СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 5, 2020

Специализирани сме в строителството на логистични, индустриални и търговски сгради

Разговор с Костадин Чуклев, прокурист на Бараж Груп

Специализирани сме в строителството на логистични, индустриални и търговски сгради

Бараж Груп е глaвeн изпълнитeл нa цялocтнoтo cтpoитeлcтвo нa индycтpиaлни и лoгиcтични cгpaди и xaлeтa. Какви бяха причините да се фокусирате именно в този специфичен строителен сегмент? Какъв е обхватът на услуги, които предлагате на своите клиенти?
До голяма степен това се случи по естествен път. Първите наши клиенти бяха веригите за хранителни стоки, които ни позволиха да оцелеем в периода след кризата от 2008 година. Техните сгради са специфични, с много видове инсталации и с конструкция, и архитектура, сходна с тази на промишлените и складови сгради. Това ни позволи да натрупаме опит и знания в тази област, ползвайки и техният дългогодишен такъв, от хилядите им предишни обекти в цяла Европа. Нашият екип също придоби опит, в изграждането на такъв вид сгради. Научихме добре детайлите, технологията на строителство и видовете материали, както и техните производители.

Към днешна дата, може да се каже, че сме се специализирали в строителството, като главен изпълнител на логистични, индустриални и търговски сгради. Всички реализирани от нас обекти са от този тип. Ние ги изпълняваме „до ключ“ и ги предаваме завършени изцяло на клиентите си.

Развихме нашата дейност, като разработваме наши фирмени работни детайли и инженерни решения, което ни позволява да подобрим значително качеството на крайния продукт. Съвместно с наши колеги, проектантски фирми, ние изпълнихме и няколко проекта по схемата на design & build, където направихме проектиране, строителство и въвеждане в експлоатация на сградите. Лично аз смятам, че това е добра симбиоза, която носи голяма добавена стойност на клиентите. Това е изключително разпространена практика по света и сравнително непопулярна в България.

Професионалните отличия, с които е отличена компанията, говорят за високото кaчecтвo и тexничecки peшeния нa изпълненитe oт Бараж Груп обекти. Кои са подходите, които ползвате в работата си, за да отговорите на високите изисквания от страна на клиентите?
Нашето мото на първата страница на сайта ни е „Когато качеството е важно за Вас“. Това не е просто фраза. Аз и моите колеги наистина държим на това, да дадем всичко, което е в нашите възможности, за да направим продукта си качествен. Опитваме се всичко да е изпълнено така, че при бъдещата експлоатация на сградата да има максимално малко проблеми.

Както казах и преди, разработваме си наши работни детайли за почти всички важни и сложни точки от проектите, работим заедно с проектантите за подобряване и оптимизиране на крайните решения. Това ни позволява да намалим грешките на строителната площадка до минимум.

Другото ни правило е личното отношение към всеки клиент и неговите проблеми, желания и съмнения. Има една приказка , която казва: „Един доволен клиент ще те похвали на двама- трима други, а един недоволен ще се оплаче на поне десет други“. Поради това ние много внимаваме да оставяме доволни клиенти по пътя си.

Разкажете за интересни, от инженерно-техническа гледна точка, предизвикателства, пред които се е изправяла компанията?
Трудно ми е да определя, какво може да се нарече интересно. Всеки нов проект, който започнем е интересен за нас до момента на неговото завършване. Това, което мога да нарека интересно, са решения, които прилагаме по отношение на фундирането. Преди време инвестирахме в машина за импулсно уплътняване на почвите, която ни позволява да предлагаме решения за уплътняване на слаби почви, с което успяваме да спестим много време и средства на нашите клиенти. Технологията е сравнително непозната в България, но по самото си естество позволява уплътняване на почви и насипи до 6,00-7,00м в дълбочина. За сравнение един голям валяк може да уплътни около 0,50-0,60м в дълбочина.

Друго интересно приложение е уплътняването на льосови почви. Те са широко разпространени в Северна България и са силно пропадъчни. Ние направихме тестове в района на гр. Русе. С проби доказахме, че в дълбочина от 2,5м. почвата е изцяло уплътнена до нива, в които не е вече пропадъчна. Всички други методи, които се прилагат до сега, дават резултат максимум до 1,00м.

В момента изпълняваме проект в Индустриална зона Божурище, където има пласт от около 2,00м негоден за фундиране. Заедно с проектанта конструктор приложихме решение с каменни пилоти, за подпиране на подовата плоча. Това спести хиляди кубици изкоп и насип, и съответно стотици хиляди лева разход за клиента.

Кои са активните индустриални обекти, в които са ангажирани професионалните екипи на Бараж Груп?
В момента имаме осем текущи проекта. Те могат да се видят на нашият сайт в част „текущи“. Работим по два логистични склада, на Айко от групата на XXXLutz в Индустриална зона Божурище и на Варна Лоджистикс в Логистичен Парк Варна. Общо площта им е 25000м2. Друг наш проект е строителен хипермаркет Практикер Ритейл в гр. Добрич с площ от 7000м2.

Правим разширение и реконструкция на белгийската Ейч-Ритейл Аутомейшън България в Индустриална зона Куклен, до Пловдив. Двата проекта са с площ от 15000м2. Изграждаме и централен офис и сервиз в гр. София на фирма Мегатрон, представител на John Deere, Bobcat и Doosan за България, която е наш дългогодишен клиент. Работим и по втори етап на проекта на Оттобок Манюфекчъринг България, в гр. Благоевград. Пред пускане е и обект зърнен терминал на територията на Агрополихим, гр. Девня. Общо в момента строим около 55000м2 индустриални и търговски сгради.

В края на разговора ни, споделете Вашите очаквания за развитието на индустриалното строителство у нас
За момента нещата изглеждат добре, въпреки кризата с COVID-19. Лично аз имам притеснения за същият период на следващата година. Мисля, че ще има сериозни затруднения и забавяне на строителството. Това е причината, поради която трябва да сме още по-мобилизирани и по-добри, в това, в което правим. Така ще може да спечелим клиенти, с които да преминем заедно през този период. Аз искрено съм благодарен на всеки наш клиент, за доверието и партньорството, и се надявам да го получаваме и за в бъдеще.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини