СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 7, 2018

Системи за сухо строителство на Кнауф в новооткрития хангар на Wizz Air

Системи за сухо строителство на Кнауф в новооткрития хангар на Wizz Air

Гипсът е минерал, образувал се преди 100 до 200 милиона години при изпаряването на морската вода. Естественият материал се състои от калций, сяра, кислород и вода. Химическата му формула е CaSO4•2H2O. Започва да се прилага в строителството още през Древността. През далечната 2 600 г. пр.н.е. гипсът е използван в изграждането на легендарната Хеопсовата пирамида в Египет, както и на Двореца на Кносос в Крит.

Изцяло природен ресурс, той е предпочитана суровина в множество отрасли и производства. Гипсът е помощно средство при производството на калъпи за оформяне на тухли, керемиди, санитарна керамика и керамичните изделия за хранене. Най-голямата потребност от гипс е безспорно в строителната промишленост.

Естественият материал осигурява отлична звукоизолация, противопожарна защита и е лесен за рециклиране. Гипс можем да открием в саморазливните замазки, гипсовите плочи, преградните стени и тавани, гипсовите мазилки. Той присъства във всеки етап от строителството. Продуктите, създадени от него, създават удобен и балансиран климат, имат неутрална миризма, нежни са към човешката кожа, не позволяват развитие на вредни вещества.

Сухото строителство е предпочитано заради значителното олекотяване на стените. Това се оказва благоприятно при сеизмична активност. Освен това, по-тънките стени осигуряват повече полезна площ. С употребата на гипсови системи пестим пространство, тегло и време. Гипсовите плоскости гарантират здравословен микроклимат и могат да се използват и във влажни помещения. Освен, че „дишат“, те регулират влажността в помещението по естествен път.

Референтен обект за Кнауф е новооткритият самолетен хангар на авиокомпанията Wizz Air на Летище София. Той е разположен в имот с обща площ от 6 837 m2 в северната част на летището. Застроената му площ е 5 301 m2. Разделен е на две части, като първата е едноетажна с основна функция. В нея е предвидено място за два самолета. Втората секция е двуетажни офиси със сутерен. В сградата са обособени технически ремонтни, сервизни и складови помещения. Проектът е от началото на 2017 г., като строежът му започва през юни същата година.

Спецификата на съоръжението изисква съхраняване, техническо обслужване и ремонт на едрогабаритната техника. Необходимите големи размери, гъвкавост на пространството и възможност за допълнително разширение изискват употреба на леки, сглобяеми конструкции. Главният изпълнител, фирма Калистратов Груп, се спира на системите Кнауф имено заради бързината на монтаж и качеството на системите сухо строителство.В хангара са използвани системи за гипскартонени и шахтови стени, гипсфазерни плоскости, шпакловки и фугопълнители, както и грундове.

Стените на Кнауф се състоят от фабрично изработени строителни елементи, които се монтират в обекта на принципа на сухото строителство. Това ускорява изграждането и осигурява по-добро качество – съвършено плоски повърхности без пукнатини. Плоскостите на Кнауф са подходящи за огнезащита и, благодарение на водата, съдържаща се в гипса (около 3 литра вода в 1 m2 на 15 mm плоскост), гарантират противопожарна защита до три часа, в зависимост от системата.Техническият гипс е вторичен продукт, получен от процеса на сероочистване на димните газове от топлоелектрическите централи, използващи кафяви или лигнитни въглища. Серните диоксиди в газовете реагират химически с добавения смлян варовик или хидратна вар и се получава гипс, който е химически идентичен с природния и с по-голяма чистота (над 95%). Той е най-важната суровина за производството на плоскостите на Кнауф. Качеството на гипсовите плоскости по отношение въздействието им върху здравето се изследва периодично от Института по строителна биология в Розенхайм (Institut für Baubiologie, Rosenheim) и имат екологична продуктова декларация от института по строителство и екология в Берлин.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини