасност, тъй като са важни за съвременната проектантска практика и защото нашата човешка, професионална и фирмена отговорност ги изискват.

Кнауф Академия беше професионално модерирана от арх. Даниела Иванова-Узунова - Ръководител развойна дейност в Кнауф България. Специален гост на събитието бе зам.-председателят на Камарата на архитектите в България– арх. Петкана Бакалова, която приветства всички присъстващи. В Кнауф Академия присъстваха над 120 изтъкнати архитекти от водещи проектантски бюра от цялата страна.

В новия модул на тазгодишното мероприятие „Силата на практиката“ взе участие арх. Уилиям Матюс от архитектурно проектантско бюро William Mathews Associates Ltd., Лондон. Преди да започне самостоятелна практика арх. Уилиям Матюс работи в Renzo Piano Building Workshop, където участва в създаването на проекти с международна значимост сред които са Фондацията Beyeler в Базел, Potsdamer Platz в Берлин и модерното крило на Art institute в Чикаго. Арх. Уилиям Матюс ръководи проектантския екип на знаковата сграда The Shard в Лондон. William Mathews Associates е победител в редица конкурси, сред които за реновиране на сградата на Съюза на българските художници в София, пешеходния мост Tintagel в партньорство с Ney&Partners, Ross Pavillion в Единбург в партньорство със Sou Fujimoto, както и на конкурса за нов център на Боровец.

Арх. Светослава Коларова представи интересни проектантски решения на хотел „Парадайс Блу“ в „Албена“. Арх. Радослав Борисов разказа за предизвикателствата на проектиране на луксозната жилищна сграда Диамант.

В модул 1 „Устойчиво строителство“ участваха: Гост-лектор доц. д-р инж. Румяна Захариева, която преподава предмет Строителни материали, занимава се с проблемите на Устойчивото строителство от 20 години; Гост-лектор д-р инж. Яна Кънчева, преподавател с дисертация в областта на устойчивото строителство и специалист в оценка на строителните материали в контекста на устойчивост; Устойчиво строителство с продуктите и системите на трите компании бе представено от: Арх. Цветелена Младенова – технически консултант в Кнауф Инсулейшън;

Инж. Александра Стойнева – технически консултант в Кнауф България; Инж. Явор Оташлийски – управител на Кнауф АМФ.

В модул 2 „Пожарна безопасност“ се включиха: Гост-лектор инж. Нели Симеонова, която е завършила Академията на МВР и преподава Пожарна и аварийна безопасност на обекти в Академията. Продукти и системи за огнезащита на трите компании бяха представени от: Арх. Цветелена Младенова – технически консултант в Кнауф Инсулейшън; Инж. Роман Бацаров – технически мениджър в Кнауф АМФ; Иван Бурлаков – технически консултант в Кнауф България.

Изключителен интерес предизвика представянето на новата топлоизолационна система на Кнауф България по модерен и интерактивен начин от г-н Николай Георгиев – Ръководител продажби сегмент Мазилки.

Кнауф България, Кнауф Инсулейшън и Кнауф АМФ благодарят на всички гости, че бяха част от Кнауф Академия 2018.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини