СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 6, 2018

ОВК инсталациите се проектират на база изисквания за микроклимат и енергийна ефективност

Разговор с инж. Богомил Хорозов, Председател на секция "Отопление, вентилация, климатизация, хладилна техника, топло- и газоснабдяване", РК на КИИП – София-град

ОВК инсталациите се проектират на база изисквания за микроклимат и енергийна ефективност

Инж. Хорозов, кои са действащите нормативни изисквания за проектиране на системи за отопление, вентилация и климатизация в сградите?
Ние разработваме нашите инсталации съгласно изискванията на Наредба №15 за микроклимат в сгради (вътрешни и външни за конкретното населено място температурни режими) Приложение №12 и Приложение №18 и обвързани с изискванията на Наредба №7 за Енергийна ефективност. Тук също, преди да започне проектът, трябва да запознаем Инвеститора с различните варианти за комфорт, а те са 3 – очаквано качество на обитаемата среда – умерено, средно и високо ниво. Разбира се, че цената на инсталациите е различна и расте според изискванията. Предложените системи трябва да са обвързани с желанието на Инвеститора, постигнатият ефект да е съразмерен с направените капиталовложения. Не можем да говорим за специфики на избраните системи, по-скоро те трябва да са с най-съвременни термопомпени съоръжения, с много високи коефициенти на трансформация, вентилационните системи да са с ротационни рекуперативни апарати, ако са избрани вентилационни камери, и подбрани при най-оптимални условия за експлоатация.

Бихте ли дали примери за съвременни решения за отопление и климатизация, които имат съществен принос за намаляване консумацията на енергия?
Да започнем с това какво може да ни даде природата като безплатна енергия.

Слънчевата енергия – достатъчно мощна дори и за климатизиране, но вложените съоръжения са изключително скъпи. Геотермални извори с висока температура на водата – проблемът за използването й за климатизиране е отново същият – високи цени на вложените съоръжения. Геотермални вертикални сондажи с дълбочина 100-120 л.м. с четиритръбна система U положени РЕ тръби, свързани в колекторни табла до термопомпен агрегат вода – етилен гликол. Системите са с много висок коефициент на трансформация, защото използваме енергията на земята. Колегите, които извършват сондирането и монтажа на тръбите, имат съвременна апаратура и могат постоянно да обследват състоянието на почвата и да предложат в кой момент да се реновира нейното състояние поради изтощаване. Хоризонтално положени с дълбочина 1.30-1.50 л.м. двутръбна система РЕ тръби, свързани в колекторни табла до термопомпен агрегат вода-етилен гликол. Системите са с много висок коефициент на трансформация, защото също използваме енергията на земята. Проблемът тук е, че ако покритието е трева, през лятото почвата ще се загрява и трябват сериозни грижи за поддръжка.

Термопомпена система вода-вода – използване на вода от земята – сондаж, езеро, река. При тези системи енергийният потенциал е огромен, като единствено оскъпяване се получава при сондажите – трябва да бъдат регистрирани, а това води до отчет на изразходваната вода както и до канална такса.

Термопомпена система въздух-вода. Много добри източници за отопление и охлаждане до 200kw. Климатичните агрегати са фреонови, тип сплит система. Вътрешните тела са лесни за монтаж и обслужване. Термопомпена система въздух-вода за големи мощности. Тези агрегати също могат да бъдат тип сплит. Всички тези системи са приложими за конкретен вид сграда и прилежащия й терен. За вентилационните системи – моето лично мнение и конкретните резултати от експлоатация са в полза на децентрализираните системи. Лесно управление, гъвкава възможност за последваща реконструкция без това да влияе на останалата част на сградата, спестена много енергия, ако системата е обща, а в част от сградата няма наематели. Разбира се задължителен е монтажът на рекуператори.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини