СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 7, 2019

В производствените пространства все по-често се използват паважни настилки

Разговор с Иван Димитров, управител на ЛЕО – Бетонови изделия

В производствените пространства все по-често се използват паважни настилки

Г-н Димитров, бихте ли казал какви са тендециите в приложението на паважни настилки последните години?
Последните години все повече компании в България предпочитат бетоновите паважни настилки вместо асфалта при оформлението на вътрешните пространства в своите индустриални и търговски бази. Това, което преди десетилетие можеше да се определи като спорадични инвеститорски, проектантски и архитектурни решения, вече е тенденция. Западните компании, които изграждат и разширяват свои производствени зони у нас, използват предимно бетонови паважни настилки при създаване и обновяване на паркинги, вътрешни пътища и нови отсечки за връзки между отделните модули – производствени, търговски и административни.

С какво тези настилки спечелиха доверието на инвеститорите?
Съвременната индустрия за производство на вибропресовани бетонови павета е развила множество от форми, с множество от цветове. Произвеждат се с обикновена и с „мита“ повърхност, оцветяват се повърхностно и обемно, обработват с добавки за усилване на здравината им, за предпазване от подхлъзване/плъзгане и т.н.

Всяка външна настилка си има предимства и недостатъци. В сравнение с останалите основни – бетон и асфалт, бетоновата паважна настилка има само два недостатъка – сроковете за производство и монтаж. Във всяко друго отношение – качество, срок за експлоатация, ремонт и най-вече цена, бетоновият паваж превъзхожда алтернативите си, и този тренд ежегодно нараства.

Анализите показват, че инвеститорите могат да постигат до 30% икономии, ако заложат на паважни настилки, а не на асфалтови покрития при оформлението на вътрешните пространства в своите производствени бази.

Разликата между цените на настилките на основата на павета и „шлайфан бетон“ пък се измерва с 40% в полза на паважа.

Споделете за успешно реализирани проекти с Ваши настилки.
Един от клиентите на ЛЕО – Бетонови изделия, който заложи на замяна на асфалтовите настилки с паваж, беше представителят на John Deere и Bobcat за България – фирма Мегатрон. Това се случи преди няколко години, когато компанията се сблъска със сериозен проблем с настилката пред шоурума си в гр. Стара Загора и се наложи подмяната на асфалта с паваж. Впоследствие тази промяна се превърна в стандарт за компанията – всяко представителството на Мегатрон ексклузивно е с паважна настилка.

През тази година пространствата около производствените халета на завод за кранове PALFINGER, с. Тенево, обл. Ямбол, също бяха павирани. Екипът на ЛЕО – Бетонови изделия прие предизвикателството да произведе и достави значително количество бетонова настилка. Въпреки че срокът беше изключително кратък, успяхме още преди края на месец август да изпълним с чест поетите от нас ангажименти.

Как стои въпросът при жилищните сгради и комплекси?
Отбелязвайки предимствата на паветата, инвеститорите в затворени жилищни комплекси също се преориентират от асфалтови към паважни настилки при обособяването на вътрешните алеи и паркинги.

През 2018 г. сигнал за промяната в този сегмент на пазара на недвижими имоти отправи инвеститор, който пожела да замени изцяло традиционните асфалтови настилки с бетонни паважи при обособяването на пешеходни и паркинг зони около жилищните модули в свой проект. Примерът му вече се следва и от други наши клиенти.

Здравината, устойчивостта, цветовете, правилните геометрични форми, дизайнерското оформление и възможността за развитие и усъвършенстване са факторите, превърнали вибропресованите бетонови изделия в лидер в оформлението на външните и вътрешните пространства.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини