СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 5, 2020

Интериорни решения за стени

Интериорни решения за стени

Етапът на довършителните работи започва след завършване на грубото строителство. Препоръчително е от самото начало да се планират видовете довършителни материали за вътрешна декорация на стените. От голямо значение е правилният избор на довършителен материал в зависимост собствените предпочитания и желания декоративен стил.
В статията ще разкажем за видовете тапети, за интериорните вододисперсни бои, за декоративните мазилки.


Животът става все по-многостранен. Тази тенденция се отразява и на интериорните решения за стените. Има много начини за изпълнение на интериорния дизайн - необичаен релеф, комбинация от цветове, разнообразни ефекти. За целта могат да се използват строителни материали, които са различни един от друг. Стремежът е да се намери баланс между цената на продукта и неговото качество. Правилният избор зависи от вкуса на собствениците и, разбира се, от технологичните особености на довършителната работа.

Интериорни вододисперсни бои
Тапетите и станалите напоследък особено модерни декоративни мазилки не отменят класическото решение за боядисване на стените. Най-често използваните интериорни водо-дисперсни (водо-емулсионни) бои за боядисване на стени и тавани са известни на пазара под популярното им наименование латексни бои. Една от причините за широкото разпространение на дисперсните бои е лесното боядисване и качественото покритие, което се получава. Синтетичните вододисперсни бои са суспензии на пигменти и пълнители във водни дисперсии на полимери, с добавяне на различни спомагателни вещества - стабилизатори, емулгатори и др. Свойствата им зависят от вида на полимерите, които се използват като свързващо вещество или филмообразовател. В процеса на изпаряване на водата полимерните частици на водната дисперсия се свързват помежду си от кохезионните междумолекулни сили и образуват лаково-бояджийски филм. Той се характеризира с добра въздушна пропускливост, създаваща „дишаща“ способност и високи атмосферна, термична и химическа устойчивост. Филмообразуването зависи от химическия строеж на полимера и температурата му на застиване. Широката гама от полимерни водни дисперсии на филмообразователи, създава възможност на тяхна основа да се произвеждат латексни бои с различно предназначение за вътрешно боядисване в сгради. С тях ce боядисват порести повърхности, като гипсокартонени плочи, гипсови и варо-циментови мазилки, тухлени зидарии, елементи и стени от обикновен, лек или клетъчен бетон. Най-важното им качество е, че те не съдържат органични разтворители. Имат малка миризма и са екологично чисти, а също и пожаробезопасни. Основните видове интериорни бои за стени в зависимост от вида на полимерното свързващото вещество са акрилатни, стирен-акрилатни, винил-акрилатни, акрилни, латексни, поливинил-ацетатни, силиконови.

Акрилатните водо-дисперсни бои се използват за вътрешно боядисване на стени с изключително високи изисквания към покритията. При тези бои филмообразователят е полиакрилатен полимер. Характеризират се със здравина, еластичност, устойчивости на ултравиолетовите лъчи, температурни промени и мокро триене. Могат да се разреждат с вода, но след изсъхване са водоустойчиви. Използват се за вътрешно боядисване. Имат ниска паропропускливост, осигуряваща „дишане“ на стените и благоприятен ефект върху микроклимата в помещението. А също така висока белота, добра устойчивост към стареене и пожълтяване, слаба миризма. Могат да се тонират машинно в светли тонове с водоразредими оцветители. Бързо съхнат. Професионалните акрилатните бои след нанасяне върху дадена повърност, полимеризират в акрилно лаково-бояджийско покритие със сатенен блясък. Покриват пукнатини в основата до 0,5mm. Разходът им е 5-7m2/кg или 7-10m2/l в зависимост от естеството на основата и начина на полагане. Благодарение на превъзходните си технически характеристики производството на чисто акрилни бои се явява твърде скъпо. Експлоатационният им срок е около 8 години.

Бутадиен-стирeновият латекс се използва за боядисване на стените на вътрешни помещения като антрета, коридори, мокри помещения, бани, мазета. Характеризира се с ниска светлоустойчивост, т. е. полага се в помещения защитени от въздействието на ултравиолетови лъчи и ярка изкуствена светлина. Има добра износо- и водоустойчивост. Стирен-акрилатните и винил-акрилатните латекси се получават чрез съполимеризация на акрилови естери със стирен и винил. Тези емулсии образуват еластично паропропускливо покритие с висока устойчивост на атмосферни влияния и светлина. Имат висока адхезия към много видове основи, поради малкия размер на частиците 0,05-0,15 микрометъра. Дълбоко проникват в порести основи, като по този начин ги укрепват. Могат да се използват за боядисване на сухи и влажни помещения.

Поливинил-ацетатните водо-дисперсни бои се използват за боядисване предимно в помещения, в които няма механични въздействия. Например мокро триене и износване. Характеризират се с с добра адхезия към повърхността, със светлоустойчивост, с добра покривност, без миризма, с екологична чистота. Неустойчиви са по отношение на температурните промени и влагата. Лесно се отмиват при мокро почистване.

Силиконовите латексни бои се използват за боядисване на стени в помещения подложени на висока влажност и интензивни изпарения - кухни, бани, мазета, производствени и складови помещения. Силиконовите латекси се произвеждат от водна дисперсия на силиконови смоли. Те принадлежат към модерните бои от последно поколение. Съчетават почти всички най-добри свойства на акрилните и силикатните бои. Основното им предимство е, че са паропропускливи, като в същото време покритието им е водоотблъскващо. Това покритие остава устойчиво дори под въздействие на високи температури и е по-малко податливо на промени по време на експлоатацията. Високата му степен на еластичност позволява маскиране на пукнатини с размер до 2mm по време на боядисване. Силиконовите латекси съдържат и антифунгицидни добавки, с цел предпазване на покритието в условията на висока влажност от развитие на плесени, мухъл и гъбички. Те мат висока покриваща способност и сцепление с основата. Устойчиви са на механични въздействия и лесно се почистват. При температура от 20°С съхнат за 2 часа. Латексните бои със структурен ефект са предназначени за боядисване при ново строителство и ремонти на жилищни и обществени помещения. Характеризират се с повишено съдържание на пълнители. Притежават „дишаща“ способност, висока покривност, устойчивост на атмосферни влияния и UV защита. Могат да се оцветяват в пастелни тонове с цветни тониращи пасти. Структурният ефект „мазилка“ се постига, чрез нанасяне в един слой на боя с валяк от дунапрен с едри пори. Допуска се разреждане с вода до 10%. При температура от 20°С съхнат за 90 минути. Така в зависимост от големината на порите по повърността на валяка, от техниката на нанасяне и степента на разреждането, се получават различни по форма и изпъкналост релефи.

Термоизолационните латексни бои са водоразредими полимерни емулсии, предназначени за вътрешно боядисване на помещения в сгради. Произвеждат се в бял цвят Съдържат експандирани термопластични микросфери. Формират плътен слой, който намалява топлопроводимостта и подобрява термоизолационните свойства на боядисваната повърхност. Намаляват енергийните разходи до 20-25% в зависимост от дебелината на нанесеното лаково-бояджийско покритие. То е здраво, еластично със слабо изразена релефна повърхност. Нанася се препоръчително на слоеве, например от 3 до 5 слоя, до достигане дебелина на сухия слой 0,8-1mm. При температура 20°С съхне за 90 минути. Запазва топлината в помещенията през зимата и затруднява влизането на топлина през лятото.

Декоративни мазилки
Сполучлива алтернатива на облепените с тапети или боядисани с латексови бои гладки стени са декоративните структурирани мазилки. Готовите декоративни мазилки, в зависимост от вида на свързващото вещество, се разделят на два вида - на минерални (на базата на цимент, вар или комбинация от двете), и полимерни (акрилни смоли). Последните имат високо молекулно тегло, което осигурява добра еластичност на нанесения слой. Те могат да съдържат органични и неорганични пигменти, поради което декоративният състав придобива различен цвят. Така се дава възможност за оцветяване на сместа в желания цвят с помощта на пигментни пасти. Акрилната декоративна мазилка се доставя в пластмасови кофи и други подобни съдове и е готова за употреба без добавка на вода. Подходяща е за нанасяне върху всякакви основи. Недостатък на този тип покритие са ниските паропропускливост и пропускливост на въглероден диоксид. Също така мазилката, изложена на ултравиолетови лъчи, с течение на времето може да започне да се напуква. В минералната мазилка свързващото вещество е цимент. Тя има сравнително ниска цена на килограм, но това съществено предимство донякъде се губи поради по-голямата разходна норма на квадратен метър. Произвежда се под формата на суха смес, опакована в книжни торби. Приготвя се непосредствено преди използване чрез разбъркване с вода. При влажно време към разтвора трябва да се добавя малко по-малко вода. Големината на включените в мазилката зърна, е 1, 2 и 3mm. Сега тънкослойната мазилка почти изцяло измести класическата дебела варо-пясъчна мазилка, използвана в миналото. Например тя се явява чудесен вариант за декоративна мазилка за стените на банята. Минералната мазилка се счита за най-екологичния декоративен материал. С течение на времето това покритие става по-здраво, има добра устойчивост на ултравиолетови лъчи, но не е устойчиво на механични повреди. В допълнение, не е препоръчително покритието да се мие с устройства, използващи високо налягане. Стандартното оцветяване на такава мазилка е в светли тонове.

В зависимост от вида на пълнителя, декоративните мазилки се разделят на повърхностно обработени, структурни и венециански. Повърхностно обработените и структурните мазилки образуват грапава повърхност и се наричат релефни. Венецианските образуват идеално равна повърхност, поради което те се отнасят към гладките мазилки. Начинът на оформяне на повърхността на мазилките е чрез триене (влачене или драскане) или чрез формиране с помощта на профилен валяк. Ефектът от грапавата структурирана повърхност може да се усили чрез умелото използване на цветови нюанси с фабрично оцветена мазилка, или пък оцветена на място с добавяне на подходящ за състава є оцветител. Всеки производител има собствени предписания и изисквания към подготовката на основата, полагането и обработването на произведените от него мазилки. Те трябва внимателно да се проучат и спазват. Препоръчително е да се работи с материали от един и същ производител, който препоръчва оптималната им комбинация за всеки конкретен случай на вътрешна мазилка. Всички посочени видове мазилки се считат за безопасни, надеждни и дълготрайни материали.

Видове тапети
Тапетите днес са разнообразни декоративни интериорни продукти. Те имат голям естетически потенциал и сериозни експлоатационни предимства. Освен това широкият асортимент от тези материали се попълва всяка година с множество иновации. Това са хартиени, винилови тапети на хартиена основа, винилови тапети на нетъканна текстилна основа (флис), акрилови, стъклопластови и коркови тапети. Произвеждат се също и тапети под формата на огромни фотографии и картини, както и 3D изображения. Всеки посочен вид притежава своите неоспорими предимства.

Хартиените тапети са достъпни, а впечатляващият асортимент от цветове, текстури и шарки им отваря „пътя“ към всяко сградно помещение. В допълнение, всеки може да се справи със залепването на хартиени тапети, което позволява да се спестят финансови средства при ремонти. Както подсказва името, основният материал за производството на тапета е хартията. В зависимост от нейното количество и комбинация с други материали, се различават три вида хартиени тапети - напълно хартиени, на хартиен носител, на нетъкан текстил (флис). Всеки тип има своите характеристики и варианти на изпълнение.

Напълно хартиените тапети са еднослойни и двуслойни. Еднослойните тапети, наричани още „симплекс“, са най-простите тапети, които се предлагат на пазара. Те представляват ролка от дебела хартия, от едната страна на която е нанесена рисунка. Подходящи са за гладки и равни стени, защото ако имат дефекти, тапетът не може да ги прикрие. Основният критерий за тяхната устойчивост е плътността, от която зависи и теглото на тапета. Този показател обикновено варира от 110g/m2 - за най-тънките, до 140g/m2 и повече - за артикулите с повишена здравина. Двуслойните хартиени тапети (дуплекс) са изработени от една и съща първокачествена хартия, но вече двойна и залепена. Предната страна е по-тънка и фина. На нея е нанесен декоративният печат. Вторият слой е доста плътен. Той придава на тапета допълнителна здравина. Поради стабилността на основата, декоративното покритие може да бъде изпълнено в няколко варианта, определяйки съответно името на тапета - грубовлакнест, релефен, влагоустойчив. Грубовлакнестият тапет представлява два слоя хартия, между които в художествен безпорядък са поставени дребни дървени стружки. Релефният тапет е структурен. Състои се от два слоя хартия, като на лицевия с помощта на щамповане се създава релефен десен. При влагоустойчивия тапет на предната му страна е поставено защитно водоустойчиво покритие, което едновременно неутрализира и механичните въздействия. Поради своята гладкост такива тапети изискват внимателна подготовка на работната повърхност. Рисунката също трябва да бъде „нагласявана“. Положителните характеристики на двойните хартиени тапети са екологичността, значителният избор на рисунки и цветови решения, възможност за скриване на малки дефекти на недостатъчно гладка стена.

Виниловите тапети на хартиена основа са най-търсеният вариант на пазара, поради оптималното съотношение цена и качество. Те представляват платна от хартия, върху които е нанесен слой от поливинилхлорид. В зависимост от начина на нанасяне върху хартията, се различават тапети с разпенен винил, винил с горещо щамповане и инхибиран винил.

При тапетите с разпенен винил декоративното покритие се прави чрез разпенване на подходящия материал при излагане на висока температура. В резултат се получава доста мека релефна повърхност на допир. Такива тапети се отличават с по-ниска цена, добре маскират малки дефекти и лесно се залепват. Но в същото време те са обект на изтриване и други механични повреди, а също така не избледняват на слънце. Винил горещо щампованите тапети включват няколко подвида - копринен ситопечат (имитация на копринена тъкан), компактен винил (имитация на различни довършителни материали), тежък винил (характеризиращ се с релеф и трислойна хартиена основа). Инхибираните винилови тапети визуално наподобяват композиция от разпенен винил с елементи от копринен ситопечат. Виниловите тапети имат безспорни предимства, като значителен експлоатационен срок - до 10 години, сравнително висока устойчивост, необичаен дизайн, влагоустойчивост, възможност за мокро почистване с препарати. Въпреки това такива тапети слабо скриват повърхностните дефекти не пропускат въздух и принадлежат към по-висока ценова категория.

Акрилните тапети на хартиена основа се произвеждат чрез пръскане на разпенен акрил по лицевата повърхност, което придава сходство с виниловите аналози. Предимствата им са лесно поставяне, хипоалергенност, здравина, устойчивост на механични въздействия, практичност, влагоустойчивост, която позволява да се използват в хола, в кухнята и дори в банята. Не е изненадващо, че акрилните тапети са предпочитани от семейства, в които има домашни любимци. В сравнение с виниловите, акрилните тапети имат по-малка дебелина, и следователно по-малка дълготрайност. Тяхната цветова схема не е толкова разнообразна. Експлоатационният им срок е 10-12 години.

Текстилните тапети на хартиена основа (флис) представляват външен слой от текстилна тъкан, нанесен върху хартия. Те се явяват по-скъп вариант за довършителни работи на сградно помещение. С тях може да се създават изискани и стилни интериорни композиции. В зависимост от текстилния компонент тапетите се разделят на велурени, ленени, копринени, ютени, филцови. Такива покрития имат подходяща текстура, практически не избледняват, изглеждат устойчиви и естетически приятни. Характеризират се с добра шумо- и топлоизолация. Но в същото време са влаго неустойчиви, натрупват прах и силни миризми, лесно се замърсяват, което се отразява негативно на техния експлоатационен срок.

Фототапетите на хартиена основа са станали популярни в края на 80-те години на миналия век и все още не напускат домовете. Това е така, защото техният асортимент е наистина неограничен за внасяне на различни елементи в интериора - пейзажи, растения, животни, хора. За детските стаи са актуални фототапети с приказни сюжети и анимационни герои. Цената им не е много висока и лесно се залепват. Фототапетите се произвеждат в два варианта - напълно хартиени и винилови на хартиена основа. И ако първите благоприятно се отличават само по достъпни цени, вторите се характеризират със следните качества. Богатство от текстури, които крият малки дефекти по стените. Много художествени решения. Безупречно цветопредаване. Значителна плътност. Относителна здравина. Влаго- и ултравиолетова устойчивост. Не избледняват, възможно е използване на почистващи препарати. Средният им експлоатационен срок е 3-7 години.

Новост са стъклотекстилните тапети за вътрешни стени, с помощта на които бързо и лесно се армират микро пукнатини или по-груба повърхност на стена, без необходимост от шпакловка. Получава се здраво, износоустойчиво и устойчиво на скъсване и механични въздействия, покритие. То може многократно да се боядисва с интериорни бои. Изключително подходящи са стъклотекстилните тапети за помещения с натоварено използване - коридори, обществени и търговски сгради, хотели.