СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 1, 2019

Ричхил предлага отличителна архитектура, модерен дизайн и високо качество на изпълнение

Разговор с Петя Велкова, фасилити и пропърти мениджър Бизнес център Ричхил

Ричхил предлага отличителна архитектура, модерен дизайн и високо качество на изпълнение

Г-жо Велкова, представете пред читателите на Списание СТРОИТЕЛИ Бизнес център Ричхил. Споделете за идеята, избора на локация, целите, с които стартирахте.
В основата на проекта за изграждането на Бизнес център Ричхил беше идеята да построим една „зелена“ и просторна „интелигентна сграда“, клас „А“. Инвестицията беше направена в далечната 2006 година. Още тогава видяхме в района потенциал за изграждането на нова бизнес зона в София.

При проектирането на сградата заложихме на няколко ключови елемента: гъвкавост, динамичност, идентичност, приспособимост, икономичност и престиж. Желанието ни беше да предложим на наемателите си гъвкави офис пространства, съчетани с висок клас сградни системи и технологии, които да намалят експлоатационните разходи. И не на последно място, заложихме на запомняща се визия и комфортна среда, които да създадат удовлетвореност и гордост в обитателите.

Допълнителна предпоставка, при избора на локация, беше чистият въздух и отморяващата зрението гледка, които предоставя непосредствената близост до Витоша. Искахме да осигурим, на работещите в сградата, необходимата „глътка въздух“ в днешното натоварено и забързано ежедневие.

По-конкретно към самия обект – разкажете за оформление и предназначение на пространствата и площите, и възможностите, които ще предлага на наемателите и посетителите.
Бизнес центърът се състои от две сгради, всяка от които разполага със седем надземни офисни етажа. Двете сгради са свързани помежду си с партер. На партера са разположени търговски площи – висок клас кафе и магазин, конферентна зала, просторно фоайе с естествена растителност и обособени зони за отдих и неформални срещи. В процес е изграждане на зона за хранене.

На подземните нива са изградени паркоместа, складови и технически помещения. За служителите, които предпочитат да се придвижват с велосипеди, сме се погрижили да осигурим съблекални с бани.

Кои са водещите изисквания на наемателите/купувачи към сгради с подобно предназначение? В този ред на мисли, с какви предимства бихте отличили комплекса?
Напоследък в проектирането и изграждането на офис пространствата се забелязва тенденция на работното място да се осигури атмосфера, близка до домашната, тъй като служителите, особено тези в IT сферата, прекарват все повече време там. Затова и ние залагаме на отворени и светли офис пространства, готови във всеки един момент да се адаптират според нуждите и изискванията на всеки един от наемателите.

Друго важно изискване е сградата да има възможност да осигури гъвкава и адаптируема микро среда. Това ние сме постигнали, като сме изградили висок клас система за сградна автоматизация SIEMENS, която позволява да се управляват автоматично и по определен сценарий всички системи – контрол на достъп, видеонаблюдение, управление на осветление и щори, пожароизвестяване, климатизация и вентилация.

За да подсигурим непрекъсваемост на работния процес на наемателите, сме осигурили свързаност към две независими електрически подстанции, както и допълнителна резервираност към дизелгенератор. Също така сме осигурили оптична интернет свързаност с гарантирана висока скорост, отново от двама различни доставчика.

Условие от съществено значение, което поставят потенциалните наематели, е бързият и удобен достъп до работното място, както и наличието на достатъчно паркоместа. В Бизнес център Ричхил има обособени 348 паркоместа, които, отнесени спрямо отдаваемата площ, формират едни от най-добрите коефициенти в района. Отделно, във връзка с навлизането на пазара на автомобили с електрическо задвижване, част от паркоместата сме обособили за такъв тип, като сме оборудвали АС зарядни станции с 22kW мощност.

Изграждането на метростанция в близост до района все още е проект, а най-близката спирка на метрото се намира на 15 минути пешеходно разстояние от сградата. За удобство на нашите наематели сме осигурили шатъл от и до метростанцията.

Локацията позволява бърз изход към Околовръстен път и бърз достъп до центъра на града.

В заключение, как оценявате към днешна дата реализацията на проекта и с какви очаквания сте за бъдещата експлоатация на сградите?
Все по-често се говори за „интелигентните сгради“ и техните възможности. Масовата представа за “умна сграда“ е, че това е някакво технологично чудо – човек влиза вътре и веднага се включват различни уреди.

Накратко, „интелигентната сграда“ е многомерно понятие. Това е и здание, и комплекс от системи и технологии - комбинация от инженерно-технически решения, насочени към създаването на високоефективна, икономична и максимално отговаряща на потребностите на обитателите система за управление на сградата (Building Management Systems - BMS). За постигането на всичко изброено е необходимо интегриране на основните системи на сградата в единна инфраструктура и взаимодействие на тези системи на базата на единна среда за предаване на данни.

Към днешна дата гордо можем да кажем, че успяхме да изградим една зелена и високотехнологична сграда, такава, каквато си я представяхме и като дизайн, и като технологии, която да се експлоатира при по-малки разходи.

Имаме още малко работа по внедряването на интеграционна платформа, която да позволява интеграция и комуникация между системите, да съхранява история за всички събития и действия, да позволява отдалечено управление на системите, както и други функционалности. Това ще позволи максимално ефективна поддръжка на сградата, както и ще може да се проследява работоспособността на всички активни системи – мониторинг на асансьори, дистанционно отчитане на измервателни уреди, следене състоянието на дизелгенератора, както и управление на климатичните камери.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини