СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 6, 2018

Стилна архитектура и иновативен подход

проектът на Арт Е Строй сграда Саут Парк Билдинг

Саут Парк Билдинг е сграда, която привлича с привклекателната си локация, изискана красота и отлична функционалност. Влизайки в сградата, се потапяме в уютна атмосфера, за която допринасят раздвижената визия на рецепцията, в комбинация с водна завеса и богато озеленена стена. Офисите в сградата са решени в „open space“, с което се дава възможност на служителите да организират работните си места според нуждите и спецификата на работата си. В интериорните решения са вложени редица качествени материали и продукти, подбрани така, че да осигурят както приветлива и хармонична среда, така и редица удобства.

Във фасадната обвивка е вложен висок клас изолация и дограма, за да се осигури необходимия топлинен комфорт в помещенията и да се намалят топлинните загуби. За добрия микроклимат в сградата допринясят и съвременните сградни инсталации. За всички тези иновативни подходи при изграждане на сградата, за внедрените качествени продукти, материали и системи от най-високо технологично ниво, научихме повече от фирмите, взели участие в реализацията на проекта, с чието съдействие е подготвен и настоящият материл.

Системни решения от Баумит за фасадата и части от интериора
Задната част на фасадата проектантът е оформил с топлоизолационна система Баумит Стар, включваща иновативната лепилно-шпакловъчна смес СтарКонтакт, топлоизолационна плоча ПроТерм и стъклотекстилна мрежа СтарТекс. Лепилно-шпакловъчната смес Баумит СтарКонтакт бял е високообогатена и осигурява перфектна здравина при лепене и еластичност при шпакловане на топлоизолационните плочи. Тя е създадена на основата на бял цимент и притежава отлична паропропускливост. Тъй като Баумит СтарКонтакт създава повърхност с отлично сцепление, не е необходимо грундиране при полагане на финишните мазилки, което спестява разходи на инвеститора и време на строителя. Силно паропропускливо и активно дишащо е крайното покритие Баумит НанопорТоп, което притежава и активно самопочистваща се функция на базата на фотокатализа. Акцентите по фасадата са създадени с помощта на мазилката в интензивни цветове – Баумит ПураТоп. Мазилката се отличава с изключителна устойчивост на цвета. В нея са вложени така наречените Cool пигменти, които предпазват повърхността на фасадата от прегряване в слънчеви дни.

Стълбището и общите части са изпълнени Баумит Рацио 1000 – гипсова машинна мазилка, осигуряваща оптимална гладкост и здравина на стените.

Естествен микроклимат със системите за сухо стрителство на Кнауф
Кнауф дълги години работи последователно с цел да създава продукти от естествени материали за пълноценен живот, максимално близък до природата. В резултат фирмата предлага ефективна алтернатива на масивното строителство в закрити помещения, а именно системи за сухо строителство - преградни стени и окачени тавани от гипсови плоскости.

Установено е, че гипсът има същото pH като това на човешката кожа и не отделя миризма. Това е и причината все повече от известните производители на висок клас козметика да включват гипс в състава на своите продукти. И нещо повече – благодарение на категорично установените пречистващи свойства се счита, че гипсът повишава и връща хармонията в жизнените функции на организма. По този начин – като се използват преградни стени от гипсови плоскости на Кнауф, се изграждат не просто помещения, а естествен микроклимат, който тонизира, стимулира жизнените функции и създава условия за естествен релакс на организма. Качеството на гипсовите плоскости по отношение въздействието им върху здравето се изследва периодично от Института по строителна биология в Розенхайм (Institut für Baubiologie, Rosenheim) и е потвърдено от сертификати.

Офис сградата Саут Парк Билдинг в София е един от референтните обекти на Кнауф България. Инвеститорът на обекта отново се довери на системните решения на Кнауф България. В сградата са заложени системите за преградни стени W112 и W113 - единична конструкция от метални профили съчетана с двуслойна/ трислойна облицовка с гипсови плоскости от всяка страна. Кнауф шахтови стени W628, също избрани от инвеститора, представляват система за сухо строителство с клас на огнеустойчивост и звукоизолация за затваряне на инсталационни шахти. Пожарозащитата е гарантирана както отвътре (пожар в шахтата, защита от разпространение на пожара в заобикалящите помещения), така и отвън (защита на инсталацията и от разпространяване на огъня към други етажи). Кнауф шахтовите стени се състоят от метална носеща конструкция и едностранно закрепена едно- или многослойна облицовка от Кнауф плоскости. Носещата конструкция се свързва по цялата периферия със съседните конструктивни елементи (при W628А.bg само странично). В зависимост от системата в носещата конструкция могат да бъдат вградени изолационни материали за звуко- и топлоизолация. Предстенните обшивки е предвидено да бъдат изпълнени по система W623, която позволява изпълнението на големи височини, благодарение на директните окачвачи, които свързват конструкцията от CD метални профили към стената. В обекта е вложена циментовата плоскост Aquapanel Cement Board Indoor - твърда и издръжлива плоскост за вътрешна употреба, идеална за мокри и влажни помещения. Използвана е за обличане на водосточните тръби и ВиК инсталациите.

ВиК инсталацията е изпълнена от фирма Рувик
Наскоро фирма Рувик реализира водопроводната и канализационна инсталации в новостроящия се модерен обект Саут Парк Билдинг. "Внедрените системи отговарят на най-актуалните стандарти и норми в България и в Европа. Те са не само функционални, но и с подходящия за такъв тип сграда дизайн, като същевременно спазват строгите проектни изисквания", заяви за сп. Строители г-н Христо Неделчев, управител на Рувик.

Като утвърден в своята област изпълнител на ВиК и отоплителни инсталации, Рувик работи с водещи български и европейски производители на материали, изделия и оборудване." В Саут Парк Билдинг сме вложили висококачествени материали, съобразени със заложените от архитектите на проекта изисквания за качество, които гарантират дълъг процес на експлоатация и естетичен външен вид.

Основното предизвикателство пред работата ни по проекта бяха високите критерии на Арт Е Строй, отговорна за проджект мениджмънта. Въпреки това, за нас беше истинско удоволствие да сме част от този мащабен проект, защото той е най-добрата възможна визитка за Рувик. Като компания с опит, ангажирана в реализирането и на други проекти от такова ниво, можем да предложим изпълнение на проекти от всякакъв вид, големина и степен на сложност“, допълни г-н Неделчев.

Основната дейност на фирма Рувик е насочена в следните направления: търговия с ВиК материали и оборудване; изграждане и обслужване на отоплителни, водопроводни и канализационни системи; производство на ВиК материали – фитинги и елементи от полиетилен и полипропилен. Стоките, предлагани от Рувик, притежават всички необходими сертификати и разрешителни за влагане в строителството. Рувик е основен представител за България на водещи заводи: PESTAN, PIPELIFE, FERPLAST, CHIMIPLAST, INVENA, KAN THERM, FISCHER, ATLANTIC, CHIGO, CRYSTAL, VIEGA, ALCAPLAST, WILO, SALUS, ACO, HL Hutterer & Lechner GmbH и др. Мисията на компанията е да предоставя на клиентите си възможности, алтернативи и решения за постигане на търсения от тях резултат.

Парагон Еар е изпълнител на част Климатизация и вентилация
Парагон Еар е българска фирма, създадена през 2005г., с основен предмет на дейност проектиране, доставка, монтаж и сервизна поддръжка на климатични, отоплителни и вентилационни инсталации за нуждите както на частни лица, така и на корпоративни клиенти на територията на страната и чужбина.

Парагон Еар е сред бързо развиващите се млади фирми в бранша, с екип от професионалисти и редица положителни референции от клиенти в различни сфери на дейност - производствени, търговски и жилищни обекти, здравни организации, организации с идеална цел, учебни заведения, обекти от сферата на обслужването и др.

Основен приоритет за Парагон Еар са високото качество на работа и удовлетвореността на клиентите на компанията. За постигане на поставените цели, компанията се грижи да поддържа оптимално високо нивото на квалификация на своите специалисти, което, заедно с използването на най-модерните технологии, бързата комуникация и вниманието към всеки детайл, прави Парагон Еар предпочитан бизнес партньор.

Едно от успешните партньорства през последните няколко години на Парагон Еар е с инж. Емил Терзиев. „Изградили сме различен тип климатични и вентилационни инсталации на негови обекти в София - ул. Хенрик Ибсен, ул. Любата, ул. Банат – отопление и охлаждане с двутръбни системи за централна климатизация, Ем Билдинг - отопление и охлаждане с тритръбни системи за централна климатизация, ул. Данаил Дечев, ул. Лисец – отопление и охлаждане с термопомпи. Всички сгради са от луксозен тип, с високи изисквания за вътрешен микроклимат и висока енергийна ефективност“, коментират от компанията.

Последната сграда на инж. Емил Терзиев - Саут Парк Билдинг, е последното му творение в сферата на строителството във всяко едно отношение. Парагон Еар е изпълнител на част Климатизация и вентилация на сградата. Климатичната инсталация е тритръбна, от най-съвременен тип, на директно изпарение. Системата комбинира в себе си голяма продуктивност и надеждност, с висока енергийна ефективност и работа на екологичен фреон. Видът на инсталацията позволява използването й едновременно на отопление и охлаждане, което осигурява максимален комфорт на ползвателите и задоволява разнородни нужди. Вътрешните тела са от различен тип, избрани според изискванията на клиента. Отличават се с елегантен дизайн и ниски шумови нива. В сградата намират място иновативни решения, с цел оптимизиране на експлоатационните разходи. Монтирана е термопомпа „въздух-вода“, която изцяло задоволява нуждите на сградата от голямо количество топла вода. Монтирани са рекуператори, като елемент на вентилационната система, с цел подобряване на качеството на въздуха през различните сезони. Към системата за централна климатизация е монтирана система за централно отчитане, чиято функция е получаване на информация, контрол и мониторинг на индивидуалната работа на всяко вътрешно или външно тяло. Инсталациите са изградени с висококачествени материали и от висококвалифицирани кадри.

„Изграждането на инсталациите премина поетапно и в тясна колаборация с всички представители на изпълнителите, което допринесе за качественото изпълнение на поставените цели. Саут Парк Билдинг беше предизвикателство за екипа на Парагон Еар, което приключи успешно“, допълват за работата си по проекта от екипа на компанията.

Електро-инсталацията е изпълнена от фирма Диском
В сградата електроинсталацията е изпълнена с продукти на водещи производители – силови разпределителни табла EATON, евакуационно осветление EATON, окомплектовка/ключове, контакти, розетки, подови кутии, модули за работни места/ LEGRAND, слаботоково окабеляване работни места – F/FTP cat.6A.

В отговор на високите изисквания на наемател в сградата сървърите на някои етажи са оборудвани с пасивно оборудване, включително RACK шкафове LEGRAND. На разположение на работещите има изградена интуитивна система за управление на осветлението на LEGRAND. Осветителната инсталация в сградата е съобразена с всички европейски директиви и всички светоизточници са LED. Сигурността в сградата се допълва от изградените системи за видео-наблюдение, пожаро-известяване и гласово оповестяване. Независимостта на работещите се гарантира от изграденото резервирано захранване чрез дизел генератор.

ДИСКОМ е регистрирана през 2003 г. с основен предмет на дейност - доставка на електрооборудване. Повече от десет години се развива и трупа опит, за да предложи оптимални решения на своите клиенти. На разположение на клиентите е новият шоу-рум с централен склад в София, както и он-лайн магазин.

От 2007 година в списъка на предлаганото от фирмата портфолио се включва и инженеринг на силнотокови електроинсталации, а от 2013 година вече и слаботокови инсталации – СКС, пожароизвестяване, оповестяване, видеонаблюдение, контрол на достъп.

Високоскоростни и енергийно ефективни асансьори от КОНЕ
КОНЕ е компания със 100 годишна история, която предлага водещи иновативни решения за най-плавния пътникопоток – асансьори и ескалатори.

„За нас е истинска чест, че Арт Е Строй за пореден път ни гласуваха доверие да бъдем техен партньор в изграждането на такава знакова сграда, каквато е Саут Парк Билдинг“, споделят за участието си в проекта специалистите от КОНЕ.

При избора на най-подходящи асансьори фирма КОНЕ успешно работи в тясно сътрудничество с архитектите и дизайнерите на сградата. Доставени са и монтирани високоскоростни и енергийно ефективни асансьори, които да осигурят висок комфорт на возене. Асансьорите са от типа MonoSpace, съоръжения без машинно помещение, концепция, представена за първи път в света от КОНЕ, през 1996 г. Интериорният дизайн на кабините е индивидуална разработка, за да отговаря напълно на луксозната визия на сградата.

Процесите по доставка, монтаж и узаконяване са винаги добре съгласувани при всеки отделен етап от проекта, като компанията се ангажира и с последващото сервизно обслужване на съоръженията по патентованата от КОНЕ система за превантивно обслужване.

КОНЕ Корпорация е фокусирана върху развитието на КОНЕ в България като предпочитан партньор както за доставка и монтаж, така и за сервизно обслужване и модернизация, предлагайки цялостни иновативни решения за вертикалния пътникопоток в сградите. Компанията следва глобални политики и процеси при изпълнението на всеки проект, които гарантират, че бизнес дейностите отговарят на най-високите изисквания за безопасност.

Екипът е изграден от млади, амбициозни и висококвалифицирани професионалисти, които успешно си сътрудничат със строители, инвеститори, архитекти и дизайнери.

КОНЕ България предлага иновативни решения при всички проекти за асансьори, съобразени с индивидуалните нужди на всеки клиент и всяка сграда.

Уникални светлинни решения от фирма Призма
При осветяването на интериорните пространства и фасадата на Саут Парк Билдинг фирма Призма-Светлинни решения отново подходи нестандартно и изработи и достави единствени по рода си линейни осветители с индиректна светлина за интериора и уникални, съобразени с профила на сградата, екстериорни прожектори. Специфичното при линейнитe осветителни тела MODEL 1 е това, че те не се нуждаят от плексиглас, който да затваря профила отдолу и да бъде видим, а светлината се разпространява чрез отразяване от заоблена повърхност. Предимствата на този тип осветители е пълната дифузност на лъчите, което предотвратява всякаква форма на заслепяване; много широк ъгъл на светене - 155° и възможността, заради отличния си топлообмен, за внедряване на много големи мощности - до 56W/m. Друго, което предлага профилът MODEL 1, е възможността да бъде използван като система чрез пригодността му всички типове монтаж - за вграждане в гипсокартон без борд, за вграждане в гипсокартон с борд, какъвто е случаят в Саут Парк Билдинг, за директен монтаж на таван, за висящ монтаж на таван - с възможност за светене и индиректно към тавана, и като аплик на стена. Профилите са с дължини до 5 метра, така че позволяват създаването на елегантни дълги непрекъснати линии.

За фасадното осветление на Саут Парк Билдинг фирма Призма защити мотото си и създаде уникално светлинно решение. „Вземайки предвид изискванията на архитекта и на собственика на сградата, ние създадохме специални корпуси за прожекторите, чиято цел бе да се „впишат по фасдата“ и да са максимално „невидими“. Освет тези две „прости“ изисквания, ние трябваша да конструираме корпуса така, че лъчът да има възможност за настройка - т.е. да може да се накланя в едната или другата страна до 30°. Успяхме и с двете задачи, като в резултат поучихме много компактен осветител с мощен насочен лъч-6°“, коментират от фирмата за работата си по проекта.

Каменна вентилируема фасада от Булкам Декор
Булкам Декор реализира проекта за изработка и монтаж на каменна фасада на сграда Саут Парк Билдинг. Фирмата се специализира в производството и монтажа на изделия от естествен камък, осигурявайки цялостно изпълнение на проектите на клиентите си. Портфолиото на компанията включва изграждането на каменни фасади, интериорни и екстериорни решения от естествени каменни материали за търговски, обществени и жилищни проекти.

Каменната част на фасадата на Саут Парк Билдинг е изработена от гранит, монтиран на принципа на вентилируема фасада. Гранитните колони осигуряват прекрасна текстура, разчупвайки цялостния дизайн на фасадата. Светлосивият цвят с блед розов оттенък придават мекота и естествен стил на сградата.

Едно от важните предимства на каменната фасада е, че естественият камък осигурява високо ниво на издръжливост, което не се среща в много други строителни материали. Това е материал, който няма да промени своите качества и естетически характеристики във времето. Той е устойчив на влиянието на факторите на външната среда и придава вечна красота и усещане за хармония в жизнената среда.

Монтажът на каменната фасада на Саут Парк Билдинг е извършен по т.нар. „пинова“ система. Конструктивните елементи са направени от сертифицирани горещо поцинковани профили и крепежни елементи от неръждаема стомана - тази система на практика не „старее“. Тя дава възможност за изключително голяма точност на изпълнение и реглаж на всеки отделен елемент. При нея камъкът не се деформира при нормалните движения на сградата. Това е най-надеждният начин на монтаж, особено при високите сгради.

Важно предимство на този вид монтаж е, че това е „сух“ монтаж. Той може да се извършва при високи и ниски температури, не изисква технологично време за съхнене, което го прави бърз способ за строителство без да излага на риск здравината, качеството и вида на фасадите. Този вид монтаж е доказано устойчив на земетресения и агресивните влияния на средата.

Друго предимство, е че не се използват циментови разтвори, които създават риск от осоляване и появата на петна. Също така камъкът се намира на разстояние от изолационния материал и това му дава възможност при намокряне да се „вентилира“.

Като естествен продукт, използването на камък в строителството отговаря на критериите за природосъобразност и устойчивост на жилищната среда. Този материал има дълъг жизнен цикъл и издръжливост, подлежи на рециклиране и не притежава токсични вещества, които са вредни за човешкото здраве.

Тенденцията за избор на естествени каменни материали като гранит, мрамор, варовик или травертин за търговски и административни сгради ще продължи да нараства, тъй като все повече архитекти и дизайнери търсят най-доброто за своите проекти.

Предметът на дейността на строителната компания Арт Е Строй обхваща, както строителство на жилищни и административни сгради, така и отдаване под наем на жилищни и офис площи. Компанията работи в луксозния сегмент на пазара, а имотите, които предлага, са в най-престижните райони на столицата. Сграда Саут Парк Билдинг е поредният пример, олицетворяващ иновативния и модерен подход на компанията в изграждането на съвременна архитектура.