СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 7, 2018

R&M представя квантовия скок при модерната LAN инфраструктура: Cat. 8.1

R&M представя квантовия скок при модерната LAN инфраструктура: Cat. 8.1

До неотдавна скорост на предаване на данни по меден кабел от 40 Gbit/s беше футуристична идея. Днес обаче кабелите с такива показатели са вече реалност. Скокът от добре познатите ни решения за комуникационна инфраструктура, предлагащи скорост 10 Gbit/s, към следващите „пробиви“ от 25 и 40 Gbit/s, е безспорен факт, а сред водещите компании в разработката на иновативни решения в новата Cat. 8 е световният производител R&M.

При Cat. 8.1 скоростта на предаване на данни по меден кабел с усукани двойки е увеличена от 10 на 25 и 40 Gbit/s, а честотната лента – до 2000 MHz.

Разстоянията обаче са по-малки, за да е възможно да се контролират загубите поради затихването на сигнала и интерференцията. Стандартното разстояние при пренос на 40GBase-T е 24 м., при 25GBase-T – 50 м., докато за 10GBase-T е 90 м.

Решенията, базирани на Cat. 8.1 за пренос на 25GBase-T, са изключително подходящи за изграждане в офис сгради. Благодарение на обхвата от 50 м преносът на 25 Gbit/s покрива две трети от всички типични дължини на кабелни линии в съвременните LAN мрежи. Според експертите на R&M важен момент, който трябва да се има предвид при проектирането с Cat. 8.1, е изборът на компоненти. Преди всичко Cat. 8.1 е базирана на интерфейса RJ45. Компонентите Cat. 8.1 трябва също така да са съвместими с по-ниски категории, в случай че на места в мрежата продължи използването на Cat. 6A.

Инвестицията в една LAN мрежа изисква нейното пълноценно използване поне за 15 години напред. Затова прилагането на съвременни решения е жизненоважен фактор при изграждането на модерна мрежова инфраструктура.

R&M разработва и внедрява иновативни Cat. 8.1 решения. Понастоящем производителят изгражда пилотни инсталации, базирани на новата категория. Екипът на R&M в България разполага с нужната експертиза и ноу-хау в областта на структурното окабеляване и може да окаже пълно съдействие и подкрепа при нужда от по-подробна информация, обучения или цялостна разработка на проекти.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини