СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 1, 2019

До края на годината се очаква да бъде изградена Арена Бургас

До края на годината се очаква да бъде изградена Арена Бургас

Напредва строителството на спортния комплекс Арена Бургас. Строителството на голямата спортна зала трябва да приключи в края на годината, обясни зам.-кметът Чанка Коралска по време на общественото обсъждане на бюджета. Тя се финансира със средства на Община Бургас и на държавата, поясни тя. Коралска допълни, че се предвиждат още две тренировъчни зали. Едната от тях също е предвидена като многофункционална и възможност да събере около 1000 души.

Арена Бургас ще бъде енергийно ефективна, като така ще се минимизират експлоатационните разходи. Залата е проектирана като многофункционален обект, който предлага пространство за практикуването на широк диапазон спортове. Съоръжението ще се използва основно за лека атлетика и отговаря на изискванията за провеждане на първенства от най-висок ранг. Разделено функционално на четири подобекта: основна зала за лека атлетика, хандбал, баскетбол, бойни спортове, волейбол и др., която може да се използва и за концерти, конференции и конгреси, малка зала с капацитет 1500 души, тренировъчна зала и открит етажен паркинг.

Обектът ще разполага с възможност за интегриране на допълнителни преместваеми трибуни, разширяващи зрителския капацитет. Тренировъчната зала ще се използва за текуща спортна дейност. За организиране на състезания по лека атлетика капацитетът на основната зала за посетители е 7200 бр. места, за събития за отборни спортове – 8200 бр., за концерти с допълнителни правостоящи места – 14 200 бр.

Строителството на спортното съоръжение започна през 2014 г. Проектът Арена Бургас бе предложен от кмета Димитър Николов. Мултифункционалната зала се изгражда на мястото на бившите казарми в комплекса Изгрев. Имотът бе прехвърлен от Министерството на отбраната на Община Бургас.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини