СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 6, 2018

Свързано осветление удобно, ефективно и енергоспестяващо

Свързано осветление удобно, ефективно и енергоспестяващо

Навсякъде по света се появяват индустриални системи, които поддържат различни стандарти. Осветителната индустрия се нуждае от единен подход, за да даде възможност за съвместимост и да избегне объркване на потребителите. Асоциацията за свързано осветление (TCLA), като основен защитник на безжичната връзка за осветителни приложения, сближи осветителната индустрия в подкрепа на използването на отворени протоколи за решения за безжично осветление. Тези решения позволяват на потребителите да използват осветлението по нови начини – много по-удобни и ефективни, по-интуитивни и пестящи енергия. Ще разгледаме възможности на някои водещи системи, утвърждаващи се на младия пазар за свързано осветление.

След като разгледа широкото разнообразие от открити протоколи, TCLA вече одобри ZigBee 3.0 за потребителски приложения и определи Thread Group като организация за разработване на подходящ мрежов протокол за приложения за професионално осветление в закрити помещения. В края на 2016 година членовете на TCLA се съгласиха да разпуснат организацията, а работата и визията им за оперативно съвместими решения за безжично осветление да продължи в партньорските организации на TCLA: ZigBee Alliance, Thread Group и Fairhair Alliance. Ако до скоро беше трудно устройствата да си комуникират, а връзката беше уязвима, то днес не е така. Подобренията обхващат и осветителните инсталации - видовете крушки, начините на свързване, групиране, контрол и мониторинг.

Избор
Един от най-лесните начини да се потопите в технологията „интелигентен дом” е свързаното осветление. От прегледа на най-добрите системи в тази област могат да се извлекат някои основни неща, които трябва да знаем, ако искаме да използваме тази технологична новост.

Осветителните крушки отбелязаха забележителен напредък в посока „интелигентност” през последните години. Вече можете да замените стандартната крушка с нажежаема жичка с разнообразни решения за свързано осветление, с които е възможно да управлявате осветлението само с няколко докосвания върху дисплея на смартфона или таблета. Тъй като предложенията са много, човек трудно би се ориентирал какво е подходящо за него и проекта му. Затова трябва да обърнете внимание на няколко неща докато обмисляте какво да купите.

Инвестиции
Смарт крушките използват светодиоди (LED, полупроводников диод, излъчващ некохерентна светлина при протичане на електрически ток) и разнообразни други технологии за работа, така че те са по-скъпи от традиционните крушки. Това е важно да се има предвид, особено ако смятате да обновите осветлението в цял обект. В същото време “умните” крушки използват по-малко енергия и работят по-дълго, което означава, че можете да спестите пари в дългосрочен план. Освен това се наблюдава тенденция цените на тези продукти леко да падат и първоначалната инвестиция няма да е така голяма както преди две-три години.

Цвят и яркост
Някои от крушките в тази гама излъчват само бяла светлина, докато други имат способността да преливат излъчваната светлина във всички цветове на дъгата. Цветът на светлината е забавен начин да внесете атмосфера в пространствата, но често води до по-висока цена на крушката. Повечето от “интелигентните” крушки се продават като еквивалентни на 60-ватови модели с нажежаема жичка, но някои предлагат по-голяма яркост. За да видите каква е силата на светлината, трябва да погледнете лумените - колкото повече са те, толкова по-ярка е светлината. Но дори и това не е достатъчно като информация, защото светлината може да се разпръсне в тесен сноп или яркостта да се разпространи в широк диапазон, така че не забравяйте да прочетете как работи всяка крушка. Друг фактор, който трябва да имате предвид, е цветната температура. По-високите температури, като например 8500К, са за сурово офисно осветление, което е подходящо за обстановка, в която хората работят и са активни. По-ниските температури, като 2500К, вече правят светлината по-топла и са предпочитани за уютна атмосфера, идеална за отдих.

Контрол
Интелигентните крушки предлагат такава степен на контрол и интерактивност, която не можете да получите с традиционните крушки и опциите, които дават програмируемите таймери и дистанционното управление. Тъй като основно предимство на свързаното осветление е да го контролирате от телефона или таблета си, трябва да сте сигурни, че ще е лесно да го правите. Ако имате няколко крушки, например, ще искате да използвате придружаващо приложение, което Ви позволява лесно да ги подреждате в групи и да регулирате яркостта и цвета на цяла група едновременно. Трябва да обърнете специално внимание на начина, по който работи всяко приложение. Вече има и решения, които позволяват да контролирате осветлението и с гласа си. Разбира се, всяка крушка в мрежата, може винаги да се включва или изключва ръчно просто от превключвателя.

Повечето от тези интелигентни системи освен чрез смартфон и таблет могат да се контролират чрез програмируеми режими на работа или традиционно дистанционно управление, което е чудесна възможност, ако искате да спестите разходи за енергия или често забравяте да изключите осветлението преди да напуснете дома или офиса. Някои системи използват Geofencing – функция на софтуерна програма, която използва глобалната система за позициониране (GPS) или радиочестотната идентификация за (RFID) за определяне на географски граници. Geofencing позволява на потребителите да създават тригери, така че когато дадено устройство влезе или излезе от предварително определени граници, автоматично да се изпраща сигнал. Тези функции работят с GPS на смартфона Ви, за да установят точното Ви местоположение и могат автоматично да включват или изключват светлините, когато достигнете до определена точка.

Системите, които дават възможност за промяна в цвета на светлината, от своя страна могат да се синхронизират с настроението или с определени филми и телевизионни предавания. Някои крушки могат да се свързват с Alexa на Amazon, HomeKit на Apple или Google Assistant, така че да контролирате осветлението с гласа си. Това са гласови услуги, базирани на облачна технология, които предлагат на десетки милиони устройства контрол чрез гласово разпознаване. Също така крушките могат да бъдат свързвани с камери за видеонаблюдение, термостати и други интелигентни устройства. Опциите на IFTTT (if this, then that), позволяващи много приложения и устройства да работя заедно, ще ви помогнат да създадете рецепти, които автоматично ще доведат до реакция в осветлението при настъпване на определени събития (тригери), като известия по телефона или промени в метеорологичните условия.

Особености в свързването
Има още един важен фактор, който трябва да имате предвид. Много умни крушки трябва да се свържат с Вашия смартфон чрез хъб за домашна автоматизация като Wink 2, Samsung SmartThings Hub и Securifi Almond 3, например. Други крушки нямат нужда от рутер и се свързват директно с телефона или таблета Ви чрез Wi-Fi, а някои се свързват с Bluetooth, но в този случай сте ограничени в упражняването на контрол само когато сте в обсег на Bluetooth, което означава, че не можете да правите промени в осветлението, когато сте далеч от дома.

Трябва да обърнете внимание и на възможностите на отделните рутери, ако ще използвате такъв. В допълнение към безжичната мрежа с двойна връзка Wi-Fi и Bluetooth, Wink Hub 2 е универсален хъб за сградна автоматизация, който работи с всякакви безжични протоколи - Z-Wave, ZigBee, Lutron Clear Connect и Kidde. Работи и с гласовите команди на Alexa и има свой IFTTT канал. За сравнение, Iris Smart Hub контролира само Z-Wave, ZigBee, и Wi-Fi устройства, но не поддържа IFTTT рецепти, а Samsung SmartThings Hub поддържа ZigBee, Z-Wave и еднолентов Wi-Fi.

Как работи свързаното осветление?
За да се получи най-ясна представа как работи свързаното осветление, ще разгледаме някои конкретни системи от този тип. Интелигентните лампи Philips Hue White използват ZigBee и Wi-Fi и са идеален начин да приложите смарт осветление в дома или офиса на разумна цена. При тях за контрол чрез телефон е нужен хъб като Philips Hue Bridge 2.0 или Wink Connected Home Hub. Оборудвана с винт Е26, който се вписва в повечето осветителни тела, Hue White е LED крушка, която излъчва светлина с яркост 800 лумена – приблизително колкото 60-ватова крушка с нажежаема жичка. Излъчва мека светлина с цветна температура 2700К.

Контролът на крушките ще е възможен след като изтеглите безплатното приложение Philips Hue на смарт устройството си с Android или iOS и следвате инструкциите от там. Не отнема повече от минута. Приложението Philips Hue наскоро е получило опресняване, а интерфейсът се е подобрил значително. Сега можете по-лесно да назовете стаите, да подредите крушките и да регулирате яркостта на цели групи осветителни тела.

Началният екран е списък на стаите Ви с инсталирани осветителни тела. Всяка стая има превключвател срещу нея, за да можете веднага да включите или изключите всички светлини. Ако натиснете върху стаята, ще отидете на екран, където можете индивидуално да контролирате всяка отделна крушка в тази стая. В горната част на екрана ще намерите раздели за сцени, рутинни режими и други. Сцените са по същество предварително програмирани сценарии за осветяване, създадени да предизвикат настроение. Под "рутинни процедури" можете да зададете графици и таймери, когато сте далеч от дома. Освен това, можете да влезете в профила си в Philips Hue, за да контролирате осветлението си от отдалечено място. Можете също така да свържете осветлението с IFTTT, което ви позволява да създавате рецепти, които автоматично предизвикват реакция на осветлението на определени събитя.

Ако използвате устройство на Apple, можете да кажете на Siri (приложение за операционната система iOS за последните модели iPhone и iPad) да включва или изключва осветлението Ви или да го настрои на определени сцени чрез интелигентния домашен протокол на Apple HomeKit. Ако пък имате Amazon Echo или друго устройство, оборудвано с Alexa, можете да изтеглите притурка Philips Hue в приложението Echo app, за да можете да използвате Alexa и да контролирате осветлението си.

Лампите LIFX са сходни с Philips Hue по функции, но за разлика от последните те не се нуждаят от хъб. Свързват се директно към Wi-Fi рутер. Едно приложение Ви позволява да прецизирате осветлението си, да контролирайте една лампа или осветлението в целия дом и се наслаждавайте на както на силни и ярки цветове, така и на деликатни бели. Безплатното приложение LIFX е налице за Android, iOS и Windows10. Освен това LIFX може да се интегрира безпроблемно с някои от любимите Ви домашни продукти, включително Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant, Nest и SmartThings.

Приложението LIFX има четири икони в долната част: цветове, бели, теми и ефекти. Изберете цветове или бели и ще видите цветно колело, което Ви позволява лесно да изберете типа светлина, която искате да се излъчва. Можете да намалите светлината с диска в центъра на колелото, както и да я изключите или включите. Независимо кое действие избирате, няма закъснение между избора Ви в приложението и адекватната реакция на крушката. Ако имате допълнителни лампи LIFX, можете да организирате осветлението в групи. Можете също да създадете свои собствени сцени и теми за всяка крушка или група светлинни източници. Докоснете Теми, след което докоснете сцена, например пясъчна дюна или залез, за да промените цвета и яркостта на светлините, така че да съответстват на определено настроение.

Крушките C-Life и C-Sleep на GE също нямат нужда от хъб. Трябват Ви само телефон или таблет с Bluetooth 4.0, който работи с iOS 8.0 или по-нова версия. Версията за Android е в процес на разработка, засега крушките са съвместими само с устройства с iOS. Изтеглете безплатно приложение C на GE от Apple App Store, завийте всяка крушка и я включете. Уверете се, че сте активирали Bluetooth, отворете приложението, следвайте инструкциите и всички крушки ще се свързват една след друга. Можете да контролирате до 50 крушки с това приложение.

Приложението C на GE е отлично цифрово дистанционно управление с превъзходен дизайн. Лесно е да създавате групи и сцени, а настройките могат да се правят незабавно. Сцените се показват като големи, сини икони в горната част на екрана със заглавия като Bedtime, Get Home, Movie Time и Wake Up. Докосването на всяка от тях ви води към екран „настройки”, където можете да регулирате нивото на яркост и цветната температура на всяка крушка, свързана с тази сцена.

Групите се показват под сцените, в средата на главния екран на приложението. Тук можете да включите отделни крушки, за да настроите яркостта или температурата им, или да ги включите и изключите. Можете да зададете крушки за всяка група, да именувате групата и да ги контролирате едновременно. Когато контролирате отделни крушки, можете да плъзнете плъзгачите наляво или надясно, за да намалите или увеличите светлината от 1 до 10, като цветната температура се контролира по същия начин. Тук няма интеграция с Geofencing или IFTTT каквато ще намерите с LIFX LED или Philips Hue крушки. Това означава, че не можете да програмирате крушки C-Life или C-Sleep, за да промените температурата на цветовете в зависимост от времето, или да има реакция на известия от социални медийни приложения като Facebook или Twitter.