СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVI, брой 7, 2019

Детайлите са душата на интериорния проект

Разговор с Десислава Иванова, дизайнерско студио AULY

Детайлите са душата на интериорния проект

Г-жо Иванова, представете AULY студио за интериорен дизайн. Кога основахте студиото, как се роди идеята за създаването му, каква е дейността, с която се развивате?
Винаги си спомням с известна доза носталгия за времето прекарано в последната фирма, в която съм работила. Бяхме страхотен екип, с който изградихме едно трайно приятелство, като в това число включвам и собственика на фирмата. В момента, в който на бял свят се появиха синовете ми, си дадох сметка, че трябва да поема по свой път. Вече имах натрупан опит след дългите години прекарани в сферата на интериорния и екстериорния дизайн и така се зароди AULY design studio. Идеята ми за името на студиото беше то да се асоциира и да има връзка с неговата дейност. АУЛ (мн. ч. Аули) е укрепено селище на прабългарите или дворец на прабългарски хан. В буквален превод – дом (от древногръцки в лат. Aule). Основната дейност е проектиране и реализиране на интериорни проекти. Често, особено когато става въпрос за обществени интериори, (офиси, заведения или търговски обекти) се налага развиването на една цялостна графична идентичност. Така че работим и графичен дизайн и това е моя много любима част от разработването на даден проект. Д-р ланд. арх Десислава Данчева отговаря за ландшафтните проекти. Озеленяването е една специфична материя и се изискват много добри познания, за да можеш да погледнеш напред във времето, защото тези проекти са живи и се преобразяват в бъдещето. Всеизвестно е, че творците са една особена порода. Всички колеги, с които работя, са хора на свободна практика, които работят от различни локации по всяко време на денонощието. Предвид тенденцията в световен мащаб да се насърчават споделените офиси, както и работата от вкъщи, към момента не изпитвам необходимост от отварянето на собствен офис. В работата си се ръководя от ценностите, които имам в живота. Смятам, че честността и личното отношение са в основата на успеха. Радостна съм за всички положителни отзиви, които получавам от клиенти след завършването на даден проект.

Когато става въпрос за жилище, към какво предимно се стремите?
При проектирането на частни жилищни интериори, мотото от което се ръководя е „домът е моята крепост“. Живеем в изключително динамично време, подложени сме на стрес и пренасищане с информация, затова жилището ни трябва да отговаря на нашите потребности и естетически вкус, за да се чувстваме комфортно в него. За мен на първо място е връзката, контакта, общуването с клиентите. Те са много важни, за да може да се получи едно взаимно опознаване и да бъдат изяснени всички детайли по заданието. Когато имаме ясни стилови предпочитания и вкусове на клиента, може да се пристъпи към проектиране. Стремежът ми е, когато бъде реализиран един интериорен проект, той да ни застане като добре ушитата ръкавица. Добрият дизайн включва функционалност (удобство), естетика (хармония и уют) и цялостна концепция (единство). Бих ги нарекла Светата Троица в дизайна. За да имаме добър дизайн, трябва да присъстват и трите. Функционалността ни осигурява удобство и ефективност. Неслучайно има приети стандарти, които могат да имат малък толеранс, но те са ясни и е редно клиентите да имат доверие в своя проектант в хода на дискусиите по направените предложения. Естетиката дава хармонията, баланса и кореспондирането между използваните цветове, форми, текстури. Цялостната концепция постига единство в пространството. Първо е тя, изложена в общ план и след това се продължава нейното развитие във всеки един отделен детайл. Тези принципи важат и в градоустройството и е много важно да се подходи от общото към частното, за да се постигне една съвременна визия.

Да поговорим за ролята на материалите, цветовете и детайлите. Какви са Вашите препоръки и предпочитания?
Относно материалите, моят съвет е на първо място да се залагат максимално естествени материали, разбира се когато бюджетът го позволява. Те дават едно непреходно звучене, стил и топлина на целия интериорен ансамбъл. Същевременно на пазара излизат все нови, интересни и иновативни технологии и материали, които е хубаво да се взимат под внимание. Привърженик съм на използването на една по-неутрална цветова гама, на фона на която да може да се играе с различни цветови акценти. Всичко обаче отново е и много индивидуално и зависи от вкуса на конкретния клиент. Когато липсват детайли, интериорът остава без душа. За мен точно те дават характера на един интериор и те говорят много за същността на хората, които обитават дадено пространство. Всички стилове в архитектурата и интериорното оформление са красиви, интересни и имат своето място и роля в исторически аспект. Неслучайно те преминават един в друг, за да отговарят на развитието на човешкото общество. Днес окото ни получава огромно количество информация, един неспирен поток, който в един момент ни пренатоварва психически и е една от причините за изпитването на стрес. Затова за мен е логично в съвремието ни да заложим на по-изчистен интериор като форми и цветове, където да бъдат преплетени елементи от различни стилове, които харесваме. Последните години наблюдаваме триумфално завръщане на металите месинг, мед, плочките „пачуърк“ и „subway tiles”, плюш, кадифе, лен, тапетите, наслагването на различни мотиви и още, и още … Тези модни тенденции са всъщност „добре забравеното старо“ и показват накъде можем да се насочим, ако искаме да получим непреходен интериор. Инвестирането в качествени материали и мебели се осмисля във времето. Обожавам аксесоарите, бих казала, че без тях един интериор не би бил това което е. Подбирането на текстила от завесите до шалтетата, хавлиите, прибори и сервизи за хранене, картини и всякакъв вид изкуство за мен е огромно удоволствие. Точно те дават завършеност на интериорния кадър. Затова моят съвет е да не ги подценявате, а напротив отделете част от бюджета си за тях.

С какво интериорните проекти на общствени пространства са по-различни?
Когато става въпрос за обществени пространства за мен основно се изхожда от предназначението им, посланието което трябва да отправят, местоположението им. Както и при частните интериори, подходът е строго индивидуален. За мен е много важно от самото начало с инвеститора да се оформи едно ясно и точно задание. Ключов момент е да се изяснят представите за това какво искаме да получим като краен резултат и това какво бюджетът ни може да позволи. След това вече може да се пристъпи към избор на изразни средства, които да представят и развият идеите ни.
Бих казала, че при проектирането на офиси, заведения, търговски обекти е много вълнуващ момента на навлизането в спецификите на конкретната дейност. В момента работя по обновяването на търговските обекти на верига за ядки Mr. Almond. Вече два от проектите са реализирани, но заедно със собствениците и хората, които ги обслужват, продължаваме да разсъждаваме над въпроси, които възникват в хода на експлоатацията им.

Разкажете ни повече за интересен проект от практиката Ви.
Проектът, който ще представя на вашето внимание, е The RING, bar & dinner, в който използвахме различни техники, за да визуализираме идеите си и винаги с огромно удовлетворение си спомням за работата по него.

Заданието беше развито в няколко направления: изготвяне на лого и цялостно графично представяне, цветово консултиране за екстериорното оформяне на строящата се сграда и цялостен интериорен проект на заведението.

В концепцията, която развихме, има много символика - от кръга, като форма, до местоположението на обекта, през името до използваните цветове, които са част от фирмения облик на вече утвърден бизнес на инвеститора.

Името на заведението е свързано с местоположението му – на Околовръстния път на София, изнесен в полите на Витоша. От втория етаж на заведението се открива изключителна гледка към града, която вечер е изумителна с всички светлини и силуети, които се четат в мрака. Това ни провокира за част от разработения графичен дизайн – сградите, които се открояват със своя силует в нощта и The Ring, като мястото което няма да пропуснете. Работейки над интериора на заведението, инвеститорът ни показа изображение с папараци, което беше харесал и постави условие задължително да го включим в проекта. Предвид разположението на мебелите, бара и кухнята, за тях избрахме стената, която е леко вдясно от главния вход на заведението. По този начин още с влизането си вие се чувствате като знаменитост, която е под светлините на прожекторите и на прицела на техните обективи. Така усещането, което дава този интериор, е за едно специално място със собствен стил и идентичност се затвърди. Обсъждайки различни идеи за декорирането на стените ни заинтригува отношението към храната в различните народи, от древността до наши дни. Използваните фрази в графичното оформление на интериора са на повече от 15 езика и са повод за размисъл, защото първо се храним с очите си.

Ние в AULY design studio вярваме, че добрият дизайн, във всичките му форми и проявления, е част от храната за душата. Благодаря ви за вниманието!РекламаПрелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Събития

Новини

реклама

  • Сдружение Топливо