СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 6, 2018

Високи технологии и енергийна ефективност

новата база на машиностроителната компания РАИС

Високи технологии и енергийна ефективност

Новопостроената база се отличава с висока енергийна ефективност и максимален комфорт. За това допринасят от една страна иновативният подход при проектиране, от друга – качествените материали и технологични системи, внедрени в обекта. Повече за тях разказаха някои от фирмите, участвали в проекта.

Изработка и доставка на сандвич панели от Метекно България
Метекно България е част от групата на водещия производител на сглобяеми композитни сандвич панели Metecno Group. Съвременните производствени съоръжения са разположени в 15 страни по целия свят. В много други държави групата разполага с партньорства и търговски представителства. Над 20 милиона кв. метра монтирани панели годишно дават изключителна референция за ноу-хау и идеи за икономични и природосъобразни решения за сгради.

Портфолиото на Метекно включва разнообразие от сандвич панели с широко приложение в съвременното строителство. За да отговори на високите изисквания и потребности, фирмата предлага решения за звукоизолация, фасадни системи, покриви, хладилни и огнеустойчиви панели. Архитектурните продукти са със скрити сглобки и естетичният им вид ги прави предпочитани при строежа на престижни промишлени и търговски сгради.

През месец май 2018 година бе официално открита новата производствена база на фирма РАИС. Метекно България участва в големия проект на водещата машиностроителната компания като изработи и достави стенни сандвич панели от вида Superwall ML 50 mm – 3000 кв. м и покривни панели с пълнеж от твърда полиуретанова пяна Glamet G4 50 mm – 2500 кв. м. С този проект Метекно за пореден път доказа, че е предпочитан партньор на водещите компании чрез качествено изпълнение на поръчките в кратки срокове.

Метекно отговаря на високите изисквания, като предлага на своите клиенти: разнообразие от изолационни сандвич панели; висококачествени продукти и услуги, базирани на технологии, опит и качествен контрол на целия производствен процес; постоянно развитие и изследване в партньорство с институти, университети и доставчици; грижа и опазване на околната среда през целия процес, с фокусиране върху изграждането на сгради от сандвич панели по целия свят.

Настилки и изтривалки за безопасни входни пространства от Икор
ИКОР е една от първите фирми на българския пазар, предлагащи решения в областта на професионалните подови настилки и декорации. Екип с над 20 годишен опит в предлагането на висок клас продукти за оформление на интериора на обществени пространства. Мотото на фирмата е представяне на качествени и дълготрайни материали, съобразени с новите тенденции в дизайна и поддръжката. Като представител на брандовете ALTRO, FORBO и GEGGUS, фирма ИКОР достави и изпълни професионални подови решения в предприятие RAIS.

ALTRO са безопасни хомогенни винилови настилки, специално проектирани да не се пързалят дори когато са мокри. Имат многообразно интериорно приложение. От разнообразни и вдъхновяващи решения за обществени пространства, като офиси, коридори, рецепции, стълбища, до специални решения за индустриално приложение, за екстремно натоварване, кухни, мокри помещения и бани.

Хетерогенни винилови настилки FORBO са износоустойчиви настилки за обществени пространства. Предлагат се в богата цветова палитра и имитации на различни материали и текстури – дърво, текстил, метал, камък, щампован винил. Професионалните системни изтривалки са важен елемент от входните пространства. Статистиката показва, че ако има добра изтривалка на входа, това ще намали нуждата и честотата на почистване на интериорните настилки с до 40%.

Ново и атрактивно в портфолиото са цветните системни изтривалки на GEGGUS, които могат да бъдат изпълнени с цвят на алуминиевия профил по системата RAL. И получили награда за интериорна иновация системна изтривалка с луминисцентни и тактилни вложки специално проектирани за изходните зони. Осигурява допълнителна безопасност. При изгасване на електричеството изтривалката свети и показва изхода.

Продуктовият спектър на ИКОР предлага решения за пода, стената и тавана, за всеки стил – модерен, класически, индустриален.

Интериорни врати, прегради, облицовки и парапети от Братя Градеви
Фирма Братя Градеви е производител с над 20-годишен опит в дограмите, остъкляването, парапетите и слънцезащитата. Портфолиото на фирмата включва алуминиеви и PVC прозорци и врати, щори, капаци, козирки и навеси от стъкло, парапети и безпрофилно остъкляване. Производстводствената база на фирмата е в София. Компанията работи най-вече за вътрешния пазар, но нейни дограми, парапети и кепенци вече има в практически всяка страна от Западна Европа. За новата сграда на РАИС компанията е произвела и доставила алуминиевите интериорни врати, стъклените врати и прегради, вътрешните облицовки с бонд и парапетите на сградата.

„Особена гордост за нас представляват стъклените преградни стени, с които са отделени офисите. Благодарение на отличната работа на г-н Иван Тодев от Тод дизайн студио, предлаганата от нас технология за принт върху стъкло се разгърна на 100%“, коментират от фирмата.

Около 200 m2 закалено, принтвано стъкло позволяват на светлината да достига до вътрешните помещения и същевременно липсва усещането, че си попаднал в аквариум. Всеки посетител на сградата ще се убеди, че иначе стандартните стъклени стени и врати тук изглеждат по неповторим начин. Като решение са използвани профилите с минимална видима част 27*25 mm CUBO. Интериорните врати от стъкло са с алуминиева каса и обков на DORMA. Парапетите, които също са по индивидуален дизайн на TDS, са изработени от Братя Градеви, като комбинация от прахово боядисана стомана и инокс. Вертикалните колонки са от сдвоени шини с 8 mm дебелина. Резултатът е ажурен парапет, който без да изглежда масивен е извънредно стабилен, без дори и намек за някакво „клатене“. Братя Градеви доставя и всички алуминиеви врати за мокрите помещения и вратите на аварийните изходи с „антипаник” брави. Парапетите на терасите са алуминиеви в RAL 7016.

„Заради датата на официалното откриване на сградата, на което бяха поканени важни гости, включително и пристигащи нарочно от Япония и Австрия, сроковете за приключване на работа по обекта бяха строго фиксирани и непроменими. Тъй като нашите продукти се монтират като част от финалните довършителни работи, времето за изпълнение беше силно редуцирано и само благодарение на голямата ни рутина и на пълната ни мобилизация беше възможно да сме готови близо седмица преди крайния срок“, допълват за работата си по проекта от фирмата.

Фурнированите врати са изработени от фирма Севар
Фирма СЕВАР е създадена през 2006 година, като последовател на фирма ЗЕМП - създадена през 1996 година. СЕВАР има дърводелски цех, в който се заминава с производство на луксозни врати от МДФ фурнирован /с права и обла каса и первази/, МДФ гол /с гланцово и матова полиуретанова боя/, Ламинирани врати с висококачествен ламиниран МДФ на FINSA /Испания/, Американски врати /Крафтмастър/, Тапетни врати /със специални релефни декори/, блиндирани, бронирани и пожароустойчиви /цялосно собствена изработка/, Плъзгащи и тип Хармоника; Обзавеждане за обществени и битови сгради. Работи и с талантливи млади дизайнери. СЕВАР има метален цех за изработка на телекомуникационни станции, парапети и производствени халета.

Фурнированите врати са изработени от естествен фурнир от дъб, орех, бук, череша, круша и други. Фурнированите врати са с покритие от естествен фурнир, което позволява обработката на различни видове шарки и форми според вида на фурнира - радиален, файнлайн (или технически реден фурнир). Касите на вратите могат да бъдат прави или овални, както и первазите. Всички врати, изработени от фурнир, могат да бъдат фрезовани в различни форми, например радиален, файнлайн (технически реден фурнир). Вратите са с конструкция от МДФ, като касите се правят изцяло от масив и крилата са окрайчени с масивни рамки. Върху вратите от фурнирован и натурален МДФ могат да се фрезоват различни елементи или фигури по желание на клиента. Фрезованите канали върху вратите могат да бъдат с различна дълбочина, профил и форма.

Фрезоването се извършва по модерни технологии бързо и качествено, като позволява да се преобразят еднообразните, гладки плоскости и да се получат ефектни и неповторими врати. Това е един от най-търсените варианти, тъй като притежава здравина, устойчивост, дълготрайност и надеждност. Този тип врати могат да се изработят със специални пълнежи, които да увеличават изолиращите свойства без да се увеличи теглото им. Материалът е неподатлив на деформации от влага и температурни влияния. Многообразието от модели е голямо, но техноловията позволява и изработка на орнаменти по индивидуален проект.

Голямо е разнообразието от цветове, с които могат да се байцват фурнированите врати. Призводителите на лакове и байцове непрекъснато обновяват и обогатяват своите палитри от нюанси. Заедно с това не спират да работят по подобряване качествата и свойствата на покритията. Използваме покрития с ултравиолетов филтър, който предпазва фурнира от ултравиолетовите лъчи, което запазва стареенето на дървесината и я предпазва от пожълтяване. В зависимост от предназначението на вратата, например входните (изложени на агресивните атмосферни влияния) или за баня (повишена влажност), се използват водоустойчиви лакова.

Клиентите сами избират обкова на вратите. Обковът представлява пантите, бравите и дръжките. Пантите биват тапетни, регулируеми и скрити. Регулируемите позволяват след време регулиране в две посоки. Скритите панти не се забелязват на повърхността на вратата при затворено състояние. Подходящи са за безфалцови врати. Бравите могат да бъдат с обикновен ключ и WC, с метален език, с пластмасов език (безшумни) и магнитни. Видовете дръжки са цял шилт и розетки – горна и долна. Богато е разнообразието от цветове и модели – месинг, никел, хром на различни производители.

Фурнированите врати на Севар са с каси от масична дървесина, облечени с фурнирован МДФ с ширина по размер на клиента. Предлага прави и обли каси. Използват се предимно плаващи первази, като те могат да бъдат прави, обли, профилирани и дизайнерски модели. Первазите могат да бъдат с различна ширина. Всички врати се предлагат с уплътнение на касите в различни цветове. За по-добра изолация на помещението може да се монтира и падащ праг в долния край на крилото.

Формата и големината на отворите за остъкляване са по желание на клиента. Моделите, които предлага фирмата, са примерни, но не се отказват и индивидуални решения. Остъклението може да се изпълни сорнаментно стъкло – 4mm /различни модели/; прозрачни, различни цветове, матирани (целите или отделни фигури); витражи; стъклопакет.

Красивата водна завеса е реализирана от фирма Nola 7
NOLA 7 е компания, утвърдила се в проектирането и изграждането на неповторими по своя дизайн, архитектура и технология съоръжения за водно-развлекателния и туристически сектор. NOLA 7 притежава над 25 години опит в планиране и консултиране; проектиране и дизайн; изграждане и поддръжка на различни типове обекти, като: Аквапаркове; Мулти-медийни фонтани; Градски фонтани; Водни завеси; Плувни и атракционни басейни; СПА и Уелнес центрове; Медикъл Спа и Балнеологични центрове; Спортни центрове.

Обектите се отличават със своята индивидуалност, атрактивност, функционалност и издържливост във времето.

Професионализма на NOLA 7 ясно изпъква в умелото синхронизиране на точно проектиране, перфектна реализация и производство на ноу – хау продукти.

Екипът на компанията влага цялата си енергия, артистичност и комбинативност, за да създава персонализирани проектни решения, които доказано възвръщат инвестицията си във времето. Пример за реализацията на подобен атрактивен проект от портфолиото на компанията е и водната завеса, ситуирана в новата производствена сграда на фирма РАИС.

Фонтанът е решен като декоративен интериорен елемент, материалите и цветовото решение внасят модернизъм и изчистеност. Облицовачният материал на коритото е стъклена мозайка, която е решена в черен цвят отвън и червен вътре, което предава абстрактно и съвременно усещане, кореспондиращо с цялостната дизайнерска концепция. Осветлението на завесата е в неутрална бяла светлина. Отблясъците, които се образуват от пречупването на светлината, от своя страна, внасят усещане за лукс.

Водните завеси, като елемент от интериора или екстериора, се превръщат в основен дизайнерски акцент, създаващ колорит и чуство за спокойствие. И те като фонтаните могат да са с различни водни ефекти и светлини и да се превърнат в мулти медийни атракциони.

Сред проектите на компанията са градският фонтан във Варна; градските фонтаните в с. Чавдар, фонтан в гр. Божурище, фонтан в гр. Разлог и много други. Някои от големите обекти от портфолиото на NOLA 7 са: Аквапарковете NEPTUN - Равадиново, SUNSET - Поморие, AZALIA - Св.Св. Константин и Елена, CLEOPATRA - Румъния. В часта на СПА, УЕЛНЕС И БАЛНЕО комплексите NOLA 7 е оставила своят безспорен почерк в много комплекси в България като: Lighthouse Golf & Spa Resort - Балчик, Orpheus Boutique Hotel - к.к. Слънчев бряг, Premier Mountain Resort гр. Банско, Primoretz Grand Hotel & Spa – гр. Бургас, Orpheus Palace Hotel & Spa - Камчия, Hotel Berlin Park Vitosha – гр. София, Imperial Hotel & Spa – гр. Пловдив, The Hill Club – к.к. Слънчев бряг, Тракийски скали – гр.Каварна и др. В портфолиото на компанията присъстават и много чуждестранни проекти като – Amatara Wellness Resort - Тайланд, Jixian Marriott Hotel и Le Meridien Hotel - Китай, GL1 Leisure Center, Eden Hall Day Spa и Archerfield House - Англия, Aqua Day Spa, Hotel Plaza и Hotel Belvedere & Spa - Румъния, Royal Paradise Beach Resort & Spa - Гърция, обекти в Италия, Франция и на много други.

Към днешна дата NOLA 7 продължава да развива своя потенциал и една от водещите фирми в своя бранш в Европа

Системите за ОВиК са реализирани от КИС Клима
КИС Клима е с дългогодишен опит в проектирането, строителството, инженеринга и реинженеринга на инсталационни работи за малки и големи, битови, административни, комерсиални и идустриални обекти. Компанията е фокусирана върху отличното и персонално изпълнение на възложените задачи, за да предложи най-доброто качество, професионален дизайн, изпълнение и безпроблемна експлоатация на Отоплителни, Венилационни, Климатични и Газови инсталации.

Екипът от професионалисти притежава ценен опит в работата с архитекти, инженери, строители и проектантски бюра, за да изпълни един проект с най-високо качество в рамките на определените срокове, съобразен със законите и нормативните актове в Р. България

За екипите на КИС Клима и ХОВАЛ, производствената сграда на РАИС е едно предизвикателство, решено с прилагането на най-високите и качествени системи за отопление, вентилация и климатизация в България и Европа.

Атра-96 е доставила осветителните тела за цеховете
Фирма Атра е водещ производител в България на електроинсталационни изделия и осветителни тела. Предлага богата гама от висококачествени продукти, които намират приложение в различни сектори – промишлеността, строителството и бита. Благодарение на постоянните инвестиции в производството и техническото оборудване непрекъснато обновява и разширява асортимента от изделия. При разработката на нови модели компанията се стреми те да бъдат надеждни, функционални и достъпни, като осъществява пълен цикъл от идеята до крайния продукт. Системата за управление съответства на международния стандарт ISO 9001 и цялата продукция отговаря на най-високите международни стандарти. Производствените площи са на близо 6000 м². Основно реализира продукцията си на пазарите в България, страните от Източна Европа и Русия.

Производителят на осветителни тела и електроинсталационни изделия АТРА-96 разработва и внедрява в производството си нова гама. Сред попълненията в производствената програма на фирмата са: LED прожектори, LED плафониери, LED улични осветителни тела, LED промишлени осветители.

„Продуктите притежават редица предимства по отношение на функционалните и експлоатационни параметри спрямо аналозите на пазара. Чрез тези иделия значително ще подобрим конкурентоспособността си и ще създадем нови работни места. Продуктите са предназначени както за вътрешен пазар, така и за износ", коментират от компанията.

Продуктовага гама включва: Градинскo oсветление; Плафониери; Лампи за баня; Луминисцентни лампи; Ел. инсталационни материали; LED Осветителни тела.

През настоящата година фирмата участва в изграждането и доставката на осветителни тела за цеховете на производствената сграда на машиностроителната компания РАИС. Промишленото предприятие разширява дейността си на нов терен, който се намира в близост до сегашната производствена база на РАИС в Пазарджик. С успешната реализация на този проект фирма Атра-96 доказа професионализма и качеството си на работа в областта на осветителната техника.